Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbiórka samowoli budowlanej

stomekx

Recommended Posts

Witam

Jestem właścicielem działki na której znajduje się budynek gospodarczy pow. 25.80m2, (samowola budowlana). Dokonanie legalizacji budynku to koszt 25tyś., czyli lepiej go rozebrać. Budynek nie istnieje na żadnych mapkach, jedynie widać go na geoportalu lub w google maps....

Czy mogę dokonać rozbiórki tego budynku bez zgłoszenia lub uzyskania pozwolenia na rozbiórke, w końcu to budynek widmo... ;)

Niedługo planuję budowę domu na działce i wtedy geodeta musiałby zaktualizować mapkę a wtedy mogą zacząć się niepotrzebne schody... Jak to wygląda w świetle prawa?

Pozdrawiam

a no nie ma, mam mapki z listopada i jest czysto, budynek został postawiony w 2007r., acha i jeszcze jedno jak prawidłowo policzyć pow. zabudowy po obrysie murów czy fundamentów które wystają 20cm ponad ziemie, dla mnie to jest na tyle istotne, że mogę się w tedy zmieścić w 25m2 i kara wyniesie tylko 5tyś zł. i nie potrzebna by była rozbiórka

• 3 months później...

odnawiam temat

powoli wchodzi w życie nowe prawo budowlne 27.03.15 zostało ogłoszone w dzienniku ustaw tj. po 3 miesiącach wejdzie prawnie do życia.

Ale mam pytanie odnośnie tego punktu:

"3. Do opłat legalizacyjnych, o których mowa w art. 49 ust. 1 i art. 49b ust. 4 ustawy, o której mowa w art. 1, ustalanych

w postępowaniach wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy,

stosuje się przepisy ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. "

Mam przez to rozumieć jeśli teraz zaczął bym legalizację samowoli to obowiązywały by mnie zapisy nowej ustawy, czy raczej jednak jeszcze starej???

• 3 weeks później...
a no nie ma, mam mapki z listopada i jest czysto, budynek został postawiony w 2007r., acha i jeszcze jedno jak prawidłowo policzyć pow. zabudowy po obrysie murów czy fundamentów które wystają 20cm ponad ziemie, dla mnie to jest na tyle istotne, że mogę się w tedy zmieścić w 25m2 i kara wyniesie tylko 5tyś zł. i nie potrzebna by była rozbiórka

Urząd już wie o tej samowoli?, w ogóle ktoś wie ?, czy chcesz ją po prostu zalegalizować?.

urząd nie wie, ale ze względu że chce na działce zacząć budować dom jednorodzinny to na jaw wyjdzie ta samowola i muszę ją zalegalizować, rozbiórka mi się nie opłaca

Jeżeli nikt o nim nie wie, a jest wybudowany zgodnie z przepisami (odległości od granicy, wymiary itp) to po prostu zgłoś do Urzędu budowę budynku gospodarczego, narysuj szkic zgodnie z tym co jest, nikt w teren nie będzie jeździł i sprawdzał że jest. Po 30 dniach masz już spokój.

no tyle ze sprawdzaja sobie zdjecia lotnicze, a to juz widac bardzo wiele....

Urzędnik działa na wniosek, sam sobie roboty nie będzie dokładał. Co go obchodzą zdjęcia lotnicze, dopóki nikt nie doniesie o samowoli nic z tym nie zrobi. Zgłoś budowę budynku gospodarczego i tyle, nawet jak wyjdzie w tracie że budynek stoi kary nie zapłacisz, tylko więcej roboty będziesz miał (rozbiórka, budowa albo legalizacja). Zgłoś, czekaj 30 dni i masz spokój. Co do zdjęć z portali typu Geoportal itp. nie mogą być traktowane jako dokument oficjalny. Jeżeli budynek nie widnieje na w karcie budynków w geodezji, nie były płacone podatki to nie rób sobie i urzędnikom problemów ;).

Edytowane przez lukpat

• 1 year później...