Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domurowanie ściany wokół drzwi garażowych - jak to zrobić

Recommended Posts

Witam,

Moi drodzy niefortunnie źle zaprojektowaliśmy wjazd do garażu (patrz zdjęcie) - miało być głęboko aby miesciło się auto za ogrodzeniem.

W tej chwili po założeniu drzwi garażowych i w przyszłości po ociepleniu nudynku będą dwie "wnęki".

Wpadłem na pomysł aby różnicę wyrównać - tu najpierw byla myśl żeby dać tam dużo steropianu ale to nie bedzie się trzymało.

Teraz pomyślałem żeby podmurować i dać nadproże i jak się ociepli to nie bedzie wydać ale możliwe że element podmurowany bedzie odchodził od ściany. Jakby udało się położyć cegły na wspólnej ławie co ściany ale nie pamiętam jaka była szerokość ławy, a może powkręcać jakieś pręty.

Obawiam się że będzie pękało i odchodziło.

Nie wiem czy dobrze opisałem sytuację ale spróbujcie mi pomóc- jakieś rady? wskazówki?

IMG_20141218_122218.jpg

• 2 weeks później...

Czy macie jakiś pomysł??

witam,

moi drodzy niefortunnie źle zaprojektowaliśmy wjazd do garażu (patrz zdjęcie) - miało być głęboko aby miesciło się auto za ogrodzeniem.

W tej chwili po założeniu drzwi garażowych i w przyszłości po ociepleniu nudynku będą dwie "wnęki".

Wpadłem na pomysł aby różnicę wyrównać - tu najpierw byla myśl żeby dać tam dużo steropianu ale to nie bedzie się trzymało.

Teraz pomyślałem żeby podmurować i dać nadproże i jak się ociepli to nie bedzie wydać ale możliwe że element podmurowany bedzie odchodził od ściany. Jakby udało się położyć cegły na wspólnej ławie co ściany ale nie pamiętam jaka była szerokość ławy, a może powkręcać jakieś pręty.

Obawiam się że będzie pękało i odchodziło.

Nie wiem czy dobrze opisałem sytuację ale spróbujcie mi pomóc- jakieś rady? Wskazówki?

[attach=config]294753[/attach]

ale zescie potworka nakombinowali, tak na oko ta wneka ma 30cm, jak nie masz fundamentu to ciezko bedzie murowac, osiadzie na pewno. a watpie ze robiles 30cm za szeroki fundament :) ew styropianem i porzadnie kolkowac, tylko brama bedzie smiesznie wygladac tak gleboko.

dobrze widze ze brama jest na piance montowana?

Styropian na kołkach musi wytrzymać. Kosmetyka to już w zależności od tego co tam będzie wam pasować do ogólnego wyglądu budynku. Ale nawet płytki klinkierowe na ruszcie tam zrobisz jak będziesz miał taką chęć :) Ja ostatnio widziałem ruszt na kilkanaście metrów kwadratowych założony na 20 cm wełny mineralnej, bo po latach właściciel uznał, że chce mieć jednak opaskę z czerwonego klinkieru. No to ma, a cała konstrukcja trzyma się tylko na ruszcie osadzonym w pustaku ceramicznym i w ogóle nie dotyka fundamentu.