Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nastawy kotła MRC 3 24T

ariwald

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam takie pytania. Jestem posiadaczem od roku kotła mrc 3 dwu funkcyjnego regulator AD-289 i nie bardzo wiem co źle nastawiam chyba że tak musi być. Korzystam tylko z regulatora pokojowego. Choć jest zewnętrzny ale ta strategia była włączona przez 2 dni ponieważ serwisant który uruchamiał mi piec chyba za bardzo sam nie wiedział jak to dobrze ustawić a już nie mówiąc o wytłumaczeniu. Kocioł chodził cały czas, w domu sauna a licznik chciał się ukręcić. Więc z tą krzywą to do dnia dzisiejszego nic nie wiem. Mam na parterze samą podłogówkę a poddasze grzejniki. Teraz jest nastawione takie 20-20,5 st. i piec bardzo długo chodzi. Dziwię się tylko bo grzejniki są letnie. Na chłopski rozum jak by rozgrzał całą instalacje to dłużej by się ciepło utrzymywało. Takie moje zdanie. Napewno wielu z was już ten temat przerabiało. Proszę o pomoc. Jakie parametry mam podać aby sprawdzić czy dobrze jest wszystko ustawione. Bo serwisant nie bardzo mógł mi wytłumaczyć. I jeszcze jedno. Mam ustawione temp. c.w.u program godzinny. Ale zauważyłem że: przykład od 23 ustawione 24st. a on i tak grzeje wodę do 40. czy na to są też jakieś parametry? Bo telefonicznie z serwisantem to twierdzi że coś się przestawia ale nie pamięta ale za 250 zł może podjechać to sprawdzi. Chciałem na razie jakoś sam powalczyć. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam