Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin Shiedel i wykończenie z klinkieru

Recommended Posts

Przyszedł do mnie wczoraj sąsiad po radę. Ma mieć budowany komin shiedel. Fachowcy mają to zrobić w ten sposób że do wysokości ok 7 metrów ma stać sam shiedel, a przed samym dachem na kominie ma być (na jakiejś płycie)dołożona cegła klinkierowa. Taki obudowany schiedel ma wyjść przez dach do docelowej wysokości.

Pytanie jego jest takie czy taka konstrukcja wytrzyma?

Cegła klinkierowa nie jest przecież leciutka

Co o tym sądzicie?

Przyszedł do mnie wczoraj sąsiad po radę. Ma mieć budowany komin shiedel. Fachowcy mają to zrobić w ten sposób że do wysokości ok 7 metrów ma stać sam shiedel, a przed samym dachem na kominie ma być (na jakiejś płycie)dołożona cegła klinkierowa. Taki obudowany schiedel ma wyjść przez dach do docelowej wysokości.

Co o tym sądzicie?

Nie ma zadnego problemu z takim rozwiazaniem. Dodatkowo daj zbrojenie fi6. Ja tak mam.

mam obłożony płytką trzyma super /tylko zastosuj odpowiedni klej i fugę/

moi wykonawcy, którza kasę dostają ryczałtem, więc powinno im zależeć, żeby roboty było jak najmniej, odradzili mi płytki /jak tak właśnie chciałem/

Powiedzieli, że z odpadaniem, to raczej nie spotykali się tak często, ale że inwestorzy się skarżyli, że powłoka klinkierowa /zwłaszcza jakaś "szkliwiona" pęka/

Sam nie jestem pewien, ale po ich wypowiedzi, raczej zdecyduję się na cegły...

A co do tej zazbrojonej podstawy, to w Schiedlu doradzają, jak ją zrobić...

Co o tym sądzicie?

Ja mam takie maczugi u siebie. Jeden komin (kominkowy) to nawet ma prawie 10 m wysokości nad poziomem ziemi. Idzie aż od parteru, po środku budynku. Na parterze przylega do jednej ściany, potem przez pietro, gdzie jest obudowany bloczkami z betonu komórkowego (ścianki działowe wokók) i dalej przez strych - też podparty z boku bloczkami. Co kilka bloczków wsadzone są cienkie pręty zbrojeniowe. Ja to bym zostawił nawet i bez obmurowywania, ale moja mama - mój inspektor nadzoru - nie mogła patrzeć na tą maczugę - bała się, że ją wiatr przewróci. Nie wiem jak, bo ponad dach wystaje to coś na zaledwie 1 m, więc raczej powierzchnia naparcia wiatru nie jest wielka i się nie ułamie (już parę porządnych wiatrów zresztą komin przetrwał - no ale ten w wersji obudowanej).

Mam jeszcze dwa kominy o wysokości jakichś 7 metrów, też zwieńczone klinkierem, ale te stoją przy ścianie zewnętrznej więc sprawiają solidne wrażenie.

Klinkier był murowany na płycie, którą wykonano tak: Komin z pustaków schiedla lekko nacięto do okoła i w to nacięcie wsunięte zostały pręty zbrojeniowe fi 6 i związane cienkim drutem, tak że powstał taki kwadrat z wystającymi wąsami na rogachh. Zbudowany został szalunek, w który włożono jeszcze jeden pierścień z prętów zbrojących i to wszystko zostało zalane betonem. Po związaniu na tym murowali klinkier.

Stoi wszystko już pół roku i nic się nie dzieje

• 2 weeks później...