mac_612 22.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 szkoda, że nie masz możliwości założenia pompy przed kotłem. Te 3 centy płaszcza wodnego to racze norma, zresztą sam pisałeś, że w zeszłym roku było bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.12.2014 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Przed tym sezonem grzewczym w porównaniu do ubiegłego ( w którym wszystko było OK ) zostało zmienione: - umiejscowienie wpięcia zasilania bufora z kotła ( było zasilanie na samym dole, jest na środku ) czyli spuszczałeś wodę z całego układu, potem napuściłeś świeżą wodę o dużej zawartości tlenu, kocioł zareagował wzmożoną korozją, wymiennik już nie jest gładki i równy tylko zardzewiały i zakamieniony, przepływ wody turbulentny i kawitacja murowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Niestety nie mam możliwości zmiany montażu pompy obiegowej. To że wymiennik i cały płasz wodny jest raczej skorodowany nie ulega wątpliwości przez 15 lat trochę mu się oberwało, wodę spuszczaną z bufora ( zupełnie wyleciało mi to z głowy ) widziałem raczej nie wyglądała za specjalnie przez 1,5 roku po instalacji bufora.Jest sens bawić się w palenie w tym kotle w tym sezonie czy brać ekipę po świętach niech przekopią rów do gospodarczego i tam wstawić jakiś ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 A płukałeś kocioł odkamieniaczem? Postaraj się to zrobić bez spuszczania wody z buforu, tak, abyś nie musiał za dużo dolewać świeżej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Nie robiłem z przyczyn czysto technicznych musiał bym wpakować się do piwnicy która ma około 1,2 wysokości, całkowicie zdjąć dodatkowe ocieplenie bufora i dokopać się do zaworu który pozwoli mi zakręcić zawór na róże powrotnej do kociołka. Wtedy dopiero mógłbym spuścić wodę z kociołka. A przed świętami nawet nie planuje otwierać włazu do piwnicy a już w ogóle bawić się z wełną mineralną. Kocioł tak czy owak jest spisany na straty więc ratowanie czegoś co za kilka miesięcy zostanie wywalone raczej szkoda na to czasu. Zobaczymy jakie będą prognozy pogody i jak będą wyglądały finanse bo sam Ogniwo Eko plus to 6,5k PLN + rura preizolowana 1k PLN no i jakiś byle komin 3-5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts