uris 20.12.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 No właśnie , nie wiem jak to jest ale przy tych temp teraz kocioł pomimo że ma minimalna 30*C na CO to i tak widzę że zapodaje 27*C ,jak on to robi ? czyżby wbudowanym zaworem 3D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 może palnik wyłacza a pompa chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 20.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Na LCD kotła widać że palnik pracuje hmm dziwna sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Na LCD kotła widać że palnik pracuje hmm dziwna sprawa . ale pewnie na minimalnej mocy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 może obserwujesz krotko po włączeniu i nie zdązył się nagrzać? wygrzeje wodę, wyłączy sie i od nowa zaczyna rozgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 20.12.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 U mnie jest podobnie, ale mam spieprzoną i nie do końca uruchomioną*instalację. Na piecu "fachowcy" ustawili 48C (gdzie w domu są same wylewki, nie ma jeszcze drewna). Rury w kotłowni gorące, rozdzielacze na piętrach - takie sobie, podłoga zimna i ledwo po dobie osiągnęliśmy 19C przy temp na zewnątrz 10C. Nie wiem gdzie się podziało to ciepło, ale winna IMO jest zapowietrzona na maksa instalacja. Być może u Ciebie też jest to powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 jak masz zapowietrzona podlogówkę to spróbuj zostawić otwarty na maksa jeden obieg a reszte zakręć, czasami kotly mają funkcję odpowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 20.12.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 ale pewnie na minimalnej mocy .... Że tak powiem to 90% czasu kocioł pracuje na minimum może obserwujesz krotko po włączeniu i nie zdązył się nagrzać? wygrzeje wodę, wyłączy sie i od nowa zaczyna rozgrzewać 10min to nie wiem czy mało czy dużo U mnie jest podobnie, ale mam spieprzoną i nie do końca uruchomioną*instalację. Na piecu "fachowcy" ustawili 48C (gdzie w domu są same wylewki, nie ma jeszcze drewna). Rury w kotłowni gorące, rozdzielacze na piętrach - takie sobie, podłoga zimna i ledwo po dobie osiągnęliśmy 19C przy temp na zewnątrz 10C. Nie wiem gdzie się podziało to ciepło, ale winna IMO jest zapowietrzona na maksa instalacja. Być może u Ciebie też jest to powodem. 48*C w podłogę , gratulacje dla fachowców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Że tak powiem to 90% czasu kocioł pracuje na minimum patrząc na twoją stopkę wcale mnie to nie dziwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.12.2014 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 48*C w podłogę , gratulacje dla fachowców . gdzie ty tam widzisz +48 w podłodze ?? przecież napisała wyraźnie że rozdzielacze chłodne a podłoga zimna, czyli wypisz wymaluj rozdzielacze mają własną pompkę i mieszają gorącą z kotła z zimną z powrotu i wychodzi chłodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 21.12.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Nie, nie. Rozdzielacze nie mają własnego mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.12.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233044-Kt%C5%82ownia-zgodnie-ze-sztuk%C4%85-Co-nie-tak&p=6706311&viewfull=1#post6706311http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293996&d=1418570039 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.12.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233044-Kt%C5%82ownia-zgodnie-ze-sztuk%C4%85-Co-nie-tak&p=6706311&viewfull=1#post6706311 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293996&d=1418570039 A to jest fajne. Jak czegoś nie ma to się dorobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 21.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale.... Czy ktos moze wyjasnic co stalo sie z gazem? Temperatura w domu niska a mimo tego duzo gazu zostalo zuzyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 jak poda dobowe zużycie to mozna porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 21.12.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) gdzie ty tam widzisz +48 w podłodze ?? przecież napisała wyraźnie że rozdzielacze chłodne a podłoga zimna, czyli wypisz wymaluj rozdzielacze mają własną pompkę i mieszają gorącą z kotła z zimną z powrotu i wychodzi chłodna Odpowiedz już dostałes 48*C na kotle bez 3D ,nawet jak by nie było 3D to nie uważasz że to 48*C jest trochę bez seensu przy 100% podłogi . edit cyt z twojego wątku Zbiornik jest typu bufor w buforze do CWU. Zawór 3D służy do mieszania wody w podłogówce, gdyby w buforze była za gorąca. raczej nie ma sensu dyskutować w tym temacie ,poprosze moderatora o usunięcie postów . Nie, nie. Rozdzielacze nie mają własnego mieszacza. Zmniejsz temp CO do 40*C na kotle a pompki czy pompke daj na najwyższy bieg ,odpowietrzniki odkręcone i niech sobię tak z godzine pochodzi . edit czytałem twój wątek ,ja tu raczej nie pomogę jak ktoś to ogarnie to konia z rzędem mu Czy ktos moze wyjasnic co stalo sie z gazem? Temperatura w domu niska a mimo tego duzo gazu zostao zuzyte.l Dużo gazu to ile ? rachunek poproszę m3 są podane . Edytowane 21 Grudnia 2014 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.12.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 cały układ wod-kan u nela29 jest bez sensu, i nikt nie ma nawet bladego pojęcia co tam jest a czego nie ma, dla przykładu warto wspomnieć że niedawno fachowcy szukali zaworu dopełniającego CO i nie znaleźli, musieli go na szybko dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 niedawno fachowcy szukali zaworu dopełniającego CO i nie znaleźli, musieli go na szybko dorobić a zaglądali pod kocioł? co to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 21.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Kocioł to ACV ale spoko panowie już dodali zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 21.12.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Potrzebuje pomocy. Mam ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victris zeus z zasobnikiem 45 l. Podłogówka zainstalowana jest w nowym domu 138 m powierzchni, po całości. Grzejników nie mam, przygotowana instalacja jest. Problem polega na tym iż: temperatura na piecu ustawioną mam na 40 stopni, termostat w pokoju ustawiony jest na 22 stopnie (dzień i noc). Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale.... Kontaktowałem się z ekipą która to robiła, jedyna rada jaką mi dali to to by wymontować zawór z kapilarą. Mam wątpliwości czy to coś da... może ktoś z doświadczeniem ma jakieś rady... Dodam też że mam wątpliwości co do termostatu sterującego temp. w pomieszczeniu http://www.deltadore.com/poland/pl/produkty-dystrybucji-profesjonalnej/tybox-117.html tu jest link do niego. A więc sytuacja wygląda tak. temperatura na nim jaką wskazywał była 22,8 stopnia. wyszedłem na papieroska (ok 5 minut) po powrocie było już 21,7 stopni. Czy to ma też w pływ na to że piec grzeje na okrągło? [ATTACH=CONFIG]294840[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]294841[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]294842[/ATTACH] Moim zdaniem, przy takich temperaturach z kotła niepotrzebnie masz zamontowany układ mieszający przy rozdzielaczu OP. Układ mieszający dodatkowo zaniża Ci parametr zasilania pętli OP - jaki jest obecnie? Gdzieś pisałeś też ze na podłodze masz panele - panele są dobrym izolatorem ciepła i aby uzyskać wymaganą moc instalacji OP należałoby zmniejszyć rozstaw pętli OP. Podstawa to regulacja hydrauliczna instalacji OP na przepływomierzach w rozdzielaczu - czy taka jest wykonana, na zdjęciach nie widać jakie masz przepływy. Opisz instalację: temp. zasilania z pieca, temp. zasilania OP, długości (rozstaw) i średnica poszczególnych pętli OP, jakie przepływy na tych pętlach, jakie wykończenie posadzki przy konkretnych pętlach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts