Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Z takim pytaniem do was. Kupuje okna i sprzedawca pyta się mnie o wysokość posadzki. Aktualnie mam wylany chudziak i to jest poziom zero i jakie grubości następnych warstw powinna mieć posadzka przy ogrzewaniu podłogowym. Gdzieś wyczytałem że ma to wyglądać tak:

- izolacja z foli - 0,02 cm

- izolacja cieplna - 10 cm

- ogrzewanie podłogowe zalane betonem - 6,5 cm

- płytka/panel - 1,5 cm

Łącznie jest 18 cm. Czy jest to prawidłowe ????

https://forum.murator.pl/topic/196233-grubo%C5%9B%C4%87-warstw-posadzki-pod-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/

W zasadzie tak, ale sugerowałbym jednak trochę więcej ocieplenia. Ja mam 12cm, a dziś chętnie dołożyłbym jeszcze kila cm. Oczywiście na parterze, bo jeśli pomieszczenie poniżej jest ogrzewane, to nie ma sensu izolować cieplnie.
Grubiej styropianu proponuję, ja dałem izolację z papy + styropian 14 cm + wylewka 7 cm + wykończenie 2 cm = 23 cm i na tyle liczyłem zarówno schody jak i drzwi wejściowe, jak i drzwi tarasowe. Wyszło perfekcyjnie :cool:
Najważniejsze pytanie: ile teraz masz do sufit 3,00 czy 2,70?:cool: Bo jak masz bliżej trzech metrów dawaj w podłogę 20cm. styro - to już dzisiaj norma :yes: Edytowane przez Hanss
Najważniejsze pytanie: ile teraz masz do sufit 3,00 czy 2,70?:cool: Bo jak masz bliżej trzech metrów dawaj w podłogę 20cm. styro - to już dzisiaj norma :yes:

30 cm to trochę mało, tyle się dawało w latach 90-tych 40-50cm . Na 20 cm nie da się zbudować domu izolowanego.

Przy identycznych izolacjach do gruntu są większe straty niż dachem.