Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekstremalnie tani styropian ? Zima 2014?

fighter1983

Recommended Posts

Podepnę się pod temat.

Mam do ocieplenia strop w domu parterowym. Póki co poddasze nieużytkowe, ale z opcją wykorzystania w przyszłości.

Zastanawiam się, czy pod wylewkę wystarczy dać styropian EPS 80 czy EPS 100. Proszę o pomoc w temacie :)

bardziej z posadzkarzami powienienes rozmawiac. Ja glownie w elewacjach dzialam i xpsach, a ze styropiany tez sa i pod wylewki to przy okazji sie zaczepilem o temat :p z tego co mowi nasz forumowy teka od posadzek minimum 80kPa pod wylewke w pomieszczeniach uzytkowych i wiecej w garazach

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Informacja dotyczaca Austrotherm Reflex - okazuje sie ze w okresie zimowym nie bardzo im powloka reflex chce schnac na etapie produkcji :) oczywiscie okazalo sie po zlozeniu przez Was i przeze mnie zamowien. Dzisiaj jeszcze bede mial szczegoly dotyczace realizacji na styro Reflex z Austrothermu, czy zostanie zablokowane przyjmowanie zamowien na ten styropian do marca, czy na przyklad bedzie mozna zamawiac teraz z realizacja na marzec-kwiecien.

Ot niespodzianka sie producentowi przytrafila.

Austrotherm: EPS EN 13163 T2-L3-W3-Sb5-P5-BS125-CS(10)80-DS(N)5-DS(70,-)2-DLT(1)5-TR100

Knauf: : EPS EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-S(2)-P(5)-BS125-CS(10)80-DS.(N)2-DS(70,-)1-TR100

Identyczne parametry zwiazane z twardoscia.

Dzięki. A waga 1m3 Knaufa jest taka sama jak Austrothermu (13,5 kg) ??? Bo nigdzie nie mogę znaleźć info odnośnie wagi tego Knaufa.

To mnie teraz dobiłeś mam nadzieje, że jakoś ruszą bo co to za zima w tym styczniu. Wiesz już coś w tym temacie?

Nie wiem nic więcej niż napisałem. Moja PH z austrotherm będzie do Ciebie dzwonić bo też ich to zakończyło. Jesteś jednym z 3 klientów w pl którzy maja zamówione reflex.

Dzięki temat już rozwiązany dzwoniła pani z austrotherm zdecydowałem się wsiąść bez powłoki bo w marcu chce już startować z ociepleniem a oni może w marcu dopiero by rozpoczęli malować. Jak by była pogoda bo marzec wygląda nieraz tak jak tegoroczny styczeń. Zwróciłem im uwagę, że mogli by jakąś informacje zamieścić na stronie internetowej chociażby w karcie technicznej. Z jednej strony szkoda bo chciałem zobaczyć jak to się sprawuje ta powłoka i odpadło mi wieszanie siatek. Ale ogólnie wrażenie mam pozytywne co do fabryki austrotherm za takie podejśćie do tematu bo nie jedna fabryka to by pomalowała ten styro i stwierdziła a może nie złoży reklamacji.

Reflex pojawił się w kwietniu maju tamtego roku. Przyszła zima. Nikt nie zamawiał aż Ty się trafiles i zonk... Okazuje się że im nie schnie . heh.

Ją też chętnie wyprobuje reflex, ale jak mieliśmy okazję spróbować to grubości takiej (33cm) nie dało rady zrobić. I poszło zwykle grafi.

No ale cieszę się że wszystko załatwione i już mamy preawizacje dostawy do CB a różnica w kwotach już powinna być na Twoim koncie

• 3 weeks później...
Witam

czy ceny styropianu będą już szły w górę, czy można jeszcze trochę poczekać? jak z doświadczenia?

To jak pytać maklera kiedy jest już totalny dołek ceny akcji i zakładać że kupujesz kiedy cena akcji jest najniższa. Gdyby był taki makler który nigdy się nie myli to popraciwalby 1 rok i poszedł na emeryturę.

Z 3 ostatnich lat obserwacji

2013 najtaniej w styczniu

2014 najtaniej w styczniu

2015 najtaniej w lutym

2016 póki co luty droższy od stycznia

Do tej pory za ostatnie 3 lata nie było sytuacji że w marcu było niżej. Ale może czeka nas niespodzianką? Chciałbym wiedzieć i kontaktować w najniższym okresie 30-50 aut. Nie wiem więc tego nie robię

• 2 weeks później...

Austrothetherm z dzisiaj:

Z upoważnienia Prezes Zarządu Anny Spiewak uprzejmie informuję,iż w związku z zapowie dzianym wzrostem cen komponentów do

produkcji styropianu, zmuszęni będziemy do zmiany cen nasrych

produktów.

Podwyzkawejdzie w zycie z dniem 14.03.2016 r. Wszystkie dostawy

realizowane po tym terminie będą fakturowane w nowych, wyzszyah

cenach. W dotychczasowych cenach realizowane zostaną §lko

i v,ryłącznię zamówienia potwierdzonę przęz nasz Dział Handlowy.

Jednocześnie informuj ę, iż ilość towaru dostępnego w starych cenach

jest ograniczona.

W sprawach wszelkich dodatkowych informacji proszę o kontakt z

nasrymi przedstawicielami handlowymi.

Z vlyrazami szacunku

Austrotherm Sp. z o,o. austrotherm.pl

Zakład I, Siedziba

32-600 Oświęcim, ul. Chemików 1

tel, + 48 3384470 33 + 36

fax + 48 33 B44 70 43

Zakład ll

96-1 06 Skierniewice, ul. F abryczna 80182

1ę1. + 48 46 B34 BB 20 +23

13x + 48 46 B34 88 25

NlP 549-00-1 7_966

UlD PL 5490017966

REGoN 070422896

nr rejestru KRS 0000039728

SKoro Austrotherm cos takiego pisze: zaraz bedzie Termoorganika, Knauf i inni.

Wiec jakby co ostatni dzownek

• 3 weeks później...
Trochę nie na temat :) Masz może papy w sprzedaży ? na stronie pusto w tej kategorii jak narazie.

Bo sam dlubie ta stronę i czasu brak :) mam ale takie które są specyficzne. Cienkie, drugie i bardzo dobre. Soprema . znasz ?