slawekgrz 16.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 mam piec vaillant ecotec plus z calormatic 470, na każdym piętrze listwę rozdzielczą z pompą i zaworem mieszającym (jak na zdjęciach). Piec nie jest w żaden się nie komunikuje z pompami więc one chodzą cały czas, nawet jak piec nie grzeje. Wydaje mi się to kiepskim rozwiązaniem, ale nie jestem specjalistą. Czy ten piec może się komunikować z pompami i jak to rozegrać? Przepraszam za jakość zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.12.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 a kociol jaka ma pompe? zwykla czy elektroniczna? można by wpiąć na zasilaniu stycznik ktory załączalby pozostałe pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.12.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Są grzejniki czy tylko podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekgrz 18.12.2014 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 są podprowadzenia pod grzejniki (2 drabinki w łazienkach i jeden w garażu), nie są one jednak podłączone gdyż moim celem było uruchomienie pieca kondenssacyjnego na 30-40 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.12.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Dajesz sterowanie pompami zależne od temp zasilania rozdzielacza. najprostszy sterownik pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekgrz 18.12.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 ale on wyłączy pompę jak będzie za ciepła woda szła, to jest, ja widzę problem po drugiej stronie, pompa pieca nie chodzi więc pompa na rozdzielaczu nie bardzo ma co przepychać, jeśli dobrze rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.12.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) dobrze rozumujesz, czyli robisz tak: 1. demontujesz obie pompy na rozdzielaczach, zaślepiasz końce, demontujesz termostaty, i zawory termostatyczne na rozdzielaczach, zamiast zaworu dajesz rurkę albo zwykły kulowy 2. kocioł ma być podłączony bezpośrednio pod rozdzielacze (żadnych pod-mieszaczy, sprzęgieł, bajpasów bo to służy do mieszania kaloryferów z podłogówką czyli zupełnie inna bajka niż u ciebie) 3. na kotle ustawiasz sobie max tem CO +50 oraz sterowanie według KG z zewnętrzną czujką temperatury na 1 a jak będzie za gorąco to 0,8 albo nawet 0,7 4. temperaturę CWU również ustawiasz na +45 albo nawet +42,5 zapominasz o problemach z CO lub CWU na najbliższe 10-15 lat Edytowane 19 Grudnia 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts