Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogeny i taśma led w suficie podwieszanym

Recommended Posts

witam

mam pytanie odnośnie rozwiązania jak w tytule

mam przedpokój jak na obrazku w załączniku

led.jpg

otóż chodzi mi po głowie coś takiego

czarne kółka oprawy halogenowe led 3w

czerwony prostokąt granica podwieszanego sufitu

zielony prostokąt taśma led

szary prostokąt szafa

i pytanie moje brzmi

czy takie coś ma sens w tak małym pomieszczeniu jeśli tak to co najlepiej zastosować

chciałbym żeby taśma i halogeniki led włączały się osobno

czy lepiej może zastosować same halogeniki czy może jakąś lampę halogenową bez podwieszanego ?

Moim zdaniem, w tak małym i technicznym pomieszczeniu, jakim jest przedpokój to przesada. Dla siebie zrobiłbym jeden, góra dwa punkty świetlne. Jeśli planujesz utrzymywanie tam światła przez godziny, na przykład nie wyłączanie go na noc, to można dać dodatkowy punkt o mniejszej mocy. Ale to oczywiście kwestia gustu, a ten każdy ma własny.

To rozwiązanie które opisujesz (sufit podwieszany, taśma lad), przy tej odległości do szafy będzie moim zdaniem wyglądać dziwnie. Zależy, ile miejsca między szafą a sufitem, jeśli to szafa do sufitu to będzie tragicznie.

szafę planuje do samego sufitu właśnie chodzi ni o uzyskanie jak największej liczby schowków

dps?

kolega który to będzie robił podpowiada żeby jednak założyć tylko 3 punkty świetlne gdyż będą to oprawy halogenowe https://www.zapalswiatlo.com/9164-home_default/oprawa-sufitowa-led-zestaw-ct-14-led-48-5-kolor%C3%B3w.jpg

• 2 weeks później...

Halogeny ok ale pasek to bym sobie odpuścił. Przedpokój jest często "używany" ? Jeżeli tak to proponowałbym zastosować oświetlenie komunikacyjne na czujniku mikrofalowym. Bardzo wygodne. W domu praktycznie 2 korytarze i łazienkę bez obsługowo oświetlają skoffy. Jeżeli kolega zdecyduje się na bezobsługowe oświetlenie komunikacyjne to nie będzie żałował.

Pozdrawiam.