Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzić salon z podziałem na dwie strefy? Pomocy

Maya_the_bee

Recommended Posts

Hej :) Niedawno kupiliśmy mieszkanie i jego urządzenie spędza nam sen z powiek. O ile poradziliśmy sobie z kuchnią i sypialnią, o tyle nie wiemy kompletnie jak zabrać się za salon.

W załączeniu wymiary.

Chodzi nam o podział na dwie strefy:

1 - rozrywka, gdzie chcielibyśmy zmieścić kanapę/narożnik i telewizor 42 cal.

2 - kąt jadalny ze dużym stołem (który dwa razy do roku lądowałby na środku pokoju, bo gościmy jakieś 16 osób). Stół ma wymiar 160 x 90 cm.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

salon.jpg

Nie wyobrażam sobie tego na takiej powierzchni i przy jednej ścianie zajętej przez okna :(

Jak developer to rozrysował?

To jest mój własny rysunek, a mieszkanie miało już właścicieli.

Cała ściana południowa to okna. Pomiędzy nimi jest ścianka z rurą od kaloryfera o szerokości 77 cm.

Kinka, pomiędzy podłogą a oknami jest 103 cm.

Czy w tym pokoju ma być tylko sofa i tv? czy np jeszcze stół jadalniany?

Jeśli ze stołem to podzieliłabym salon ustawiając sofę tyłem do wejścia i tv na ścianie 475 (za sofą może fajny bufet i od wejścia stół, albo dwa fajne fotele i stolik kawowy).

Jeśli tylko sofa i pokój tv to chyba ustawiłabym dwie sofy vis a vis siebie (jedna na ścianie z oknem, druga na ścianie we wnęce i tv na ścianie 475. Sofy będą co prawda prostopadle do tv, nie wiem, jak liczną macie rodzinę, ale w pozycji horyzontalnej też się dobrze ogląda tv:))