matix1505 19.12.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witajcie, będę montować bramę wjazdową do słupków z cegły kratówki i nie wiem jaki sposób montażu zastosować.Z doświadczenia w tej cegle nie sprawdziły mi się kotwy tego typu: klikPo prostu tak jakby nie blokowały się w cegle.Może zastosować plastikowe kołki i przykręcić śrubami ?Liczę na wasze rady.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 19.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Po pierwsze, takie elementy wykonuje się z cegły pełnej na zaprawie nie powodujących wykwitów i wówczas bardzo dobrze sprawdziłby się ten kołek. Sądzę, że brama wjazdowe to całkiem spore obciążenie i w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem są kotwy chemiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 19.12.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Jaka waga skrzydła i wymiary (orientacyjnie)?Jakie zawiasy ( ile pkt mocowania do słupka) Montując na zawiasy regulowane (4 kołki na zawias) w cegle kratówce stosujemy zwykłe korki rozporowe. Trzymają bardzo dobrze. Kołek który pokazałeś stosuje się do mocowania w betonie, rozłupie każdą cegłę. Ewentualnie możesz zastosować kotwę chemiczną ale dochodzi koszt rurki z siatki bez której nie zamocujesz szpilki w słupku. Na kołki rozporowe mocujemy bramy skrzydłowe o wadze skrzydła nawet 90-110kg. (Kołki 14x250mm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matix1505 20.12.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Waga skrzydła myślę, że ok 60 kg. Skrzydło długie na 170 cm, zawiasy regulowane mocowane w czterech punktach. Więc rozumiem że mogę zastosować kołki lub kotwe chemiczną. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 20.12.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Jak najbardziej wystarczą same kołki. Nie muszą być nawet markowe. Lekka brama, 8 pkt mocowania na skrzydło. Spokojnie wytrzyma. Kołki możliwie długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 wojtusup: żebyś jeszcze wiedział co mówisz. Tak naprawdę obecnie w sprzedaży nie ma niemal albo w ogóle nie ma zapraw nie powodujących wykwitów. Ujmę inaczej - żaden producent nie da sobie głowy uciąć, że jego tego nie spowoduje. Reklamówki są świetne, tylko dokładniejsze papiery już nie. Ale to detal.Mocowanie chemiczne? A czemu nie zwykle? Bo ty chemiczne robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 21.12.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Bo jeśli się stosuje mocowanie takich poważniejszych elementów, to z reguły powinno być tak, że nośność zostaje wyczerpana nie przez wysunięcie kołka, tylko wyrwanie z fragmentem ściany (np. ze stożekiem betonu). A ciężko sobie wyobrazić, żeby mechaniczne rozwiązanie w cegle kratówce spełniło to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 21.12.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Są nawet specjalne kołki rozporowe do kratówek. My stosujemy często zwykłe tyle że dłuższe i trzymają bez zastrzeżeń. Kotwa chemiczna jest super, ale często da się ją zastąpić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matix1505 21.12.2014 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Byłem wczoraj po kołki ale akurat zostały same krótkie a w moim mieście nie ma marketów budowlanych.Ale za to były kotwy chemiczne więc taką zakupiłem i jedno skrzydło bramy już wisi.Oczywiście zastosowana z tulejkami, ale o dziwo tulejki kosztowały tylko 70 groszy za sztuke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.12.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 wojtusup: o ile mnie wiedza nie myli to przecież są dłuższe mocowania odpowiednie do wagi? I wyglądają nieco inaczej i w ogóle... Pytanie jeszcze jak to jest mocowane w owej cegle... I jaka to cegła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruno360 02.01.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zastosuj kotwę chemiczną + pręt gwintowany i śpisz spokojnie.Na co dzień zajmuje się automatyką bramową i od kiedy ją raz zastosowałem nie wyobrażam sobie teraz stosowania jakichś kołków dybli itp. Zwłaszcza przy cegle kratówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts