Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka, piec gazowy i zewnętrzne pompy

slawekgrz

Recommended Posts

mam piec vaillant ecotec plus z calormatic 470, na każdym piętrze listwę rozdzielczą z pompą i zaworem mieszającym (jak na zdjęciach). Piec nie jest w żaden się nie komunikuje z pompami więc one chodzą cały czas, nawet jak piec nie grzeje. Wydaje mi się to kiepskim rozwiązaniem, ale nie jestem specjalistą. Czy ten piec może się komunikować z pompami i jak to rozegrać? Przepraszam za jakość zdjęć.

IMG_1045 (1).jpgIMG_1043 (1).jpgIMG_1044 (1).jpgIMG_1042 (1).jpg

dobrze rozumujesz, czyli robisz tak:

1. demontujesz obie pompy na rozdzielaczach, zaślepiasz końce, demontujesz termostaty, i zawory termostatyczne na rozdzielaczach, zamiast zaworu dajesz rurkę albo zwykły kulowy

2. kocioł ma być podłączony bezpośrednio pod rozdzielacze (żadnych pod-mieszaczy, sprzęgieł, bajpasów bo to służy do mieszania kaloryferów z podłogówką czyli zupełnie inna bajka niż u ciebie)

3. na kotle ustawiasz sobie max tem CO +50 oraz sterowanie według KG z zewnętrzną czujką temperatury na 1 a jak będzie za gorąco to 0,8 albo nawet 0,7

4. temperaturę CWU również ustawiasz na +45 albo nawet +42,5

zapominasz o problemach z CO lub CWU na najbliższe 10-15 lat

kociol_gazowy.jpg

Edytowane przez mxxxx