Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem podlogowym

kecaj84

Recommended Posts

U mnie jest podobnie, ale mam spieprzoną i nie do końca uruchomioną*instalację. Na piecu "fachowcy" ustawili 48C (gdzie w domu są same wylewki, nie ma jeszcze drewna). Rury w kotłowni gorące, rozdzielacze na piętrach - takie sobie, podłoga zimna i ledwo po dobie osiągnęliśmy 19C przy temp na zewnątrz 10C. Nie wiem gdzie się podziało to ciepło, ale winna IMO jest zapowietrzona na maksa instalacja. Być może u Ciebie też jest to powodem.

ale pewnie na minimalnej mocy ....

Że tak powiem to 90% czasu kocioł pracuje na minimum

może obserwujesz krotko po włączeniu i nie zdązył się nagrzać? :) wygrzeje wodę, wyłączy sie i od nowa zaczyna rozgrzewać

10min to nie wiem czy mało czy dużo :)

U mnie jest podobnie, ale mam spieprzoną i nie do końca uruchomioną*instalację. Na piecu "fachowcy" ustawili 48C (gdzie w domu są same wylewki, nie ma jeszcze drewna). Rury w kotłowni gorące, rozdzielacze na piętrach - takie sobie, podłoga zimna i ledwo po dobie osiągnęliśmy 19C przy temp na zewnątrz 10C. Nie wiem gdzie się podziało to ciepło, ale winna IMO jest zapowietrzona na maksa instalacja. Być może u Ciebie też jest to powodem.

48*C w podłogę , gratulacje dla fachowców .

Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale....

Czy ktos moze wyjasnic co stalo sie z gazem? Temperatura w domu niska a mimo tego duzo gazu zostalo zuzyte.

gdzie ty tam widzisz +48 w podłodze ?? przecież napisała wyraźnie że rozdzielacze chłodne a podłoga zimna, czyli wypisz wymaluj rozdzielacze mają własną pompkę i mieszają gorącą z kotła z zimną z powrotu i wychodzi chłodna

Odpowiedz już dostałes 48*C na kotle bez 3D ,nawet jak by nie było 3D to nie uważasz że to 48*C jest trochę bez seensu przy 100% podłogi .

edit cyt z twojego wątku

Zbiornik jest typu bufor w buforze do CWU. Zawór 3D służy do mieszania wody w podłogówce, gdyby w buforze była za gorąca.

raczej nie ma sensu dyskutować w tym temacie ,poprosze moderatora o usunięcie postów .

Nie, nie. Rozdzielacze nie mają własnego mieszacza.

Zmniejsz temp CO do 40*C na kotle a pompki czy pompke daj na najwyższy bieg ,odpowietrzniki odkręcone i niech sobię tak z godzine pochodzi .

edit czytałem twój wątek ,ja tu raczej nie pomogę ;) jak ktoś to ogarnie to konia z rzędem mu ;)

Czy ktos moze wyjasnic co stalo sie z gazem? Temperatura w domu niska a mimo tego duzo gazu zostao zuzyte.l

Dużo gazu to ile ? rachunek poproszę m3 są podane .

Edytowane przez uris

Potrzebuje pomocy. Mam ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victris zeus z zasobnikiem 45 l. Podłogówka zainstalowana jest w nowym domu 138 m powierzchni, po całości. Grzejników nie mam, przygotowana instalacja jest. Problem polega na tym iż:

temperatura na piecu ustawioną mam na 40 stopni, termostat w pokoju ustawiony jest na 22 stopnie (dzień i noc). Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale.... Kontaktowałem się z ekipą która to robiła, jedyna rada jaką mi dali to to by wymontować zawór z kapilarą. Mam wątpliwości czy to coś da... może ktoś z doświadczeniem ma jakieś rady... Dodam też że mam wątpliwości co do termostatu sterującego temp. w pomieszczeniu http://www.deltadore.com/poland/pl/produkty-dystrybucji-profesjonalnej/tybox-117.html tu jest link do niego.

A więc sytuacja wygląda tak. temperatura na nim jaką wskazywał była 22,8 stopnia. wyszedłem na papieroska (ok 5 minut) po powrocie było już 21,7 stopni. Czy to ma też w pływ na to że piec grzeje na okrągło?

[ATTACH=CONFIG]294840[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]294841[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]294842[/ATTACH]

Moim zdaniem, przy takich temperaturach z kotła niepotrzebnie masz zamontowany układ mieszający przy rozdzielaczu OP. Układ mieszający dodatkowo zaniża Ci parametr zasilania pętli OP - jaki jest obecnie?

Gdzieś pisałeś też ze na podłodze masz panele - panele są dobrym izolatorem ciepła i aby uzyskać wymaganą moc instalacji OP należałoby zmniejszyć rozstaw pętli OP.

Podstawa to regulacja hydrauliczna instalacji OP na przepływomierzach w rozdzielaczu - czy taka jest wykonana, na zdjęciach nie widać jakie masz przepływy.

Opisz instalację: temp. zasilania z pieca, temp. zasilania OP, długości (rozstaw) i średnica poszczególnych pętli OP, jakie przepływy na tych pętlach, jakie wykończenie posadzki przy konkretnych pętlach itd.