Harren 16.12.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Koledzy, tak jak w temacie: wprowadziłem sie właśnie do mieszkania, gdzie w kuchni jest prosty piecyk do podgrzewania wody i kuchenka gazowa. Niestety nie zwróciłem wcześniej uwagi, bo nigdy wcześniej nie widziałem czegoś podobnego, że piecyk nie ma zamontowanej żadnej, tak to roboczo nazwę, rury do odprowadzania spalin. Piecyk po prostu na szczycie ma taką jakby poprzeczną kratkę i tyle. Ludzie, którzy tam mieszkają, twierdzą, że żadnych problemów z tym nie mieli, a ostatnio była kontrola z administracji i niczego się nie przyczepili. Mnie to jednak trochę niepokoi. Co prawda na remontach, instalacjach itp się nie znam, ale podobnego czegoś do tej pory nie widziałem i dlatego proszę Was o zdanie - czy znacie takie rozwiązania i faktycznie nie ma podstaw do niepokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 17.12.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Fachowcem nie jestem, ale ja bym nie chciał czegoś takiego. To pewnie jakiś stary patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 17.12.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 czy znacie takie rozwiązania i faktycznie nie ma podstaw do niepokoju? Tak ogólnie, to z gazem zawsze jest podstawa do niepokoju. Z takim rozwiązaniem się nie spotkałem, ale z drugiej strony w piecyku spala się ten sam gaz co w kuchence, a przecież spaliny z kuchenek zawsze lecą na kuchnię. Okapy nad kuchenkami są montowane raczej dla eliminacji zapachu. O ile nikt z poprzednich lokatorów nie zaczadził się w ostatnim czasie to na pewno nie ma powodu do paniki! Ta kontrola, o której wspominasz, prowadzona jest przez odpowiednie firmy z uprawnieniami. Zadzwoń do administracji, wyciągnij od nich numer do tej firmy i z nimi konkretnie omów swój przypadek. A potem podziel się z nami swoją wiedzą. Podejrzewam, że w budynku nie ma innej możliwości. Podłączenie piecyka "na sztywno" do przewodu kominowego wymaga wyłączności na ten przewód. Musi on być przeznaczony tylko dla twojego piecyka - tak usłyszeli moi znajomi, kiedy chcieli założyć tradycyjny bojler w starym budynku. W razie czego pozostaje piec kondensacyjny i przebicie się przez ścianę zewnętrzną. PS. Ten wątek nadaje się raczej do działu Instalacje, a nie Woda i kanalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 17.12.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Wrzuć zdjęcie tego piecyka, jego wylotu spalin. Powinno być widoczne, czy to rozwiązanie producenta czy raczej niepełny montaż.Foto tabliczki znamionowej też mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts