jimminen 27.02.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 @fighter1983 Cześć Poleciłbyś mi jakiś system tynku mineralnego Caparola lub inny dobry Sto itp...potrzebuje klej do siatki, siatkę, kołki (termo) z włókna szklanego…? grunt tynk mineralny i farbę Potrzebuje też listwy narożne, cokołowe te z kapinosem, listwy przyokiennnete pozycje w ogóle są dostępne w Polsce? Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.02.2015 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 @fighter1983 Cześć Poleciłbyś mi jakiś system tynku mineralnego Caparola lub inny dobry Sto itp... potrzebuje klej do siatki, siatkę, kołki (termo) z włókna szklanego…? grunt tynk mineralny i farbę Potrzebuje też listwy narożne, cokołowe te z kapinosem, listwy przyokiennne te pozycje w ogóle są dostępne w Polsce? Pozdrwiam jasne ze sa Jak to pilne, bo wyjezdzam dzisiaj na week? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 27.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 "Potrzebuje też listwy narożne, cokołowe te z kapinosem, listwy przyokiennne te pozycje w ogóle są dostępne w Polsce?" Tak, są dostępnę - używam ich od początku działalności, tj. 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 27.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 jasne ze sa Jak to pilne, bo wyjezdzam dzisiaj na week? spoko załatwimy w marcu... ps. dziwne te przedstawicielstwa w Krakowie mówią że część materiałów tylko na Niemcy... i jak tu uwierzyć , że my też zachód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) News informacyjny: wczoraj przyszlo pismo z Austrothermu ze 11 marca podnosza ceny. Czyli prognozy sie sprawdzaja. Nalezy spodziewac sie ze w slad za Austrothermem jak zawsze Knauf I termoorganika pojda. tak to zazwyczaj wyglada:http://pliki.astrobud.pl/austrotherm_pismo.pdf2 news: FWS Zyrardow: Fabryka Wyrobow Styropianowych - Knauf to to nie jest, ale jest calkiem spoko ten styropianik, utrzymuja cene do polowy marca, aleeeeee jest opcja, zeby przyjeli zaplate teraz a dostawa np w lipcu, sierpniu po cenach aktualnych, takiej opcji nie daje zaden z w/w producentow. ograniczenie: 120km od fabryki w Żyrardowie. Aktualna cena dla 0,031 grafit fasada: EPS70 0,031 - 135 netto/m3inne - prosze pytac. PS> Termoorganika: zmiana cen 9 marca w gore, tez pismo przed chwila. Edytowane 3 Marca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 03.03.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 A co sadzicie o Swissporze LAMBDA 100 dach podłoga? z tego co udalo mi sie znalezc, to chyba jedyny grafitowy o wytrz. na sciskanie 100kPa. Po wizycie posadzkarza wychodzi mi, ze mam do zagospodarowania od chudziaka 20cm na parterze i 13cm na pietrze. Z jego wyliczen odpowiednio damy ok. 12cm oraz 7cm styropianu. W calym domu bedzie podlogowka. Co polecalibyscie brac? Grafitowy z mniejszym wytrz. na sciskanie (ewentualnie w/w Swisspor) czy np. KNAUF Therm PRO Dach/Podłoga EPS 100 λ 36 Styropian Podłogowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 o swisspor wiem, ze jest dobry bo widzialem go juz nie raz. mysle ze moglbym go wciagnac do mojej "swietej trojcy" jakosciowej KN,AU,TO Wiem, ze nie mam go w ofercie - ale nie wiem dlaczego Jakiegos PH ze swisspora mam w tel - znaczy byl u mnie ale pewnie nie bylo "chemii"miedzy nami wiec jezeli masz good cene na swiss-a w 100kPa - smialo. BTW nie sadzilem ze wreszcie jest ktos kto robi grafit w eps100 - cenne info. Jutro chyba musze poczuc chemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.03.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 no i po zimowych cenach.Austrotherm przestal przyjmowac zamowienia, Organika tez... od jutra nowe ceny.Dzisiaj za TO Termonium Plus w okolicach Krakowa juz 164 netto.... wiec cena wraca powoli do cen "sezonowych".14 marca Knauf wprowadzi nowe ceny i juz - po ptakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert001 06.03.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witamprzerabiałem temat styropianu grafitowego 3 tyg temu. Wcześniej mój kolega tez nim ocieplał. Kupiłem Yetico Alfa Passive 0,031 z frezem za 173 zł/m3 z dostawą pod dom (jak potrzeba to mam telefon). Porównywałem go z Neothermem i wygląda na znacznie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 06.03.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Yetico jest od czegoś lepsze? Hmmmm .......... Rozbawiłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 06.03.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 no i po zimowych cenach. Austrotherm przestal przyjmowac zamowienia, Organika tez... od jutra nowe ceny. Dzisiaj za TO Termonium Plus w okolicach Krakowa juz 164 netto.... wiec cena wraca powoli do cen "sezonowych". 14 marca Knauf wprowadzi nowe ceny i juz - po ptakach. A jakie aktualnie są ceny na Kanuf 031 dach/podłoga/fasada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.03.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 ale dla Bydgoszczy? 155+2(2 za odleglosc) min 30m3 dostawa bezplatna. netto of course. I jeszcze raz: netto nie oznacza ze bez faktury, netto oznacza, ze hurt nie podaje cen brutto bo hurt nigdy nie wie ile to jest "brutto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juul 09.03.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 czyżby zimowy czar cenowy w styropianach prysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.03.2015 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 czyżby zimowy czar cenowy w styropianach prysł ostatni tydzien w Knaufie a potem.... normalnie - sezonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.03.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam, wykonawca zaproponował nam ocieplenie system mieszanym za całość: w cenie robocizna + materiał. W wyniku drążenia tematu wyciągnęliśmy, że "hurtownia z którą współpracuje ma styropian firmy PANELTECH" (grafit 10 cm), tynk będzie akrylowy firmy TYTAN, a klej do siatki i styropianu- cholera wie...zastanawiamy się, czy zaufać wykonawcy czy zażądać np. system ociepleniowy firmy Tytan (skoro współpracuje z taką hurtownią) i konkretny styropian: TO, Austrotherm lub Knauf? A może Pan fighter1983 zrobi nam wycenę i zaproponuje konkretne materiały: -powierzchnia 233 m kwadr. (styropian + tynk) -powierzchnia 10 m kwadr. (tynk) No, cóż....usługa z nie najlepszym materiałem. Jeśli chodzi o styro to kup Knaufa, masz jeszcze szanse, a chemia...to już Fighter się odezwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.03.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam, wykonawca zaproponował nam ocieplenie system mieszanym za całość: w cenie robocizna + materiał. W wyniku drążenia tematu wyciągnęliśmy, że "hurtownia z którą współpracuje ma styropian firmy PANELTECH" (grafit 10 cm), tynk będzie akrylowy firmy TYTAN, a klej do siatki i styropianu- cholera wie...zastanawiamy się, czy zaufać wykonawcy czy zażądać np. system ociepleniowy firmy Tytan (skoro współpracuje z taką hurtownią) i konkretny styropian: TO, Austrotherm lub Knauf? A może Pan fighter1983 zrobi nam wycenę i zaproponuje konkretne materiały: -powierzchnia 233 m kwadr. (styropian + tynk) -powierzchnia 10 m kwadr. (tynk) Nie Pan tylko fighter jestesmy tu na "Ty" czego oczekujesz: to co zaproponowano czyli "system mieszany" oznacza,ze w razie "W" a to w razie "W" pojawia sie niestety coraz czesciej w ostatnich latach- zostajesz sam/a z problemem - w ekstremalnym przypadku - wykonanie tego od nowa+koszty utylizacji tego co trzeba wyrzucic. Czego szukasz? Tynku akrylowego nie polozylbym u siebie nawet jakbym mial go dostac za darmo...., no chyba ze Dryvita akrylowy - ten akurat bije na leb na szyje 90% wszystkich sisi-srisi- i silikonowych na rynku. "system mieszany" to samobojstwo dla Ciebie i przepraszam ze to powiem - ale dla samobojcy-wykonawcy, gdzie za slowo "samobojcy" wypadaloby wstawic kilka slow ktore nie mieszcza sie w standardowym slowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczescie_100 09.03.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Widzę, że będę potrzebowała opieki sił nadprzyrodzonych do tego ocieplenia, bo obiecałam już wykonawcy zatrudnienie. 1. Ale wracając do tematu:-na forach internetowych: inwestorzy kładą tynki silikonowe-w rzeczywistości:wykonawcy kładą tynki akrylowe (rozmawialiśmy z 4) a na dodatek twierdzą, że tynk silikonowy to wyrzucanie pieniędzy, bo o elewację trzeba dbać (mycie) i pomalować ponownie za 4-5 lat a producenci "systemów" i tak zwalają winę na wykonawcę i nie uznają reklamacji?! 2.Wiem, że należy używać swoich komórek mózgowych, ale przecież to są doświadczeni budowlańcy więc chyba wiedzą co mówią?! 3.To może (skoro mój wykonawca i "jego hurtownia" ma związki oraz doświadczenie z Tytanem) niech zrobi w całym ich systemie (z tym ,że tynk silikonowy) plus styropian bardziej cywilizowany np. zaproponowany przez ewbuxxxo- Knauf? Edytowane 9 Marca 2015 przez szczescie_100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.03.2015 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) nie - nie sil nadprzyrodzonych. Nie da sie opisac calosci tak, zeby Cie nie zanudzic. Odpadniesz po prostu po lekturze pierwszych 20 linii tekstu. Jezeli chcesz sprobowac - zmierz sie z tym: http://astrobud.pl/pl/n/4 Niestety obecnie przy tak wielu rozwiazaniach - nie da sie wybrac ... jest za duzo opcji. Ja myslalem o tym, zeby napisac takie "kompedium wiedzy" i do niego sie odwolywac... nie da sie... za duzo zmiennych i wzajemnych zaleznosci. Staniesz za chwile przed wyborem: - wybrac oferte jednej z tych 4 firm - odpowiedziec po kolei na moje pytania, aby zrozumiec i wybrac swiadomie. Musze przekazac Ci cala moja wiedze - abys wybrala swiadomie. Malo tego - juz to robilem na tym forum tyle ze w setkach watkow, kazde zdanie i zalozenie bylo argumentowane. Wiec teraz pytanie: w skrocie czy w pelni? jezeli w pelni: zaloz nowy watek - bo w tym jest to po prostu OT - bo tu rozmawiamy o styropianie - i daj znac, ze takowy istnieje. jezeli w skrocie: skup sie na: system z tynkiem mineralnym malowanym system z tynkiem nqg - to bedzie teraz trudne system carbon z "akrylowego" - tylko dryvit. a dla wykonawcow pytania na poczatek: - kleimy obwiedniowo czy na placki? - pokaz im ciemny kolor elewacji, jakis najciemniejszy ze wzornika i zapytaj czy taki mozna polozyc - zapytaj o kolkowanie - czy kolkujemy i ile kolkow na m2 - czym kleic styropian grafitowy i w jakich warunkach - co to jest: listwa okapnikowa, przyokienna i zbrojenie diagonalne? - jak robimy warstwe zbrojaca (po kolei) w wewnetrznych naroznikach budynku to sa takie najczesciej popelniane bledy... Edytowane 9 Marca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczescie_100 09.03.2015 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) a dla wykonawcow pytania na poczatek: - kleimy obwiedniowo czy na placki- jak Pani sobie życzy to na obwiedniowo (zażyczyłam sobie) - pokaz im ciemny kolor elewacji, jakis najciemniejszy ze wzornika i zapytaj czy taki mozna polozyc-można,tylko to dodatkowy koszt bo to nie jest podstawowy "darmowy" kolor - zapytaj o kolkowanie - czy kolkujemy i ile kolkow na m2- 4 szt i zażyczyłam sobie z zaślepką - czym kleic styropian grafitowy i w jakich warunkach -takim klejem jaki ma na składzie "moja" hurtownia, w końcu doszliśmy do porozumienia że może być Tytan, powyżej 5 stopni i ma ochronne siatki na rusztowanie - co to jest: listwa przyokienna i zbrojenie diagonalne?-sama jeszcze tego nie wiem, ale pewnie go douczę a o listwie okapnikowej wiedział - jak robimy warstwe zbrojaca (po kolei) w wewnetrznych naroznikach budynku- też tego jeszcze nie wiem, ale jeśli nie kładł dodatkowej siatki w rogach okien...przy moim dociepleniu położyWałkuję temat od miesiąca i im więcej wiem tym gorzej dla mnie.Poczytam o cenach z DRYVIT-a, styropian zażyczę sobie Knaufa, tylko jeszcze proszę o wskazanie producenta kleju do siatki i kleju do styropianu ?I koniec z tematem, bo się porzygam:)-tynk mineralny odpada ze względu na ponowne rozkładanie rusztowania Edytowane 9 Marca 2015 przez szczescie_100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2015 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 a dla wykonawcow pytania na poczatek: - kleimy obwiedniowo czy na placki- jak Pani sobie życzy to na obwiedniowo (zażyczyłam sobie) - pokaz im ciemny kolor elewacji, jakis najciemniejszy ze wzornika i zapytaj czy taki mozna polozyc-można,tylko to dodatkowy koszt bo to nie jest podstawowy "darmowy" kolor - zapytaj o kolkowanie - czy kolkujemy i ile kolkow na m2- 4 szt i zażyczyłam sobie z zaślepką - czym kleic styropian grafitowy i w jakich warunkach -takim klejem jaki ma na składzie "moja" hurtownia, w końcu doszliśmy do porozumienia że może być Tytan, powyżej 5 stopni i ma ochronne siatki na rusztowanie - co to jest: listwa przyokienna i zbrojenie diagonalne?-sama jeszcze tego nie wiem, ale pewnie go douczę a o listwie okapnikowej wiedział - jak robimy warstwe zbrojaca (po kolei) w wewnetrznych naroznikach budynku- też tego jeszcze nie wiem, ale jeśli nie kładł dodatkowej siatki w rogach okien...przy moim dociepleniu położy Wałkuję temat od miesiąca i im więcej wiem tym gorzej dla mnie. Poczytam o cenach z DRYVIT-a, styropian zażyczę sobie Knaufa, tylko jeszcze proszę o wskazanie producenta kleju do siatki i kleju do styropianu ? I koniec z tematem, bo się porzygam:)-tynk mineralny odpada ze względu na ponowne rozkładanie rusztowania ad 1 - nie jak "pani sobie zyczy" tylko ma byc obwiedniowo + wypelnienia ad2 - nie mozna ...tzn mozna... ale zmeniamy na welne i stosujemy carbon.. bo nie ma nic innego? co zniesie tak olbrzymie naprezenia termiczne. wszystko inne popeka i z czasem zejdzie... ad3 - no ok... zazwyczaj, 4szt/m2 wystarcza ad4 - konkretna nazwa kleju niestety mi potrzebna ad5 - czekam na info ad6 - jezeli upilnujesz... Nie czytaj o cenach Dryvit zabija... jest zajeb... ale zabija, jezeli jestes gotowa na system Dryvit - tzn ze jestes gotowa na wykonawce typu ewbuxxxo lub fighter1983 styro z Knauf - ok a co do odrzucenia mineralny + farba... to wlasnie odrzucilas jedno z najlepszych rozwiazan (i w miare tanich) ... i koszt ponownego rozstawienia lub pozostawienia go nie ma tu znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts