GoksaP 16.12.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam. Sprawa wygląda następująco - mam działkę w spadku. W prawym górnym narożniku mam poziom 331.5m n.p.m. W lewym dolnym 329m n.m.p., a więc aż 2m różnicy. Zero jest na poziomie 331.0m n.p.m. Jak widać na załączonym obrazku prawie większość wewnętrznej części budynku będą musiał czymś uzupełnić. Przeraża mnie tylko ilość tego - 2m piasku zagęszczać? Grunt rodzimy spod ław i ścian wg mnie nie nadaje się - są to gliny pylaste, pyły. Głównie twardoplastyczne, ale trochę miękkiego syfu też jest. Po pobieżnych obliczeniach na zasyp ścian i uzupełnienie do poziomu, gdzie będę mógł układać posadzkę na gruncie, potrzebuję ok. 250m3 materiału. Biorąc piasek zasypowy bulnę prawie 9 kawałków, ale innego rozwiązanie nie widzę. Co Wy o tym myślicie? Mnie przeraża może nie ta kwota, ale to, że budowa sobie średnio poradzi z zagęszczaniem takiej ilości co 20-30cm. Już taniej byłoby to chudziakiem zalać Przy okazji zapytam - może ma ktoś doświadczenie z formowaniem skarp wokół budynku? Jakby nie patrzeć ze 150-200cm w tym lewym dolnym narożniku będę musiał usypać. Może ktoś się wypowie w tym temacie? Dziękuję serdecznie z góry. http://i58.tinypic.com/11qs2fc.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 16.12.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 wykorzystaj spadek terenu na swoją korzyść - zrób żelbetowe ściany tam gdzie będzie zasypane gruntem w kształcie litery C a tą ścianę ostatnią co będzie odsłonięta wymuruj lub szkielet-- z dużymi oknami--- i zrób sobie mieszkanko do wynajęcia lub większą ilość pomieszczeń - sam szukam takiej działki dla siebie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 16.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 nie lepiej zrobić piwnicę? sam zasypywałem ściany fundamentowe wysokie na jakies 2 metry. Wykonawca dozbroil chudziak siatką stalową i w kwietniu będa dwa lata od wylania i z tego co wiem, to nic sie nie dzieje z podłogą (w miedzyczasie sprzedałem dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 16.12.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 @mariober Niestety, ale do tego projektu domu, co mam takie coś nie będzie za nic pasować @talar Korci mnie piwnica, ale nie mam na tyle funduszy. Generalnie boje się o to zagęszczanie. Zasypywałeś piaskiem czy glinami/pyłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 16.12.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 ja widzę na budowach że jak jest dużo do zasypania i zagęszczenia to zacznij od grubego kamienia najlepiej skały ( JEŻELI MASZ W OKOLICY) a później coraz drobniej by na koniec piasek lub żwirek - gliny nie dawaj- jak będziesz mieć dużo powietrza w podłożu to wilgoć się nie utrzyma i lepiej izolowane masz bo powietrze też izoluje przed zimnem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 16.12.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 z tego co wiem to glinami/pylami nie powinno sie zasypywac. U mnie pod domem szedł na całosci piasek, a pod garazem wykorzystałem troche gruntu rodzimego (tez cos w stylu piasku) i na to piasek ze zwirowni. Zageszczone bylo warstwami, czekało pod otwartym niebem z opadami jakie 9 miesiecy, po tymn okresie chudziak zbrojony siatką stalową fi 8. Sam piasek (ponad 220 ton, 12 wywrotek po 20 ton) kosztował mnie trochę ponad 3 tysiace, wiec troche wyokie te twoje koszty (9 tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 16.12.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Gliny na pewno nie będę dawać. Szczególnie, że to pylasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 16.12.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Na razie przepatrzyłem oferty piasku zasypowego w internecie - 10m3 za 350zł. Za tyle najtaniej udało mi się znaleźć w rejonie krakowskim. Jutro będę dzwonić po różnych "marketach" Edit: Sorki za post pod postem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.12.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Szukaj firm zawodowo trudniących się wykopami, np pod duże inwestycje.Ja z takiej firmy płaciłam po 400 zł za ogromną wywrotę pięknego czyściutkiego piachu zasypowego, podobno 20m3; czyli 30 ton.Sciana fundament wraz z ławami ma u nas 2,2m. z powodu głębokiego położenia warstwy nośnej gruntu. Pamiętaj, że nie możesz budować wysokich ścian bez żelbetonowych kolumn, bez wieńca oraz przed zasypywaniem ścian należy je obsypywać na zewnątrz-bo rozsadzi budowlę.Powodzenia. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts