pcholody 16.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Proszę o pomoc w wyborze pompy głębinowej.Studnia wywiercona na około 30m, średnica odwiertu 200mm, lustro wody na 23m, pompa będzie na 25-26m. Odległość od domu około 25m, domek parter+poddasze, 4 osoby.Mieni mi się w oczach i już sam nie wiem co wybrać, na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę?Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc, w tym temacie jestem zupelnie lewy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 17.12.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Podstawowy parametr to użyteczna wysokość podnoszenia - obrazowo mówiąc do jakiej wysokości napompuje wodę, od poziomu pompy. A drugi parametr to wydajność. Musi zapewnić pokrycie maksymalnego planowanego zużycia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.12.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Podstawowy parametr to użyteczna wysokość podnoszenia - obrazowo mówiąc do jakiej wysokości napompuje wodę, od poziomu pompy. A drugi parametr to wydajność. Musi zapewnić pokrycie maksymalnego planowanego zużycia wody. Niestety w tym przypadku sie nie zgodze. Studnia 30m, woda na 23m, pompa ma byc na 25. Mało zapasu. W tym przypadku duzy nacisk bym polozyl na wydajnosc pompy dostosowanej do wydjanosci studni. Jesli pompa bedzie za mocna, bedzie mogla wypompowac cala wode i chodzic na sucho. Wiekszosc pompa ma zabezpieczenie przed praca na sucho, wiec sie wylaczy. Co nie zminia faktu ze pompa powinna byc dobrana z wydajnoscia do wydajnosci studni. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcholody 17.12.2014 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Mam dwie kandydatki: http://www.sklep-watermark.pl/sklep/produkt/pompa-glebinowa-umbra/2169 http://www.dostudni.pl/4s15-230v-sumoto,id463.html Pierwsza polska, polecił mi tę firmę znajomy. Druga włoska, firma znana Edytowane 17 Grudnia 2014 przez pcholody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.12.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Mam dwie kandydatki: http://www.sklep-watermark.pl/sklep/produkt/pompa-glebinowa-umbra/2169 http://www.dostudni.pl/4s15-230v-sumoto,id463.html Pierwsza polska, polecił mi tę firmę znajomy. Druga włoska, firma znana Masz malo wody w tej studni. Upewnij sie ze pompa Ci calej wody nie wypompuje. Idealnie by bylo przeprowadzic pompowanie probne sprawdzjace wydajnosc tej studni. Jesli tego nie chcesz/nie mozesz zrobic, to przyynajmniej szukaj pompy z zabezpieczeniem przed suchoobiegiem. marcin Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 17.12.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Przy doborze pompy należy także uwzględnić ewentualne uzdatnianie wody. Jeśli woda kiepska jakościowo to należy dobrać tak wydajność pompy aby można z niej płukać odżelaziacz a także dla prawidłowej pracy inżektora. Jeśli chodzi o wysokość podnoszenia pompy i głębokość na jakiej ją należy umieścić to powinno się zrobić próbne pompowanie w celu określenia poziomu lustra dynamicznego . Takie pompowanie powinni zrobić studniarze po wykonaniu odwiertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 17.12.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Masz malo wody w tej studni. Upewnij sie ze pompa Ci calej wody nie wypompuje. Idealnie by bylo przeprowadzic pompowanie probne sprawdzjace wydajnosc tej studni. Jesli tego nie chcesz/nie mozesz zrobic, to przyynajmniej szukaj pompy z zabezpieczeniem wody przed suchoobiegiem. marcin Zabezpieczenie zawsze można dołożyć (koszt czujnika wraz z sondami ok. 200 zł + stycznik pompy koszt ok. 50-70 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 18.12.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Niestety w tym przypadku sie nie zgodze. Studnia 30m, woda na 23m, pompa ma byc na 25. Mało zapasu. W tym przypadku duzy nacisk bym polozyl na wydajnosc pompy dostosowanej do wydjanosci studni. Jesli pompa bedzie za mocna, bedzie mogla wypompowac cala wode i chodzic na sucho. Wiekszosc pompa ma zabezpieczenie przed praca na sucho, wiec sie wylaczy. Co nie zminia faktu ze pompa powinna byc dobrana z wydajnoscia do wydajnosci studni. marcin No tak, to oczywiste, Problem jest/będzie jak wydajność studni jest zbyt mała. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Zetski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.12.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 No tak, to oczywiste, Problem jest/będzie jak wydajność studni jest zbyt mała. Za mala do czego? Jak za mala do "danej pompy" to znaczy ze zastosowano za duza/za mocno pompe. Studni nie zmienisz, pompe mozesz dobrac poprawnie do wyajnosci studni. Po to sie sprawdza wydajnosc studni (a przynajmniej powinno) zeby nie przesadzic z pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 18.12.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Za mala do czego? Jak za mala do "danej pompy" to znaczy ze zastosowano za duza/za mocno pompe. Studni nie zmienisz, pompe mozesz dobrac poprawnie do wyajnosci studni. Po to sie sprawdza wydajnosc studni (a przynajmniej powinno) zeby nie przesadzic z pompa. Za mała w stosunku do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 19.12.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Na za małą wydajność studni do zapotrzebowania to pompa już wpływu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.12.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Za mała w stosunku do zapotrzebowania. Ale pompa o wydajnosci wiekszej niz wydajnosc studni nie zmusisz studni zeby Ci wiecej wody zapewnila. Tylko pogorszysz sprawe. Jesli wydajnosc studni mniejsza od zapotrzebowania to kombinujesz w kierunku duuuuzego hydroforu zeby miec wiekszy zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 19.12.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Ale pompa o wydajnosci wiekszej niz wydajnosc studni nie zmusisz studni zeby Ci wiecej wody zapewnila. Tylko pogorszysz sprawe. Jesli wydajnosc studni mniejsza od zapotrzebowania to kombinujesz w kierunku duuuuzego hydroforu zeby miec wiekszy zapas. jedna kwestia to pokrycie zapotrzebowania na wodę odpowiednio wydajnym zespołem pompowym i dobór odpowiedniego agregatu pompowego, a druga, że wydatek pompy nie może przekroczyć wydajności studni. I to właśnie miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwapcio 01.09.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Mam pytanie.Czy ktoś może ma doświadczenia z popmą SQE Grundfos - (pakiet stałego ciśnnienia) - dla mnie rowiązanie byłoby super (mimio iż drogie) bo nie bardzo mam gdzie duży zbiornik umieścić - który i tak przy podlewaniu ogrodu jest zbędny.Chodzi mi o to aby móć wodę wykorzystywać okazjonalnie do różnych celów (różne zapotrzebowania - często małe) i jednocześnie do nawadniania. (ok 2000 m2) Czytałem gdzieś jednak że ta elektronika (CU-301) strasznie się psuje i pada (a to też jest dość drogie) Generalnie mało osób to chyba kupuje ze względu na cenę , więc ciężko znaleźć informacje na ten temat...Z góry dziękuję Edytowane 1 Września 2017 przez kkwapcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.09.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Mam pytanie. Czy ktoś może ma doświadczenia z popmą SQE Grundfos - (pakiet stałego ciśnnienia) - dla mnie rowiązanie byłoby super (mimio iż drogie) bo nie bardzo mam gdzie duży zbiornik umieścić - który i tak przy podlewaniu ogrodu jest zbędny. Chodzi mi o to aby móć wodę wykorzystywać okazjonalnie do różnych celów (różne zapotrzebowania - często małe) i jednocześnie do nawadniania. (ok 2000 m2) Czytałem gdzieś jednak że ta elektronika (CU-301) strasznie się psuje i pada (a to też jest dość drogie) Generalnie mało osób to chyba kupuje ze względu na cenę , więc ciężko znaleźć informacje na ten temat... Z góry dziękuję Używam od dobrych 2-3 lat. Się nie zepsuło. ALe 1 przypadek statystyki nie robi.Uzywam do podlewania i domu, ostatnie 12m tylko podlewanie (wodociąg). Kiedyś się spotkałem z opinią że instalacja musi być dobrze zrobiona. Nawet najmniejsze przecieki wody powodują że pompa się bedzie co chwilę załączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts