Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyć ile wody powinno wypływać pomiędzy załączeniami pompy?

Kedrap3

Recommended Posts

Witam,

Próbowałem dowiedzieć się od specjalistów w firmach instalujących hydrofory, ale nikt nie był w stanie odpowiedzieć mi precyzyjnie na moje pytanie. A więc:

- mam hydrofor bezprzeponowy z inżektorem

- hydrofor ma 150l

- pompa głębinowa (głębokość 30m) załącza się przy 2 atmosferach, wyłącza przy 4 atmosferach

Jak obliczyć ile wody powinno wypłynąć z instalacji pomiędzy dwoma interwałami załączenia pompy przy prawidłowej poduszce powietrznej? Jaki jest wzór obliczeń na to?

Pozdrawiam,

Paweł

Witam,

Próbowałem dowiedzieć się od specjalistów w firmach instalujących hydrofory, ale nikt nie był w stanie odpowiedzieć mi precyzyjnie na moje pytanie. A więc:

- mam hydrofor bezprzeponowy z inżektorem

- hydrofor ma 150l

- pompa głębinowa (głębokość 30m) załącza się przy 2 atmosferach, wyłącza przy 4 atmosferach

Jak obliczyć ile wody powinno wypłynąć z instalacji pomiędzy dwoma interwałami załączenia pompy przy prawidłowej poduszce powietrznej? Jaki jest wzór obliczeń na to?

Pozdrawiam,

Paweł

Wydaje mi się, że możesz skorzystać z prawa Pascala p = ς . g . h , przy czym to, czego szukasz, to zmiana gęstości powietrza ( ς ) wewnątrz zbiornika przy zmianie ciśnienia od 2 do4 atm. Jak będziesz to już miał, to wyliczysz sobie łatwo zmianę objętości. Może równaniem Clapeyrona? Trochę trudności może ci sprawić uwzględnienie rozpuszczalności powietrza w wodzie.

:cool:

Witam przeszukaj forum , koledzy wyjaśniali i liczyli ile tej wody powinno być ( o ile dobrze pamiętam to w tematach o uzdatnianiu wody ) pozdrawiam Tomek

Objetosc powietrza zmienia sie odwrotnie do cisnienia.

Masz 1L powietrza pod cisnieniem atmosferycznym (1atm)

Sprezysz do 1 atm (ponad otoczenie), to jego objetosc wyniesnie 1/2 oryginalnej objetosci

Jak sprezysz do 2 atm, to objetosc wyniesie 1/3 oryginalnej objetosci.

Jak sprezysz do 4 atm, to jego objetosc wyniesnie 1/5.

Jesli nie pompowales wstepnie zbiornika, to przed napelnienem wody, masz w nim 150L powietrza.

Przy sprezeniu tego powietrza do 4 atm, objwetosc zmiejszy sie do 1/5 (30l), Wiec na wode zostanie 120L

Przy sprezenieu do 2 atm, to powietrze zajmie 1/3 ze 150L, cztli 50L. Dla wody zostanie 100L.

Roznica ilosci wody pomiedzy 4 a 2 atm, to 20L. Tyle mniej wiecej wody uzyszkasz pomiedzy wylaczeniem a ponownym wlaczeniem pompy.

Jakbys przed napelnienem woda dopompowal powietrza, to obliczenia wyjda ciut inne,

Jesli bys dopompowal wstepnie zbiornik do 1atm powietrzem, to przy 4 i 2 atm, dostaniesz okolo 40L wody w jednym cyklu wylacz/zalacz.

Zbiornik jest bez worka, wiec powietrze bedzie sie w wodzie rozpuszczac pomalu.

marcin

• 2 weeks później...
Bardzo dziękuję Marcin za dokładne wyjaśnienie i obliczenie. Bardzo pomocne. Będzie mi łatwiej obserwować kiedy muszę dopompować poduszkę powietrzną.

Pozdrawiam,

Paweł

Kolego w twoim przypadku (hydrofor z inżektorem) do szczęścia potrzebny ci jest tylko odpowietrznik automatyczny. Jeśli inżektor prawidłowo działa to poduszki ci nie zabraknie a jej nadmiar upuści odpowietrznik.