StarkesPL 17.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Witam wszystkich serdecznie, posiadam domek wolnostojący parter z użytkowym poddaszem 136m2, budżet ograniczony (jak większość w tym kraju) ... Ale do rekuperacji zostaje 109,86m2 (61,9 parter+47,95 poddasze - nie wliczając garażu i kotłowni). 3 osoby dorosłe, 2 dzieci. Planowana centrala to VUTmini 300 za 2 275,00 zł (planowałem tańszą Lunę 200 Dospela za ok 1500 zł, ale jeden z kolegów na forum miał ją i wymienił na VUTmini) Proponowana lokalizacja centrali - garaż (łatwość odprowadzenia skroplin, dostępność miejsca, dodatnia temperatura, łatwość montażu czerpni). Na poddaszu: 3 nawiewy w 3 sypialniach, 1 wyciąg w łazience Na parterze : 1 wyciąg w łazience , 1 wyciąg z kuchni, opcjonalnie 1 nawiew między kuchnią a salonem Proszę wyprowadźcie mnie z błędów, póki jeszcze można. Teraz trochę szczegółów Chcę wykorzystać istniejące kanały wentylacji grawitacyjnej wprowadzając do nich przewód elastyczny izolowany. Do góry na stryszek nad poddaszem - ok 6m, nie wiem jaki przewód wejdzie mi w ten większy szacht wentylacyjny 14x25 Tam puszka rozprężna i rozprowadzenie do 3 sypialni (od 2m do 4m) przez sufit, anemostaty z góry. 1 Wyciąg z górnej łazienki przez mniejszy szacht z powrotem na dół do centrali Na parterze: 1 wyciąg w łazience , kanałem izolowanym przez ścianę do centrali w garażu 1 wyciąg w kuchni, kanałem izolowanym przez ścianę do kotłowni i dalej centrali w garażu (jedyna droga którą widzę), (przez ścianę do garażu przewód elastyczny izolowany) 1 nawiew między kuchnią a salonem piszę opcjonalnie bo jedyna droga którą widzę to z puszki rozprężnej na strychu, przez szacht wentylacyjny 14x25 w drugim kominie. P.S. kanały wentylacji grawitacyjnej mam: "w głównym kominie" 6 szt - 1szt 14x25, 4szt 14x14 i 1 szt "zajęty przez kocioł, "w głównym kominie" 6 szt - 1szt 14x25, 4szt 14x14 i 1 szt "zajęty przez kocioł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.12.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Planowana centrala to VUTmini 300 za 2 275,00 zł (planowałem tańszą Lunę 200 Dospela za ok 1500 zł, ale jeden z kolegów na forum miał ją i wymienił na VUTmini) Napisał, że wymienił, bo widocznie ma w tym interes. Luna nie jest cudem techniki, ale ma znacznie większą wydajność i odzysk ciepła. Poza tym nie jest "ChRL" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 18.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Nawiew na parterze powienineś mieć w salonie i pokoju. Tam gdzie ludzie przebywają mają być nawiewy tam gdzie są pomieszczenia mokre wywiewy. Nawiewy najlepiej nad źródłem ciepła a nie nad łóżkiem. Co do rekuperatora to przede wszystkim zwróć uwagę żeby miał oszczędne wentylatory na prąd staly. Wentylacja chodzi 24/365. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts