Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna klasyka? Klasyczna nowoczesność? Mój pomysł na dom...

Recommended Posts

Witam wszystkich po długiej przerwie.

Praca na budowie wre... Powoli, to co do tej pory widziałam tylko oczami wyobraźni, nabiera realnych kształtów.

Mogę się pochwalić kilkoma kaflami w łazience na dole (łazieneczce raczej):

DSC_0380.jpg

oraz sztukaterią w salonie:

DSC_0374.jpgDSC_0375.jpgDSC_0378.jpgDSC_0382.jpg

Dopiero teraz wychodzą na jaw wszystkie ukryte i niezaplanowane krzywizny ścian i sufitów... Ekipa wykończeniowa wznosi się na wyżyny swych umiejętności, by to wszystko jakoś połatać, posztukować, ponaciągać. Drżę w oczekiwaniu na efekt!

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam się w wątku, zapowiada się bardzo ciekawie:)

co do tego piekarnika, to mają go moi rodzice, jego minusem jest to,że jest dość mały w środku.,

Pozdrawiam:)

A może jednak piekarnik biały???? (zdjęcie http://www.bosch-home.pl)

[ATTACH=CONFIG]294857[/ATTACH]

Hmmm...Sama nie wiem...

Ooo, ktoś tu jednak zagląda :) Ale miło :) Witam i zapraszam do środka :)

Piekarnik będzie jednak czarny.

Ups...zdjęcie łazienki powyżej jest bokiem....Zupełnie nie wiem dlaczego...

Kilka dni temu kurier dostarczył mi również długo wybierane uchwyty do mebli kuchennych.

Trudno sfotografować ich "kryształowość" , ale prezentują się naprawdę fajnie i...błyszczą :) a ja to uwielbiam!

Kule są do małych szufladek i witryn, a te długie (3 długości) do szuflad, zmywarki i całej reszty:

DSC_0388.jpgDSC_0389.jpgDSC_0390.jpgDSC_0391.jpg

Witam serdecznie , bardzo podobają mi się twoje uchwyty,możesz powiedzieć gdzie zamawiałaś ? Panele wybraliśmy identyczne , bardzo mi się podobają :) Ciekawe jak się będą sprawowały w użytkowaniu . Kuchnia też biała ,jesteśmy na etapie dobierania frontów . U ciebie zapowiada się bardzo ciekawie :)Pozwole sobie zaglądać tu od czasu do czasu.Pozdrawiam

Witam i dziękuję :)

Uchwytów tych jest sporo w internetowych sklepach. Jak akurat kupowałam jeszcze kilka innych rzeczy i wybrałam sklep, który oferował wszystko (za jedną przesyłką). Firma, która je robi to GTV.

Mogę wysłać linka na priv.

Co do paneli - podobają mi się niezmiernie, ale wszyscy mnie "straszą", że się rysują, odpryskują, itd. Jestem twarda :) Kolor mają piękny. Co do jakości - no cóż...cudów w tej cenie nie oczekuję:)

Moje fronty będą białe, lakierowane. W ostatniej dosłownie chwili zmieniłam na lakier, bo pierwotnie była folia. Kuchni nie mogę się doczekać!

Ok,to poproszę namiary.Ja tez się boję ze może być widać rysy,ale bardzo chcę mieć właśnie takie :).U nas wykończeniówka dopiero od maja ,ale już chcemy wybrać na początek kuchnie,moja będzie w półmacie,biała z górnym zwieńczeniem,taki troszkę styl angielski?Ma być przytulnie,swojsko ale elegancko :) Zobaczymy co z tego wyjdzie .Na pewno będę tu zaglądała,mam już cię w ulubionych :)

• 3 weeks później...

Witam w Tłusty Czwartek :)

Ile pączków dziś zjedliście?Ja jednego :) Na więcej nie było czasu - w końcu zamówiliśmy drzwi (będą szare) i kupiliśmy fugi do płytek w kuchni i holu.

Co nowego w moim domu od ostatniego wpisu?

płytki w kuchni:

DSC_0442.jpgDSC_0444.jpg

kominek:

DSC_0456.jpgDSC_0457.jpgDSC_0458.jpg

Edytowane przez Malinowa8

i, jak dotąd, największy, absolutny hit w moim domu - kręcone schody do piwnicy:

DSC_0450.jpgDSC_0453.jpgDSC_0454.jpg

Schody są w ...spiżarni, która kiedyś była kotłownią :) Teraz kotłownia jest w ...piwnicy, której w ogóle miało nie być, ale jest i dobrze że jest. Już widzę, że się przyda.

Aha, jutro powinna dotrzeć do mnie wyczekiwana fototapeta :) Będzie nią wyklejona duża ściana na klatce schodowej (195cm szerokości, 540 cm wysokości).

Wyglądać ma tak:

390372-b.jpg

Końcowy efekt trochę "popsują" mi schody, które będą przez tę fototapetę przechodziły, ale mam nadzieję, że będzie widać, że to brzozy :)

Wspomniane drzwi wewnętrzne wpisują się w kolorystykę całego domu - wiąz antracyt (piękna szarość), listwy przypodłogowe będą w tym samym odcieniu, ale tylko w holu. W salonie i gabinecie planuję listwy w kolorze paneli (czyli dąb szary).

Drzwi do spiżarni zamówiliśmy białe (jak meble kuchenne).

Dziś moja ekipa wykończeniowców zajęła się kominkiem - poszpachlowali go i zrobili sztukaterię. Foto w drodze :)

Piątek 13-tego jakoś minął :) Jutro ekipa "z góry" kończy swoją robotę, ekipa "dolna" powoli zaczyna fugowanie w łazience, kuchni i w holu, pomalowali też sufit w łazience - kolor ecru :yes: Mam takich fachowców, że nawet kolor sam dobrali i o dziwo nie miałam uwag :) W poniedziałek ekipa "dolna" przenosi się na górę i zaczyna robotę w pokoju kąpielowym :) Fototapeta dojechała, ale jest wielką niewiadomą, dosłownie i w przenośni. Nie rozpakowywałam tej tuby, z obawy przed zniszczeniem i ewentualnymi problemami z ponownym zapakowaniem. Muszę jeszcze jakoś te parę dni wytrzymać. Końcowe odliczanie do montażu kuchni rozpoczęte - zostały ostatnie 2 tygodnie, a raczej.....14 dni :)

Dziś rano miałam moment zawahania w kwestii drzwi....Coś mnie naszło i chciałam zmienić model. Szybka akcja - mail do firmy z prośbą o zamianę modelu...Niestety zamówienie juz poszło i jest pozamiatane. Będą jakie będą:D

Postępy? A są :)

Kominek:

DSC_0478.jpgDSC_0479.jpg

Płytki przedpokój (z bałaganem kontrolowanym - chodzimy tylko po płytkach, na których nic nie leży:) ):

DSC_0480.jpgDSC_0481.jpg

Zrobiliśmy też kolejną próbę paneli. Wyszły dużo ciemniejsze niż w rzeczywistości:

DSC_0486.jpg

Piecyk już odpalony, podłogówka działa jak ta lala, wykończeniowcy skarżą się, że im za gorąco :)

Podsumowując - zaczyna to wszystko przypominać....dom :) To niesamowite, patrzeć jak coś powstaje....

Witam. Dom się zapowiada przepięknie. Urzekła mnie sztukateria w salonie. Jeśli to nie problem, to chciałabym wiedzieć skąd pochodzi i jaka jest wysoka listwa, bo właśnie szukam jakiś ładnych listew w miarę wysokich i w przystępnej cenie, a te się pięknie prezentują. Pozdrawiam!

Witam :)

Sztukateria firmy NOMASTYL model TI (ti) , jest faktycznie dość wysoka - około 14-15 cm. Nie pamiętam dokładnie, ile podaje producent. Na żywo prezentuje się świetnie, nadaje się do malowania, cena przystępna (około 45 zł za listwę długości 2 metrów.

Można kupić na allegro lub w innych sklepach internetowych. Ja wpisywałam nazwę w wyszukiwarce ceneo i szukałam najkorzystniejszej oferty w danym dniu, bo ceny się zmieniają, a i promocję można trafić :) Polecam!

• 1 month później...

I znowu szmat czasu minął...Nie traciłam jednak ani minuty. Wiem, że Święta tuż, tuż...U mnie też :)

Oto moje dzieło. Jeszcze niedokończone, niedoszlifowane, ale już coś tam w tej mojej kuchni widać. Popatrzcie i Wy:

DSC_0619.jpgDSC_0621.jpgDSC_0622.jpgDSC_0627.jpg

Nieśmiało przyznam, że tak właśnie widziałam te meble oczami wyobraźni. Są cudowne pod każdym względem. Montaż trwał długo...Ponad miesiąc. Wszystko przez pomyłkę montera, który źle wyciął blat pod płytę indukcyjną.Warto było jednak czekać.