jarekFTW 17.12.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Witam serdecznie, mam pytanie. Na wiosnę zaczynam budowę domu. Dostałem od Enei warunki przyłączy do prądu tymczasowego i docelowego. Umowę na prąd docelowy podpisałem, wszak to długo trwa. Pytanie pojawia się co do umowy prądu tymczasowego. Jaki jest kolejny etap? Czy podpisać ją teraz, czy podpisać to dopiero na wiosnę, przed budową? Czy ewentualnie mogę teraz (temperatura na to pozwala) postawić skrzynkę budowlaną, czy muszę czekać do wiosny? Kto powinien taką skrzynkę mi postawić, elektryk czy ktoś z Enei?Proszę o rady, jak najlepiej rozwiązać tą sprawę, u źródła (Enea Września) jest taki nieład, że po 40 minutach czekania i przełączenia z jednej do drugiej Panie się poddały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 17.12.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Niestety musisz więcej się dowiedzieć kiedy mogą zamontowaćz ci licznik. Zakładanie teraz i nieużywanie to koszty, kilkadziesiąt zł miesięcznie za samą możliwość korzystania. Dlatego większość unika jak ognia prądu budowlanego. A przy okazji prąd budowlany to rozbój w biały dzień. Stary, chory wymysł aby tylko grabić tych co mają kasę na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dowiedzieć się, kiedy zamontują mi licznik, ale ten docelowy czy ten do prądu tymczasowego ? Jak ja dzwonie do tych kobiet, to mam wrażenie jakbym gadał ze ścianą. Czy mogę zrobić tak, że elektryk TERAZ podepnie mi skrzynkę, a umowę podpiszę dopiero na wiosnę, np 3 tygodnie przed budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dowiedzieć się, kiedy zamontują mi licznik, ale ten docelowy czy ten do prądu tymczasowego ? Jak ja dzwonie do tych kobiet, to mam wrażenie jakbym gadał ze ścianą. Czy mogę zrobić tak, że elektryk TERAZ podepnie mi skrzynkę, a umowę podpiszę dopiero na wiosnę, np 3 tygodnie przed budową? A jak masz określone w warunkach tech.(jest tam rozdzielone prąd budowlany i docelowy)?Energetyka dokonuje tylko przyłącza. Licznik jest taki sam , bez różnicy jaki prąd, zamontowany w skrzynce energetyki-nie masz do niego dostępu.Czasem umowę o dostawę można podpisać po prawomocnym PnB.Teraz podpisałeś umowę o przyłączenie,czy o dostawę energii bo to dwie rózne rzeczy(nie da sie podpisać takiej umowy bez udziału elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) O Przyłącze podpisałem na prąd docelowy. Na prąd tymczasowy (budowlany) na razie nie podpisalem, czekam na waszą opinie. Do Enei nie mogę się dodzwonić. Pytanie czy teraz już podpisać o tymczasowy i im wysłać?? Mam 2 umowy na prąd docelowy (podpisane) i tymczasowy (niepodpisany) Edytowane 17 Grudnia 2014 przez jarekFTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Czyli w warunkach które podpisałeś masz określone co i w jakich terminach musisz wykonać Ty i co jest po stronie energetyki.Uwzględniono tam jak długo i na jakich warunkach i za ile energetyka wykona przyłącze, powinno być także określone w jakim czasie powinieneś zacząć pobierać energie.Podpisywanie drugiej umowy o przyłączeni nie ma sensu bo znowu opłata przyłączeniowa?Najpierw budowa projekt przyłącza to po stronie energetyki(chyba że skrzynka w granicy działki juz jest)-opłata przyłączeniowa na podstawie faktury,potem umowa o dostawę i tu każdy dostawca ma swoje zasady: PnB i prąd budowlany,bez pozwolenia na budowę prąd budowlany-po odbiorze instalacji zmiana taryfy na docelowy,czasem do zmiany tej taryfy niezbędny jest jest odbiór budynku.Niektórym udaje sie podpisać od razu na docelowy.Potem elektyyk wykonuje twoją instalację do twojej skrzynki podpina się do skrzynki z energetyki , wypełnia papiery tu dopiero wybierasz taryfę podpisujesz umowę wtedy energetyka w swojej skrzynce montuje licznik i masz prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dostałem 2 umowy, na prąd budowlany (tymczasowy) i na docelowy.Docelowy jego przyłączenie będzie trwało do 8 miesięcy.W międzyczasie, chciałbym już rozpocząć budowę, dlatego wystąpiłem o tymczasowy, budowlany.Nie wiem po prostu czy to mogę już podpisać i odesłać, czy czekać do wiosny. Rozumiem, bo na umowie napisane jest, że to ja, a nie ENEA stawiam tymczasową skrzynkę na prąd, przez to rozumiem, że elektryk przeze mnie wynajęty.Za 8 miesięcy, ENEA przyśle kogoś, kto postawi skrzynkę właściwą. Dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 A w budowlanym jaki jest okres przyłączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.12.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 A tam... prąd docelowy czy niedocelowy Podpisuje się umowę z energetyką, energetyka zamontuje przyłącze, czyli skrzynkę z licznikami, podpisuje się umowę na dostawę prądu (może być kompleksowa, można dostawcę sobie wybrać innego) i wybiera się taryfę C12, albo C12a (z rozróżnieniem na szczytową i poza szczytową). Prąd jest drogi, płaci się wysoką opłatę handlową i dystrybucyjną - wychodzi ok 70 zł miesięcznie + zużycie. Co tam inwestor postawi sobie za skrzynką to jego sprawa. Energetyka zamontowała coś takiego: A ja coś takiego: Jak już wybudowałem dom, coś takiego: Jak oddam dom do użytku, to przejdę na normalną tanią taryfę typu G12 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 W budowlanym nie ma, jest tylko wykropkowane, która ja sam mogę uzupełnić. tj wpisać dowolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 A tam... prąd docelowy czy niedocelowy Jak oddam dom do użytku, to przejdę na normalną tanią taryfę typu G12 .... Niekoniecznie przyłącze budowlane czasem jest dużo wcześniej niż docelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 No własnie może być szybciej-sprawdz od kiedy u źródła, i nie płać opłaty za ten docelowy teraz zapłacisz tylko za budowlany,napisz że chcesz od marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Gdyby jeszcze odbierali telefony i znali się na tym!:/ Edytowane 17 Grudnia 2014 przez jarekFTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Ale po co Ci skrzynka Twoja bez możliwości wpiecia do kabla.Załatwiałam teraz przyłączenie budowlane do budynku firmowego było tak-moja skrzynka wykonana zgodnie z war. tech. energetyka wpieła sie do swojej linii czekam na wykonanie przyłącza docelowego projekt zgody itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Czyli co teraz zrobić ? Podpisać umowę na tymczasowy o przyłączenie z terminem od marca, A co do prądu tymczasowego to właściwie do czego to podłączą? w warunkach jest napisane, że od najbliższego punktu ZKP.Czyli taki elektryk, który będzie mi montował tymczasową skrzynkę do prądu budowlanego w co się wepnie ? od sąsiada czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Gdyby jeszcze odbierali telefony i znali się na tym!:/ To wpisz luty lub marzec,ustosunkują się na piśmie przecież muszą naliczyć opłatę będzie wiadomo.Na razie podpisujesz Ty i czekasz aż odeslą podpisaną umowę przez ZE,chyba nie masz umowy już podpisanej bez tej daty-jeżeli tak to mógłbyś wpisać styczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Tak ta umowa nie jest jeszcze podpisana,przez mnie, bo Jej nie wysyłałem. To może wpisze luty/styczeń i zobaczymy co zrobią jak odeślą. W ogóle chciałem ich się zapytać także, co z umową którą wysłałem podpisaną, dlaczego mi jeszcze jej nie odesłali o prąd docelowy.Ciekawi mnie to.Długo to może trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Złącze kablowo pomiarowe-podłączą gdzie chcą najbliższej rozdzielni lu skrzynki sąsiada, bo ona nie jest jego tylko ZE,nawet jeżeli bedziesz miał niby własną to energetyka moze tam wpinac co chce byle nie leciało przez Twój licznik,Twoja skrzynka tymczasowa i prąd z ZE Musisz mieć gdzieś licznik te tech pytania do elektryka,pokaż mu te papiery z war tech.on wszystko bedzie wiedział i szybciej niż na infolinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.12.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Tak ta umowa nie jest jeszcze podpisana,przez mnie, bo Jej nie wysyłałem. To może wpisze luty/styczeń i zobaczymy co zrobią jak odeślą. W ogóle chciałem ich się zapytać także, co z umową którą wysłałem podpisaną, dlaczego mi jeszcze jej nie odesłali o prąd docelowy. Ciekawi mnie to. Długo to może trwać? Tego nie wie nikt zależy ile jest roboty projektowej,uzgodnień zgody właścicieli nieruchomości przez którą idzie kabel itp. Na każdy papierek czekałam około 3 tygodni. Podpiszą i wszystko wyjaśni się z terminem. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 17.12.2014 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 OK, czyli Twoim zdaniem teraz podpisać umowę o przyłączenie sieci tymczasowej z terminem luty? A jeżeli tak, to czy do złącza tymczasowego też przyjdzie projekt, według którego dopiero będzie mógł działać elektryk, montując skrzynkę tymczasową?Czy to sam elektryk ciągnie z najbliższego punktu dostępnego, a oni potem robią "odbiór"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts