stomekx 18.12.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam Jestem właścicielem działki na której znajduje się budynek gospodarczy pow. 25.80m2, (samowola budowlana). Dokonanie legalizacji budynku to koszt 25tyś., czyli lepiej go rozebrać. Budynek nie istnieje na żadnych mapkach, jedynie widać go na geoportalu lub w google maps.... Czy mogę dokonać rozbiórki tego budynku bez zgłoszenia lub uzyskania pozwolenia na rozbiórke, w końcu to budynek widmo... Niedługo planuję budowę domu na działce i wtedy geodeta musiałby zaktualizować mapkę a wtedy mogą zacząć się niepotrzebne schody... Jak to wygląda w świetle prawa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 NIe ma na mapie? Więc o jaki budynek chodzi ? Ale sprawdź czy nie ma, bo możesz się zdziwić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 18.12.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 a no nie ma, mam mapki z listopada i jest czysto, budynek został postawiony w 2007r., acha i jeszcze jedno jak prawidłowo policzyć pow. zabudowy po obrysie murów czy fundamentów które wystają 20cm ponad ziemie, dla mnie to jest na tyle istotne, że mogę się w tedy zmieścić w 25m2 i kara wyniesie tylko 5tyś zł. i nie potrzebna by była rozbiórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eqick 22.12.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Nie rozumiem, wybudowałeś na własnej ziemi jakiś niewielki budynek i ktoś Ci karze go rozebrać albo zapłacić 25 tys zł aby to zalegalizować? Trochę kuriozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 22.12.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Takie w Polsce chore prawo, ale ponoć ma wejść niedługo nowe prawo budowlane w której będzie zapis dla samowoli budowlanej, tj. kara będzie wynosić 30% od wartości wybudowanego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 27.03.2015 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 odnawiam tematpowoli wchodzi w życie nowe prawo budowlne 27.03.15 zostało ogłoszone w dzienniku ustaw tj. po 3 miesiącach wejdzie prawnie do życia. Ale mam pytanie odnośnie tego punktu:"3. Do opłat legalizacyjnych, o których mowa w art. 49 ust. 1 i art. 49b ust. 4 ustawy, o której mowa w art. 1, ustalanychw postępowaniach wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy,stosuje się przepisy ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. " Mam przez to rozumieć jeśli teraz zaczął bym legalizację samowoli to obowiązywały by mnie zapisy nowej ustawy, czy raczej jednak jeszcze starej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 16.04.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 a no nie ma, mam mapki z listopada i jest czysto, budynek został postawiony w 2007r., acha i jeszcze jedno jak prawidłowo policzyć pow. zabudowy po obrysie murów czy fundamentów które wystają 20cm ponad ziemie, dla mnie to jest na tyle istotne, że mogę się w tedy zmieścić w 25m2 i kara wyniesie tylko 5tyś zł. i nie potrzebna by była rozbiórka Urząd już wie o tej samowoli?, w ogóle ktoś wie ?, czy chcesz ją po prostu zalegalizować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 18.04.2015 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 urząd nie wie, ale ze względu że chce na działce zacząć budować dom jednorodzinny to na jaw wyjdzie ta samowola i muszę ją zalegalizować, rozbiórka mi się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 19.04.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 urząd nie wie, ale ze względu że chce na działce zacząć budować dom jednorodzinny to na jaw wyjdzie ta samowola i muszę ją zalegalizować, rozbiórka mi się nie opłaca Jeżeli nikt o nim nie wie, a jest wybudowany zgodnie z przepisami (odległości od granicy, wymiary itp) to po prostu zgłoś do Urzędu budowę budynku gospodarczego, narysuj szkic zgodnie z tym co jest, nikt w teren nie będzie jeździł i sprawdzał że jest. Po 30 dniach masz już spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 20.04.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 no tyle ze sprawdzaja sobie zdjecia lotnicze, a to juz widac bardzo wiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 21.04.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) no tyle ze sprawdzaja sobie zdjecia lotnicze, a to juz widac bardzo wiele.... Urzędnik działa na wniosek, sam sobie roboty nie będzie dokładał. Co go obchodzą zdjęcia lotnicze, dopóki nikt nie doniesie o samowoli nic z tym nie zrobi. Zgłoś budowę budynku gospodarczego i tyle, nawet jak wyjdzie w tracie że budynek stoi kary nie zapłacisz, tylko więcej roboty będziesz miał (rozbiórka, budowa albo legalizacja). Zgłoś, czekaj 30 dni i masz spokój. Co do zdjęć z portali typu Geoportal itp. nie mogą być traktowane jako dokument oficjalny. Jeżeli budynek nie widnieje na w karcie budynków w geodezji, nie były płacone podatki to nie rób sobie i urzędnikom problemów . Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez lukpat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 22.04.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 a mnie wlasnie sprawdzili na mapkach i odrzucili moje zgloszenie na budowe tego budynku gospodarczego, bo powiedzieli co chce zglaszac jak budynek juz stoi...., wiec przygotowuje sie powoli do legalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 23.04.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 a mnie wlasnie sprawdzili na mapkach i odrzucili moje zgloszenie na budowe tego budynku gospodarczego, bo powiedzieli co chce zglaszac jak budynek juz stoi...., wiec przygotowuje sie powoli do legalizacji Dostałeś odpowiedź na piśmie?, jakie są paragrafy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ew-trans 08.09.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Jak zakończyła się sprawa? Zalegalizowali czy kazali wykonać rozbiórkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts