Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie ławy fundamentowe, zasyp wnętrza pod posadzkę.

GoksaP

Recommended Posts

Witam.

Sprawa wygląda następująco - mam działkę w spadku. W prawym górnym narożniku mam poziom 331.5m n.p.m.

W lewym dolnym 329m n.m.p., a więc aż 2m różnicy. Zero jest na poziomie 331.0m n.p.m.

Jak widać na załączonym obrazku prawie większość wewnętrznej części budynku będą musiał czymś uzupełnić.

Przeraża mnie tylko ilość tego - 2m piasku zagęszczać?

Grunt rodzimy spod ław i ścian wg mnie nie nadaje się - są to gliny pylaste, pyły. Głównie twardoplastyczne, ale trochę miękkiego syfu też jest.

Po pobieżnych obliczeniach na zasyp ścian i uzupełnienie do poziomu, gdzie będę mógł układać posadzkę na gruncie, potrzebuję ok. 250m3 materiału.

Biorąc piasek zasypowy bulnę prawie 9 kawałków, ale innego rozwiązanie nie widzę.

Co Wy o tym myślicie? Mnie przeraża może nie ta kwota, ale to, że budowa sobie średnio poradzi z zagęszczaniem takiej ilości co 20-30cm.

Już taniej byłoby to chudziakiem zalać ;)

Przy okazji zapytam - może ma ktoś doświadczenie z formowaniem skarp wokół budynku? Jakby nie patrzeć ze 150-200cm w tym lewym dolnym narożniku będę musiał usypać. Może ktoś się wypowie w tym temacie?

Dziękuję serdecznie z góry.

http://i58.tinypic.com/11qs2fc.png

Przechwytywanie.jpg

wykorzystaj spadek terenu na swoją korzyść - zrób żelbetowe ściany tam gdzie będzie zasypane gruntem w kształcie litery C a tą ścianę ostatnią co będzie odsłonięta wymuruj lub szkielet-- z dużymi oknami--- i zrób sobie mieszkanko do wynajęcia lub większą ilość pomieszczeń - sam szukam takiej działki dla siebie !

ja widzę na budowach że jak jest dużo do zasypania i zagęszczenia to zacznij od grubego kamienia najlepiej skały ( JEŻELI MASZ W OKOLICY) a później coraz drobniej by na koniec piasek lub żwirek - gliny nie dawaj- jak będziesz mieć dużo powietrza w podłożu to wilgoć się nie utrzyma i lepiej izolowane masz bo powietrze też izoluje przed zimnem .

z tego co wiem to glinami/pylami nie powinno sie zasypywac. U mnie pod domem szedł na całosci piasek, a pod garazem wykorzystałem troche gruntu rodzimego (tez cos w stylu piasku) i na to piasek ze zwirowni. Zageszczone bylo warstwami, czekało pod otwartym niebem z opadami jakie 9 miesiecy, po tymn okresie chudziak zbrojony siatką stalową fi 8. Sam piasek (ponad 220 ton, 12 wywrotek po 20 ton) kosztował mnie trochę ponad 3 tysiace, wiec troche wyokie te twoje koszty (9 tys)

Szukaj firm zawodowo trudniących się wykopami, np pod duże inwestycje.

Ja z takiej firmy płaciłam po 400 zł za ogromną wywrotę pięknego czyściutkiego piachu zasypowego, podobno 20m3; czyli 30 ton.

Sciana fundament wraz z ławami ma u nas 2,2m. z powodu głębokiego położenia warstwy nośnej gruntu.

Pamiętaj, że nie możesz budować wysokich ścian bez żelbetonowych kolumn, bez wieńca oraz przed zasypywaniem ścian należy je obsypywać na zewnątrz-bo rozsadzi budowlę.

Powodzenia.

Edytowane przez GraMar