halszka1938 15.12.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Myślę, że to jest właściwszy dział dla tego tematu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203520-Izolacja-nakrokwiowa-mostek-termiczny&highlight=izolacja+nakrokwiowa Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 16.12.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Myślę, że to jest właściwszy dział dla tego tematu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203520-Izolacja-nakrokwiowa-mostek-termiczny&highlight=izolacja+nakrokwiowa Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie? Ja wiem jak to zrobić ale nie rozumiem o co pytasz i w czym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 18.12.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Więźba w formie wiązarów. Na dachu nakrokwiowo 20cm pir, na ścianie 25 cm styropianu grafitowego. Jeśli wiązary kończyłyby się równo z murłatą to wtedy jest zachowana 100% ciągłość izolacji ściana - dach. Tylko nie ma do czego zamocować deski okapowej czy czołowej zapomniałam ) (tej do której mocuje się rynny). Jesli wiązary wysuniemy 25cm za murłatę to zamontujemy deskę okapową ale izolację co 80cm będzie przecinał wiązar o szerokości 24cm. Mam nadzieję, że teraz już napisałam bardziej zrozumiale Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.12.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Więźba w formie wiązarów. Na dachu nakrokwiowo 20cm pir, na ścianie 25 cm styropianu grafitowego. Jeśli wiązary kończyłyby się równo z murłatą to wtedy jest zachowana 100% ciągłość izolacji ściana - dach. Tylko nie ma do czego zamocować deski okapowej czy czołowej zapomniałam ) (tej do której mocuje się rynny). Jesli wiązary wysuniemy 25cm za murłatę to zamontujemy deskę okapową ale izolację co 80cm będzie przecinał wiązar o szerokości 24cm. Mam nadzieję, że teraz już napisałam bardziej zrozumiale Jak rozwiązać ten problem? Pogrubienie moje , jesteś pewna szczególnie tych 24 cm ? Mam na dachu pir 16cm - i krokwie wypuszczone -okap nawet przez głowę nie przeszło mi martwienie się tym mostkiem. to w końcu ~50 cm drewna żeby zimno weszło do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 19.12.2014 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Tak, niestety jestem pewna. Wiązary zbudowane są z krokwi 8cm, dolny pas jest podwójny - z jednej i drugiej strony krokwi po 8cm razem 24cm drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.12.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Tak, niestety jestem pewna. Wiązary zbudowane są z krokwi 8cm, dolny pas jest podwójny - z jednej i drugiej strony krokwi po 8cm razem 24cm drewna. Co stoi na przeszkodzie aby pas dolny dźwigara kończył się na murłacie a jedynie pas górny wychodził do "okapu". Masz wtedy redukcje szerokości z 24 do 8cm. Zwróć uwagę że jak skończysz pas górny na równi z murłatą to nie masz do czego mocować kontr łaty na dachu na odcinku ocieplenia ściany czyli ~26-27 cm . Swoją drogą jak na dźwigar dość masywne te elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 21.12.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Więźba w formie wiązarów. Na dachu nakrokwiowo 20cm pir, na ścianie 25 cm styropianu grafitowego. Jeśli wiązary kończyłyby się równo z murłatą to wtedy jest zachowana 100% ciągłość izolacji ściana - dach. Tylko nie ma do czego zamocować deski okapowej czy czołowej zapomniałam ) (tej do której mocuje się rynny). Jesli wiązary wysuniemy 25cm za murłatę to zamontujemy deskę okapową ale izolację co 80cm będzie przecinał wiązar o szerokości 24cm. Mam nadzieję, że teraz już napisałam bardziej zrozumiale Jak rozwiązać ten problem? Przy dzisiejszej technologii w tym miejscu mostek nie powinien wystąpić,a nawet jest to miejsce gdzie mamy pole do działania a nie kilka możliwości alternatywnych Jak nie dadzą rady Twoi budowlańcy to dzwoń i poprawimy ,sprawdzimy termolupą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Krokwie, płatwie czy murłaty wychodzące poza budynek są teoretycznie mostkami w odniesieniu do oporu cieplnego izolacji nakrokwiowej. W rzeczywistości to żadne mostki. Większymi mostkami są ramy okienne i szyby, zamki czy klamki w drzwiach wejściowych. Ogrzewanie domu to pokrywanie strat wynikających z komfortu zamieszkania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 31.05.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Dokładnie nad tym samym się zastanawiałem. Tzn. skoro jest izolacja nakrokwiowa (u mnie Thermano), to wystająca poza obrys ścian krokwia teoretycznie jest mostkiem termicznym. Teoretycznie, ponieważ to kawał długiego drewna, który też powinien mieć jakąś izolacyjność. No, ale ponieważ chcę zrobić dom "mocno" energooszczędny zastanawiam się nad styropianem międzykrokwiowo i ... podkrokwiowo kolejną warstwą styropianu lub płytami Recticel Eurothane G (płyta PIR z płytą GK, którą można mocować bezpośrednio do krokwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.06.2020 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 To w końcu Ty masz już ten dach czy dopiero go budujesz? Nie radze łączyć różnych rodzajów izolacji. Płyta PIR grubości 20 cm nakrokwiowo załatwia sprawę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts