Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kratka odpływowa w garażu

Recommended Posts

Chodzi co o kratkę odpływową w wjeździe do garażu. Jeśli tak to mój sąsiad w wjeździe zrobił głęboki dół chyba na 4m. Nasypała tam kamieni i żwiru. Na to zabetonowął kratkę /podłużną/ Ma piwnice i garaż też poniżej stanu 0 i sprawdza się super. Wody brak.

Warunkiem pewnie jest niski poziom wód gruntowych.

Pozdrawiam

Powierzchnia podłogi w garażu powinna być wykonana ze spadkiem 1%. Można spadek zrobić od tylnej ściany garażu w kierunku bramy garażowej a przed nią umieścić kratkę. Innym rozwiązaniem jest umieszczenie kratki centralnie i do niej zrobić spadki z każdej strony. Osobiście uważam że lepszym rozwiązaniem jest to pierwsze. Zastanawiam się tylko czy w prosty sposób taką kratkę da się połączyć z kanalizacją poprzez syfon. Zakładam, że kratka będzie szerokości 2 - 2,5mb.

Nie wiem tylko czy trafiłem ze swoją wypowiedzią, bo może chodzi o kratkę na zewnątrz garażu.

Garaż będzie miał bramę na szer. 4,20 m. Jeśli kratka miałaby 2-2,5 m i byłaby w miarę centralnie, to odprowadzenie powinno iść chyba pod podjazdem (jeśli oczywiście nie do kanalizacji)? Wersja dołu z kamieniami chyba nie bardzo mi odpowiada, bo pewno jakieś robactwo przylezie, brr! Co do syfonu - to faktycznie trzeba by dolewać wody, tym bardziej, że w projekcie jest tam grzejnik. A propos, czy warto w garażu (~35 m2) dawać grzejnik?

Grzejnik tylko wtedy, gdy garaż ma być warsztatem. Nieogrzewany garaż spokojnie spełni swoją rolę (uruchomisz samochód w największy mróz i nie musisz go odszraniać). Zbyt duża różnica temperatur (np -20 +15) jest szkodliwa dla karoserii zwłaszcza przy "zasoleniu" dróg

Ja jak mi się wydaje problem z wysychającym syfonem rozwiązałem, ale to na razie teoria. Do tej samej części kanalizacji co kratka z garażu chcępodłączyć skropliny z pieca kondensacyjnego umieszczonego w kotłowni obok garażu. Ponadto tam jest zaplanowana umywalka aby umyć ręce np po pracy w ogrodzie, przy samochodzie itp.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie garażu to trzeba wziąć pod uwagę wychładzanie części użytkowej przez nieogrzewany garaż przez sąsiadującą ścianę. Ja mam w projekcie garaż ogrzewany, a mimo to od strony garażu przewidziano ocieplenie ściany pomiędzy garażem i częścią użytkową 5cm styropianem. Garaż jest ocieplony w ten sam sposób jak cały dom.

Wydaje mi się celowe taki działanie, gdyż nawet w ogrzewanym garażu projektuje się temperaturę na ok 10 -12 st.C, a więc 10stC niższą niż w części użytkowej.