Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny czy dom pasywny?

Recommended Posts

nie mieszkałem w pasywnym nie budowałem takiego , tylko orientuję się z internetu więc mogę się mylić - dla mnie jest to marketing i moda nic więcej !
nie moda a konieczność czasów, parcie ku izolacji, która jest trwałym składnikiem, w porównaniu do wszelakich urządzeń grzewczych.

uzależniona od rozwoju urządzeń wykorzystujących OZE. Na razie, decydując się na taki dom skazujemy się na ograniczenia a nie komfort.
może inaczej, stan domu pasywnego, można porównać, po połowie kwietnia kiedy już C.O idzie w odstawkę, czy jest w domu w tedy źle ?

Pasywny ten stan przenosi na cały prawie sezon. W internecie różności można się dowiedzieć, czasem są to po prostu przetworzone informacje z innych źródeł. Perm piszesz że kożuch, i owszem, tylko że dobry Berber zasuwa w czarnych szatach przez Saharę, problem przegrzewania imo bierze się z okien, u mnie zacienienie okien na lato będzie spełniał winogron...

23m2 okien fix pewnie tak będzie, ale może zrobię sobie otwierane .. przynajmniej jedno.

Dom szkic alpAq.jpg

Edytowane przez מרכבה

• 1 month później...

Fajne że w drodze do pasywności powstają bardzo energooszczędne domy ...

Gdy zaczynałem budować mój pierwszy dom i w ściany dałem 12 cm pianki poliuretanowej "fachowcy" na całym osiedlu mówili "A po co aż tyle ?? "

Obecnie jak przychodzi klient po kominek to się tłumaczy " Dałem TYLKO 15 cm styropianu na ściany "