katarzyna_m 16.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Moja działka graniczy z droga powiatową, ale nie ma z niej zjazdu na drogę. W zarządzie dróg powiatowych powiedzieli mi, że muszę najpierw zrobić projekt przebudowy chodnika, potem uzyskać od nich pozwolenie (albo nie) i wtedy mogę przebudować chodnik na swój koszt. Jak się domyślacie ucieszyło mnie to niezmiernie. Zastanawiam się jaki będzie koszt takiej przebudowy. Dojazd do domu ważna sprawa, na razie mogę korzystać z prywatnej drogi gruntowej, ale i tak kiedyś trzeba dojazd zrobić. Ktoś z Was robił zjazd? Jaki to koszt +/-? Aż się boję pytać szczerze mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.12.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Moja działka graniczy z droga powiatową, ale nie ma z niej zjazdu na drogę. W zarządzie dróg powiatowych powiedzieli mi, że muszę najpierw zrobić projekt przebudowy chodnika, potem uzyskać od nich pozwolenie (albo nie) i wtedy mogę przebudować chodnik na swój koszt. . Na wiosnę ,sąsiad z mojej miejscowości robił zjazd przez chodnik na drogę krajową Nr E372 . Koszt łącznie z projektem i uzgodnieniami - 11m - 37 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna_m 16.12.2014 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Mnóstwo pieniędzy. W takim razie: czy potrzebuję tego zjazdu? Fizycznie dostęp do działki jest, bo zjazd jest zrobiony do drogi prywatnej sąsiadującej z działką, Służebności notarialnej nie ma jak uzyskać za bardzo, bo droga ma wielu właścicieli rozsianych po świecie, ale zgoda sąsiadów na korzystanie z tej drogi jest. Czy fizyczny zjazd jest mi potrzebny np. do uzyskania pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 16.12.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Wydaje mi się, że musisz mieć FORMALNE połączenie swojej działki z drogą powiatowa, czyli projekt zjazdu i pozwolenie na zjazd. Np. teoretycznie ja mogę z mojej działki od razu wjechać na drogę gminną, ale formalnie nie mogę, ponieważ nie mam pozwolenia na zjazd. Do pozwolenia na budowę domu muszę mieć projekt zjazdu i pozwolenie na budowę zjazdu. Inaczej formalnie rzecz biorąc działka nie ma połączenia z drogą (choć w rzeczywistości fizycznie ma skoro leży przy drodze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.12.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Wydaje mi się, że musisz mieć FORMALNE połączenie swojej działki z drogą powiatowa, czyli projekt zjazdu i pozwolenie na zjazd. Np. teoretycznie ja mogę z mojej działki od razu wjechać na drogę gminną, ale formalnie nie mogę, ponieważ nie mam pozwolenia na zjazd. Do pozwolenia na budowę domu muszę mieć projekt zjazdu i pozwolenie na budowę zjazdu. Inaczej formalnie rzecz biorąc działka nie ma połączenia z drogą (choć w rzeczywistości fizycznie ma skoro leży przy drodze). Dla ścisłości, do pozwolenia na budowę domu nie potrzebujesz projektu, ani pozwolenia na zjazd, ponieważ są to dwie NIEZALEŻNE inwestycje i każdą z nich w nadzorze "rozliczasz" osobno. Do PnB potrzebujesz jedynie warunków technicznych budowy zjazdu wydanych przez właściwego zarządcę drogi. U mnie taka sytuacja, że dom po odbiorze przez nadzór już ponad dwa lata, a zjazdu ciągle teoretycznie brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 17.12.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 pionan - masz rację, tak to w rzeczywistości jest. Z tym, że większość osób załatwia te dwa pozwolenia jednocześnie w myśl zasady "dwie pieczenie na jednym ruszcie". Ja akurat muszę zrobić zjazd, bo inaczej ciężki sprzęt nie wjedzie na działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 19.12.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A czy ktoś z szanownego grona wie jak jest ze zjazdem z drogi gminnej do posesji ? Zjazd teoretycznie w mapce jest- tylko, że był on po stronie lewej, a ja przeniosłem go na prawą na wprost garażu. Chciałbym zalegalizować ten zjazd pytanie, czy jest taka konieczność ? Jaka może być ewentualnie kara ?Czy np. po jakimś czasie sprawa się przedawnia ? Jaki jest koszt załatwienia tego zjazdu ? Mam rozumieć, że organem właściwym będzie tutaj Urząd Gminy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.12.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A czy ktoś z szanownego grona wie jak jest ze zjazdem z drogi gminnej do posesji ? Zjazd teoretycznie w mapce jest- tylko, że był on po stronie lewej, a ja przeniosłem go na prawą na wprost garażu. Chciałbym zalegalizować ten zjazd pytanie, czy jest taka konieczność ? Jaka może być ewentualnie kara ?Czy np. po jakimś czasie sprawa się przedawnia ? Jaki jest koszt załatwienia tego zjazdu ? Mam rozumieć, że organem właściwym będzie tutaj Urząd Gminy ? A dom juz odebrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A czy ktoś z szanownego grona wie jak jest ze zjazdem z drogi gminnej do posesji ? Zjazd teoretycznie w mapce jest- tylko, że był on po stronie lewej, a ja przeniosłem go na prawą na wprost garażu. Chciałbym zalegalizować ten zjazd pytanie, czy jest taka konieczność ? Jaka może być ewentualnie kara ?Czy np. po jakimś czasie sprawa się przedawnia ? Jaki jest koszt załatwienia tego zjazdu ? Mam rozumieć, że organem właściwym będzie tutaj Urząd Gminy ? Wykonać projekt wg np stanu faktycznego i złożyć wniosek o pozwolenie do Urzędu Gminy. Jeśli dom odebrany to złożyć formalny wniosek odbioru domu wraz z kserokopią mapki po wykonawczej z zaznaczonym zjazdem która trzeba było załączyć, aby móc się zameldować i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.12.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Łatwiej i taniej jest robić zjazd na drogę gminną niż na powiatową, przynajmniej tak wyczytałam z różnych stron internetowych.Polecam ten wątek do poczytania: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?143316-zjazd-do-domu-od-A-do-Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Łatwiej i taniej jest robić zjazd na drogę gminną niż na powiatową, przynajmniej tak wyczytałam z różnych stron internetowych. Oczywiście, temu nikt nie zaprzecza. Mój zjazd kosztował mnie - projekt 300,- i tyle pozostałe pozwolenia wykonano w trakcie pozwolenia na budowę domu, odbiór również wtedy był przeprowadzony ze zjazdem na drogę gminną. U mnie w świetle wjazd na moją działkę ma 7 m(styk z drogą gminną) by łukiem z prawej i lewej strony przejść przez bramę do wymiaru bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 19.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dom jest odebrany, numer nadany. Ale meldunku jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur45tt 29.12.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 chore to jest, jakby nie było to jednak powinien odpowiedni organ zająć się tym na odpowiedni wniosek, a nie człowiek sam musi bujać... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robek69 29.12.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 w takich sytuacjach cieszesie ze mam dom na wysokosci drogi^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benekxxx 29.12.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 witam Mogę sie podzielić swoim doświadczeniem z budowy zjazdu z drogi wojewódzkiej która sie właśnie zakończyła. Trwało to wszystko około rok. całkowity koszt budowy to 11 tyś zł.(projekt, uzgodnienia, kierownik budowy,geodeci wykonanie) Przygodę można śmiało porównać z budową domu... ale udało sie ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekt zjazdu 03.01.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Witam,zajmuję się projektami zjazdów. Za projekt z uzgodnieniami biorę około 600zł brutto. Polecony przeze mnie kierownik budowy wziął ostatnio ok 200zł. Za wykonanie nawierzchni w kostce warto przyjąć 100zł/m2. W sumie całość wychodzi około 2500 - 3000 zł. Dodam, że działam na terenie podwarszawskim a ceny nie są tutaj najniższe. 11tys to rozbój Zapraszam do współpracy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 03.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Witam, zajmuję się projektami zjazdów. Za projekt z uzgodnieniami biorę około 600zł brutto. Polecony przeze mnie kierownik budowy wziął ostatnio ok 200zł. Za wykonanie nawierzchni w kostce warto przyjąć 100zł/m2. W sumie całość wychodzi około 2500 - 3000 zł. Dodam, że działam na terenie podwarszawskim a ceny nie są tutaj najniższe. 11tys to rozbój Zapraszam do współpracy: [email protected] Roboty ziemne, przepust w cenie? Nędzna reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts