Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szpara między drzwiami a ścianą

Recommended Posts

Witam, mam problem do rozwiązania. Otóż po montażu drzwi drewnianych wraz z ościeżnicami drewnianymi, pomiędzy ościeżnicą a ścianą powstały szpary - nawet 1-1,5cm. Przyczyną są krzywe ściany. Moje pytanie jak najlepiej to zakleić. Samego akrylu musiałbym sporo napchać do wewnątrz. Pomyślałem, że może wpuścić najpierw pianki niskoprężnej, a po wyschnięciu wykończyć akrylem i pomalować. Ktoś może się odnieść do tego pomysłu lub zaproponować coś innego?

pozdrawiam

Wydaje mi się, że Twój pomysł jest ok.

Tą szczelinę mozesz wypchać czym kolwiek, dowolna pianka jest ok, tylko uważaj by nie wyszła - akryl by się sensowne trzymał też musi mieć jakąś warstwę.

Wcześniej oklej ścianę i oaskę taśmą malarsą.

Korzystniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie rozprężnej taśmy z systemu ciepłego montażu-np o parametrach:15/5-12.Takowe taśmy są dostępne w wielu rozmiarach i do zakupu w dobrych salonach oferujących stolarkę otworową.Taśma rozprężna jest stale elastyczna,nie ulegnie degradacji i posiada większą ochronę przed utratą ciepła aniżeli pianka.

W ramach oferty serwisowej posiadamy w stałej sprzedaży..MODEROWANO

Edytowane przez finlandia
ogloszenia umieszczamy w odpowiednim dziale

Pianka i akryl OK o czym mówił Fin - ode mnie dodam, abyś nie zamoczył zanadto ościeżnicy (jeśli to są jak twierdzi Fin drzwi wewnętrzne). Na pewno producent odpowiednio zabezpieczył ościeżnice ale mimo wszystko unikać należy nadmiernego moczenia np. prace wykończeniowe z tynkiem w roli głównej.