Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe podłączenie instalacji el. - może ktoś wyjaśni

Recommended Posts

Witam, przepraszam z góry za błędy, mój pierwszy temat.

Od początku: dostałem z gminy mieszkanie, w zaleceniach mam wymianę instalacji elektrycznej i zrobienie odbioru - stara była aluminiowa, ale na nowych bezpiecznikach - prądu w instalacji nie ma, -zaplombowany jeden bezpiecznik i brak licznika. Instalację wymieniłem, postanowiłem wziąć się za skrzynkę i tu pojawił się problem, mianowicie wygląda to jak na schemacie:

SKRZYNKA.jpg

czy może mi ktoś wytłumaczyć jaki sens ma umieszczanie bezpiecznika B16 jako głównego w 2 skrzynce jeśli "pod nim" są bezpieczniki większe [b32, B25, B20] ? Z tego co mnie pamięć nie myli powinno być rosnąco np główny B25 i pod nim B20, B16,B10 etc

pytanie drugie: co z dwoma przewodami szarymi przewodami wychodzącymi ze skrzynki 1 z bezpiecznika 4-biegunowego idącymi do skrzynki 2 - gdzie je wpiąć?

rozumiem że między obecnym b16 a b32 powinna znaleźć się jeszcze różnicowoprądówka?

dodaję zdjęcia obu skrzynek w razie potrzeby:

skrzynka 1 http://i58.tinypic.com/4jw7dg.jpg

skrzynka 2 http://i57.tinypic.com/2z9jdxj.jpg

czy może mi ktoś wytłumaczyć jaki sens ma umieszczanie bezpiecznika B16 jako głównego w 2 skrzynce jeśli "pod nim" są bezpieczniki większe [b32, B25, B20] ? Z tego co mnie pamięć nie myli powinno być rosnąco np główny B25 i pod nim B20, B16,B10 etc

]

Nie ma żadnego sensu. Należy zamontować rozłącznik. I co robią zabezpieczenia powyżej 16A w mieszkaniu?

Jak dla mnie to cała rozdzielnica jest do wymiany i powinien się tym zająć elektryk.

Edytowane przez Dominik01

1. Pierwsza skrzynka - zamontować tytana o amperażu uzgodnionym z dostawcą prądu, bo najprawdopodobniej jest to zabezpieczenie przedlicznikowe

2. W drugiej skrzynce zabudować podstawę licznika energii elektrycznej typu uzgodnionego z j/w

3. W razie potrzeby wymienić kabel pomiędzy tymi skrzynkami

4. W razie potrzeby wymienić kabel dochodzący do pierwszej skrzynki

5. W drugiej skrzynce zabudować właściwy osprzęt zabezpieczający obwody mieszkaniowe.

Zacząć od wizyty w ZE i podpisania umowy na dostawę energii, uzyskania warunków, zgody na zdjęcie plomby z pierwszej skrzynki etc...

PS. Wywal te żółto-zielone mostki, bo mnie denerwują.

Edytowane przez krzcel

Najpierw to skasuj ten czterotorowy C40.

Nie mam teraz na myśli ani wartości, ani charakterystyki a bezsens istnienia tego czwartego toru.

Masz w tym mieszkaniu 3 fazy?

1. Pierwsza skrzynka - zamontować tytana o amperażu uzgodnionym z dostawcą prądu, bo najprawdopodobniej jest to zabezpieczenie przedlicznikowe

2. W drugiej skrzynce zabudować podstawę licznika energii elektrycznej typu uzgodnionego z j/w

Do licznika jest to własność ZE, ode mnie wymagali pisemnej prośby, aby zgodzić się, bym to ja (rękami elektryka z uprawnieniami) zamontował wskazany przedlicznikowy, bo to ich obowiązek, a oni mają na to więcej czasu niż ja. Wyrażenie na to zgody przekraczało kompetencje Biura Obsługi Klienta, na szczęście mieściło się w kompetencjach dyrektora.

PS. Wywal te żółto-zielone mostki, bo mnie denerwują.

Argument mnie powalił. :)

Choć pomysł całkiem dobry.

Edytowane przez mturdus

Do licznika jest to własność ZE.

Rurzowy , jak się doczekasz że ZE przyjdzie i zrobi za darmo WLZ, zabuduje tytany i tablicę podlicznikową, to daj znać, będziemy myśleć dalej co masz zrobić w tej drugiej skrzynce.

Zacząć od wizyty w ZE i podpisania umowy na dostawę energii, uzyskania warunków, zgody na zdjęcie plomby z pierwszej skrzynki etc...

I się dowiesz co masz zrobić, kiedy i kto za to zapłaci. Edytowane przez krzcel

• 2 weeks później...

w pierwszej skrzynce będzie 3-fazowy 32A,, w drugiej za licznikiem różnicówka 25 i osobne bezpieczniki na każdą linię - 2 b20, reszta b16 i b10 na oświetlenie [miały być same b16 i b10 ale z racji, że nie ma różnicówek 20A uznałem że wrzucę dwie 20 na najbardziej obciążone linie]

nie wiem czy były 3 fazy - ale na pewno będą - jedna pod najbardziej obciążone 2 linie, druga pod oświetlenie, 3 pod resztę

zastanawiam się czy faktycznie potrzebuję zgodę na zdjęcie tej plomby z c40 i założenie 32 z racji, że i tak nie ma licznika więc nie mam jak się podpiąć ani też nie mają jak sprawdzic czy plomba została usunięta przeze mnie bo ta plomba wisi tam od jakiś x lat i nikt w tym mieszkaniu nie mieszkał przez ten czas, więc równie dobrze można walić głupa że zerwał to kto inny. nie chodzi mi o kwestię tego ze trzeba pisać pismo tylko tego że u nas załatwienie tego z tauronem kosztuje 40km drogi, branie wolnego w robocie [kolejki jak po mięso w prl] i czas w jakim oni to załatwiają a mam 2 miesiace na skonczenie mieszkania. po zmianie bezpieczników będę wołął elektryka do pomiarów i odbioru

btw mostki zrobię nowe bo kolor nie jest zgodny ze sztuką elektryczną, że ot tak ujmę

Następny bohater we własnym, tym razem gminnym mieszkaniu.

a mam 2 miesiace na skonczenie mieszkania. po zmianie bezpieczników będę wołął elektryka do pomiarów i odbioru

Rozumiem, że masz zamiar skończyć to mieszkanie bez korzystania (w trakcie remontu) z energii elektrycznej ?

Edytowane przez elpapiotr

zastanawiam się czy faktycznie potrzebuję zgodę na zdjęcie tej plomby z c40 i założenie 32 z racji, że i tak nie ma licznika więc nie mam jak się podpiąć ani też nie mają jak sprawdzic czy plomba została usunięta przeze mnie bo ta plomba wisi tam od jakiś x lat i nikt w tym mieszkaniu nie mieszkał przez ten czas, więc równie dobrze można walić głupa że zerwał to kto inny. nie chodzi mi o kwestię tego ze trzeba pisać pismo tylko tego że u nas załatwienie tego z tauronem kosztuje 40km drogi, branie wolnego w robocie [kolejki jak po mięso w prl] i czas w jakim oni to załatwiają a mam 2 miesiace na skonczenie mieszkania. po zmianie bezpieczników będę wołął elektryka do pomiarów i odbioru

btw mostki zrobię nowe bo kolor nie jest zgodny ze sztuką elektryczną, że ot tak ujmę

U mnie w Tauronie załatwiłem niemal wszystko związane z podłączeniem licznika i zrobieniem przyłącza słup (licznik) - rozdzielnica w domu mailowo lub przez ich konfigurator w necie. Odstępy czasowe pomiędzy wysłaniem "zapotrzebowania" na warunki, umowę przyłączenia i dostawy energii, założenie licznika, bezpieczników i plomb na nich dosłownie kilkudniowe.

Zdjęcie plomb może się nie skończyć na przycinaniu głupa a na karze pieniężnej a gdy będziesz nieostrożny grzebanie przed zabezpieczeniami to i zgonem. Gdy wybijają główne bezpieczniki to się zgłasza taką awarię energetyce i ewentualnie oni zezwalają na wymianę bezpieczników przedlicznikowych - wtedy możesz zdjąć plomby, wymienić a oni przyjadą zaplombować, tak tego jednak nie załatwisz skoro nie masz licznika i prądu.

Linie zabezpieczone 20A to już zdaje się min. 4mm2 - masz tam takie przewody ?

Edytowane przez _olo_

Cały ten misterny plan nie trzyma się kupy, a w szczególności:

w pierwszej skrzynce będzie 3-fazowy 32A,

Jak już, to trzy pojedyńcze 32A i nie Ty będziesz o tym decydował, tylko dostawca prądu.

nie wiem czy były 3 fazy - ale na pewno będą -

Pewna jest tylko śmierć i podatki. O tym czy będą trzy fazy i na jakim zabezpieczeniu, zdecyduje umowa z dostawcą prądu. Bo mogą nie mieć możliwości zasilenia tego mieszkania 3x32A.

nie ma różnicówek 20A uznałem że wrzucę

Nic to. Mylisz parametry.Te ampery przy różnicówce to "inne" ampery niż przy eS-ce. Grunt, żeby RCD miało więcej amper niż eS-ka. Nie ma różnicówek 20A, to daj wyższą nawet 63A będzie git, co se będziesz żałował.

na każdą linię - 2 b20,

Raczej nie, raczej trzymaj się zasady : 1,5mm2 B10A, 2,5mm2 B16. Wystarczy nawet na płytę z piekarnikiem, to mieszkanie a nie piekarnia.

zastanawiam się czy faktycznie potrzebuję zgodę na zdjęcie tej plomby i tak nie ma licznika więc nie mam jak się podpiąć

No jakże to nie masz jak się podpiąć, licznik nie jest potrzebny do podpięcia się, tylko do legalnego podpięcia się.

Fajnie, bo faktycznie mnie te mostki denerwowały.

A tak na serio, to jednak zacznij od wizyty w ZE w celu między innymi uzgodnienia tych trzech faz, wartości mocy zamówionej i zdjęcia plomb. I tak nie unikniesz tej wizyty. Z kim chcesz podpisać umowę na dostawę energii, z dozorcą budynku czy z ZE?

Edytowane przez krzcel

nie, bezpieczniki wymieniam w przyszłym tygodniu i wołam elektryka. reszta instalacji jest wymieniona na nową więc nie widzę powodu by mieli nie zrobić odbioru - jest zgodnie ze sztuką elektryczną, na przewodach 2,5 400/750, nowych gniazdkach, puszkach itd

Nie bądź taki 100% przekonany o zgodności ze sztuką - jedną niezgodność już zgodziłeś się usunąć - to mostki, i nie tylko kolor jest problemem - może zastosuj systemowe?