Ondrej 16.12.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Mam takie marzenie ściętej głowy - wstawić sobie w mieszkaniu okno o wymiarze 2500 mm (wys) na 2300 mm (dł). Jedna podwójna szyba (odpowiednio wzmocniona), szklenie w ramie, nieotwieralne. W kilku miejscach można takie okno zamówić, ale - co było do przewidzenia - problem jest z montażem. Okno znajduje się w loggii na drugim piętrze (wysokość jednej kondygnacji jakieś 2,9 m). Wysięgnik lub dźwig mógłby podjechać praktycznie pod sam blok. Jest oczywiście barierka, którą można by odkręcić. Mieszkanie idzie do remontu, więc można też sobie spokojnie podkuć gdzie trzeba. Jak sobie wstępnie wyliczyłem, jedna szyba ważyłaby około 300 kg, więc całe okno pewnie z 700 kg. Słyszeliście o firmie, która byłaby w stanie podjąć się takiego zadania? Pozdrawiam,Ondrej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 16.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Waga takiego okna jest mocno zawyzona. Całe okno o tych wymiarach z pakietem 3 szybowym, z szybami 6mm wazy niecałe 300kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.12.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 237 kilo ale i tak na drugie piętro nie wniesiesz więc dolicz sobie dźwig i pajączka - dodatkowy koszt min 1.500,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.12.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Podejrzewam, że aktualnie w tym miejscu znajduje się całkowicie inna konstrukcja okienna. Jest więc prawdopodobne, że pytający chce popełnić mord na architekturze, a na dodatek nie dysponuje pozwoleniem na budowę wymaganym w przypadku ingerencji w istniejące otwory ościeży okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.12.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 o tym nie wspominam bo przy takich remontach jest to podstawa w imię dobrze pojętego własnego interesu - by później administrator nie kazał doprowadzić do stanu pierwotnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ondrej 16.12.2014 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Owszem, w tym miejscu znajduje się inna konstrukcja okienna - są 3 okna balkonowe, w jednej ramie, właśnie 2500x2300. Pozwolenie na budowę nie jest więc wymagane, jedynie zgoda od spółdzielni, która wcześniej wyrażała już zgodę na takie podmianki w innych lokalach. Mord na architekturze? Kwestia względna. Uprzedzając niektóre odpowiedzi, sąsiedzi którzy wymieniali te okna mieszkają na pierwszym piętrze. Obdzwoniłem już 10 firm, nigdzie jednak nie chcą się tego podjąć. Jedna z warszawskich placówek Oknoplastu byłaby w stanie zamontować takie okno na 1. piętrze, bo tylko na tyle pozwala im podnośnik HDS. Ponawiam pytanie, słyszeliście o firmach, które byłby w stanie się tego podjąć. 1500 zł byłoby do przełknięcia, ale obawiam się, że na tym się nie skończy. PS.Jeśli za wysoko oszacowałem ciężar, to tylko poprawia to moją sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.12.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 ....Jeśli za wysoko oszacowałem ciężar, to tylko poprawia to moją sytuację.Płonne nadzieje Podejmuję się róznych wyzwań, jak choćby zestaw balkonowy w jednej ramie o podobnych wymiarach na 9 piętrze. Tam sama rama była wciagana na górę - reszta z kapcia klatką schodową.Ale już mi przeszło, by podobnym wyzwaniom stawiać czoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 16.12.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 My na 10 piętrze suwankę montowaliśmy sporo można zrobić wszystko rozbija się o budżet choć mam jeden montaż gdzie i budżet jest i chęci a nie ma możliwości ale że montaż stawiający wyzwanie to intensywnie "kombinujemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ponawiam pytanie, słyszeliście o firmach, które byłby w stanie się tego podjąć. 1500 zł byłoby do przełknięcia, ale obawiam się, że na tym się nie skończy. Po prostu wyślij zapytania do przedstawicieli bardziej znanych marek opisując od razu problem i prosząc o kosztorys prac dodatkowych (dźwig, barierka, itp.). Wg mnie wykonanie tego montażu nie jest żadnym problemem. Tyle, ze trzeba skalkulować ryzyko... 1500zł pewnie starczy na koszt "wtargania" tego na górę ale jeżeli cała praca to jest to jedno okno to nie dziwię się, że nie ma chętnych za "klasyczną" stawkę. Koszt takiego fiba z 2 szybami 6mm nie powinien w kolorze białym przekroczyć 2kzł. Ale sama szyba to jakieś 1300zł! Co będzie jak pęknie albo będzie miała rysę? Dojdzie 1300+1500 za dźwig + robocizna... Więc rozsądna kalkulacja to wg mnie minimum 6000-7000zł a tego zapewne inwestor "nie przełknie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 16.12.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Owszem, w tym miejscu znajduje się inna konstrukcja okienna - są 3 okna balkonowe, w jednej ramie, właśnie 2500x2300. Pozwolenie na budowę nie jest więc wymagane, jedynie zgoda od spółdzielni, która wcześniej wyrażała już zgodę na takie podmianki w innych lokalach. Mord na architekturze? Kwestia względna. Uprzedzając niektóre odpowiedzi, sąsiedzi którzy wymieniali te okna mieszkają na pierwszym piętrze. Obdzwoniłem już 10 firm, nigdzie jednak nie chcą się tego podjąć. Jedna z warszawskich placówek Oknoplastu byłaby w stanie zamontować takie okno na 1. piętrze, bo tylko na tyle pozwala im podnośnik HDS. Ponawiam pytanie, słyszeliście o firmach, które byłby w stanie się tego podjąć. 1500 zł byłoby do przełknięcia, ale obawiam się, że na tym się nie skończy. PS. Jeśli za wysoko oszacowałem ciężar, to tylko poprawia to moją sytuację. Szyby 2 x 6 mm to około 160 kg + ciężar ościeznicy ok. 50 kg- w zależności od zastosowanego profilu. Tutaj jednak zdecydowanie powinno być dwustronnie bezpieczne i np. 2 x P4 - to już 250 kg + ościeżnica. Warto by rozważyć aluminium . Do tego wymiana + dźwig trochę większy + ryzyko... to 7 patyków pęknie jak nic. Wcześniej jednak pozwolenia - co nie będzie chyba takie łatwe a potem hooopla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.12.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) no i wykrakałeś z tym ryzykiem. Szyba zrobiła TRAAAAACH i kilka setek z głowy Całe szczęście, że nie była duża Edytowane 17 Grudnia 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts