Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna klasyka? Klasyczna nowoczesność? Mój pomysł na dom...

Recommended Posts

Z chęci podzielenia się pomysłem na fajne (mam nadzieję) urządzenie domu zakładam ten wątek :)

Z założenia ma być trochę klasycznie, trochę nowocześnie, elegancko, ale nie chłodno, przytulnie, ale nie babcino :)

Projekt nazwy nie ma :) Jest nasz, według naszej wizji, indywidualny.

Na dole znajduje się salon z jadalnią, prawie zamknięta kuchnia ze spiżarnią, gabinet i mała łazienka z prysznicem.

Na górze jest sypialnia z łazienką i garderobą, 2 pokoje i łazienka dla gości.

Oprócz tego zdecydowaliśmy się na piwnicę i garaż podwójny -40m2.

Z mężem podzieliliśmy się sprawiedliwie rolami. Ja jestem dyrektorem artystycznym, on - dyrektorem technicznym. Tego podziału się trzymamy i nie wchodzimy sobie w kompetencje :) Póki co to działa :) Oczywiście pytam małżonka o opinię co do wzorów i kolorów, ale mój głos jest decydujący. On natomiast rozstrzyga, czy "się da", czy "się nie da". Zazwyczaj mówi, że "się da" :)

W ramach rekompensaty mąż zyskał prawo urządzenia według własnego gustu piwnicy i kotłowni :) Robi tam wszystko sam, od A do Z. Ja tam nawet jeszcze nie byłam:)

Zapraszam do oglądania naszego "dzieła".

Właśnie zaczynamy wykańczanie, więc moje 5 minut nadchodzi...

DSCF3104.jpgDSCF3138.jpgDSCF3134.jpgDSCF3116.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to nasze piękne drzwi wejściowe z doświetlem bocznym :D

DSCF3079.jpg

Docelowo będą takie, tylko z szerszą szybą w dostawce:

Drzwi KMT.jpg

Efekt ma być zbliżony do tego:

Przód VIII.jpg

Ogrzewanie (podłogowe i kanałowe) prezentuje się całkiem nieźle. Ilość rur i rurek na podłogach uniemożliwia swobodne postawienie stopy :)

DSCF3024.jpgDSCF3045.jpg

Podłoga to panele KRONOPOL - kolor dąb szary, wysoki połysk.

Bardzo chciałam prawdziwe dechy, ale szukałam czegoś dokładnie w takim kolorze i w drewnie nie znalazłam.

Co do ogrzewania - jeszcze nie działa :) Piec już jest, ale jeszcze czekamy na podłączenie. Mam nadzieję, że będzie ok :)

Mnie te panele też się spodobały. Długo się zastanawiałam, bo jednak te deski......chodziły za mną...Ale wytłumaczyłam sobie , że drogie nie są, więc jak będzie jakiś dramat to nie będzie szkoda ich wymienić :)

Ogrzewanie w salonie mamy kanałowe - podłogówka jest, ale awaryjnie. Być może w salonie w ogóle nie będzie używana. Natomiast w kuchni, przedpokoju, łazience - tylko podłogówka.

Zdjęcie, od którego wszystko się zaczęło :)

273.jpg

Właściwie to jeden element - wielki front szafki (100cm szerokości), gładki, błyszczący, z przepięknym glamourowym uchwytem.... Fotkę pstryknęłam ukradkiem, nie mogłam się powstrzymać. Coś, co do tej pory było tylko w mojej głowie, okazało się, że istnieje naprawdę! Ten front z kryształowym uchwytem mnie zainspirował i utwierdził w przekonaniu, że kuchnia będzie właśnie taka....Biała, błyszcząca, z ogromnymi gładkimi frontami, pałacowymi uchwytami i listwą wieńczącą na górze. Taka będzie!

Panu z WFM-u, który robi moją kuchnię, pokazywałam to zdjęcie jak najdroższą relikwię :) Nie bardzo miał wyobrażenie, o co mi chodzi z tą kuchnią.... Białe fronty, więc kuchnia nowoczesna, a tu listwa wieńcząca? Tego się przecież nie robi!!! Gładki front szerokości 90cm??? I to jeszcze otwierany do góry?? Jaki zawias to utrzyma?? Jaki mechanizm podniesie?? Tego się nie da zrobić!!! Ostatecznie przekonałam go do wszystkiego :) Fabryka, ekstra specjalnie dla mnie, zrobi listwę wieńczącą w połysku :) I w BLUMIE znalazł się mechanizm, który mój front utrzyma i podniesie do góry :) Da się?? Da się!!

Edytowane przez Malinowa8

Hej, witam się u Ciebie, Juz dwa razy dziś u Ciebie byłam i wczoraj raz ;p

Kuchnia będzie fajowa, nie odpuszczaj panom specjalistom, bo jak widać da się. Jak swoja narysowałam i chciałam żeby mi to ktoś zrobił, to specjaliści i projektanci specjaliści mieli inne wizje. W końcu się wkurzyłam i sobie dobrałam sama szafki ze zwykłej Ikei i mam tak jak na rysunku pierwszym (prawie, bo musiałam zrezygnować ze zlewu pod oknem) Da się wszystko - grunt aby być pewnym czego się chce

Będę Cię odwiedzać :)

Ale mi miło :) Witam :)

Ja też poszłam do salonu kuchni z nabazgrolonym przez siebie "projektem" :) Przeforsowałam prawie wszystko, co chciałam. Pana Rafała, właściciela i projektanta w tymże salonie, moja kuchnia przyprawia o ból głowy - drży i zastanawia się "jak to wszystko wyjdzie" :)

Zlew mam pod oknem narożnym :)

Serdecznie zapraszam do mnie. Dopiero się rozkręcam w urządzaniu, więc sukcesywnie będę dodawać nowe zdjęcia :)

Świąteczny czas inspiruje mnie "kuchennie". Oczami wyobraźni zaczynam widzieć moją kuchnię przed Bożym Narodzeniem: stolnica z zagniatanym ciastem, wszędzie pełno mąki, tu zaczęta sałatka, tam nieskończone pierogi...W całym domu pachnie piernikiem, cynamonem, ciepłym miodem, cytrusami i goździkami. Czekając, aż ciasteczka będą gotowe i będę mogła je wyjąć z piekarnika, żeby zrobić miejscem kolejnym wypiekom, zasiadam w moim fotelu, gdzieś między kuchnią a salonem, i piję gorącą kawę, ze świeżo zmielonych ziaren, z odrobiną syropu klonowego i z gestą, mleczną pianką. Mój wzrok pada na kominkowy ogień...Jest ciepło...gorąco...W radiu "Last Christmas"... Zasypiam...Ze snu budzi mnie szczęk drzwi, otwieranych przez wesołych sąsiadów. Wraz z nimi do mojego gorącego salonu wpada przeraźliwie zimny wiatr i śnieg. W przedpokoju otrzepują buty. Są zmarznięci i rumiani na twarzach. Chcą kawy, najlepiej z likierem migdałowym. Nie czekają, aż ciasteczka wystygną. Ktoś dokłada do kominka... Czy tak wygląda spełnienie marzenia o domu, zawsze otwartym dla gości, ciepłym i pachnącym? Może tak......

Z jakiego piekarnika będę wyciągać ciasteczka? Który ekspres będzie mielił dla mnie ziarna kawy? Oto wybrane przeze mnie sprzęty (zdjęcia ze strony http://www.bosch-home.pl)

Piekarnik:

HBG34B560.jpg

Płyta indukcyjna:

PIT651F17E.jpg

Zmywarka:

zmywarka.jpg

Ekspres Siemens (zdjęcie z http://www.siemens-home.pl)

siemens TE717209RW.jpg

Lodówka Samsung (zdjęcie z http://www.samsung.pl)

lodówka.jpg

Każda z nas przechodzi tę drogę. Mogę CI poradzić jedynie idz do sklepów na rekonesans. To co wydaje się ładne w internetach niekiedy słabo wypada na żywo - patrz lodówka samsunga (ja się rozczarowałam) za to niekiedy oglądając z bliska możesz się zakochać w czymś jak ja w mojej płycie indukcyjnej. Była lodówka, która mi się kosmicznie podobała ale w srodku była całkiem zwyczajna więc po co przepłacać :)

Ależ ja właśnie tak robię - oglądam tylko na żywo, ewentualnie dopiero potem szukam w internecie pod kątem ceny. Sporadycznie kupuję coś "ze zdjęcia". Najpierw muszę dotknąć, pomacać, przymierzyć się :)

Sprzęty wszystkie widziałam, kawy nawet próbowałam :), a lodówka samsunga mi się podoba (musi być z kostkarką - warunek męża :) ), szczególnie lekkie otwieranie drzwi - w innych lodówkach trzeba się dobrze zaprzeć, by otworzyć :)

A propos fotela - widzę go tak (zdjęcie z http://www.brw.com.pl):

fotel CUPIDO.jpg

Będzie mój i tylko mój :)

Zastanawiam się jeszcze tylko na kolorem obicia - czy bardziej beże, czy bardziej szarości.

Mebli w salonie dużo nie zmieszczę...(z pięciu ścian trzy są całe przeszklone) Będzie zatem tylko komoda pod telewizorem i witryna.

Komoda (zdjęcia ze strony http://www.camelgroup.it):

komoda.jpg

oraz witrynka (jedna z tych dwóch na zdjęciu) :

witryny.jpg

i koniec mebli w salonie :)

W jadalni będzie stół (prawdopodobnie też w czerni) oraz jasne krzesła.

stół camelgroup.jpg

Wypoczynek - jeszcze niewybrany...

Edytowane przez Malinowa8