Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w pokoju dziecięcym

aguś07

Recommended Posts

Moje dzieci "wychowały" się na podłogach korkowych. ciepłe ciche, może nie najtańsze i najtrwalsze ale jesli się o nie dba. to nie powinno być problemu. Ja miałe tzw parkiet korkowy, który po ok. 10 latach przeszlifowałem i polakierowałem półmatowym lakierem dwuskładnikowym i podłoga była jak nowa. Nie wiem jakie teraz są warstwy zabezpieczaące na korku ale tez nie powinno być problmu z eksploatacą. Zdecydowanie bardziej trwałą i łatwą w utrzymaniu, ale zarazem ciepła i cichą będzie podłoga winylowa np Floover HDF (grubość 9,8 mm, rdzeń z Z HDF o gęstości 930 kg/m3,od spodu korek grubości 1,2 mm a wartwa zewnętrzna to winym o grubości 1,8mm w tym o,3 mm warstwy ścieralnej. Podłogu winylowe LVT nie emitują żadnych szkodliwych związków jak to bywało ze znanym PCW z lat siedemdziesiątych. Teraz to bezzapachowa, warstwa ścieralna o kalsie czystości powietrza A+. Proszę zajrzeć tutaj. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.268681719831738.75924.154801874553057&type=1 na zdjęciach widać jak prosto można zamontować samoprzylepne płytki LVT Starfloor,,

• 5 weeks później...

Moje dzieciaki są alergikami, więc w grę wchodziły podłogi drewniane. Obydwoje mają położona deski dębowe, które są fazowane oraz olejowane. Podłogi leżą już 2 lata i jestem z nich zadowolona. Dzięki wykończeniu olejowosku, mam kolor drewna który chciałam a olejowosk dość łatwo się regeneruje.Syn ma podłogę https://sklepzpodlogami.com.pl/produkt/deski-lite-olejowoskowane/deska-lita-dab-mix-x90x15mm-olejowoskowana/ Natomiast córka koniecznie kolory- biały, siwy i czarny

https://sklepzpodlogami.com.pl/produkt/deski-lite-olejowoskowane/deska-lita-dab-mix-x200x20mm-olejowoskowana/ (deska oczywiście jest w mniejszym rozmiarze niż na zdjęciu)

Uważam ze drewniane podłogi maja swój elegancki wygląd a mieszkanie klimat. Deski są przyklejone, nie stukają, nie pukają.

Parkiet korkowy przyklejony do podłoża tez nie "stuka":) nie wiem skąd takie sugestie. Podłoga jest ciepła i nawet po kilkunastoletniej eksploatacji i jednokrotnym odnowieniu lakieru...nie widać po niej cokolwiek się z nią miało staćx za rok dwa czy dziesięć lat. Odnoszę wrećz wrażenie ,że jest jak wino:) im starsza tym lepsza. Oczywiście, że drewno ma swój niepowtarzalny urok, tez jest ciepłe ale do pokoju dziecięcego parkiet korkowy to naprawdę idealne rozwiązanie

• 3 months później...

Aga

powinnaś u dzieci położyć taką podłogę, która będzie wytrzymała, ciepła w dotyku, a najważniejsze nie będzie na niej widać uszkodzeń.

Podłogi korkowe to bardzo dobre rozwiązanie, polecam produkty firmy Wicanders, są wytrzymałe, klei się je do wylewki, tak że akustyka jest jak przy przyklejonych deskach, a do tego jak coś upadnie na taką podłogę to jest na tyle elastyczna że nie robią się wgnioty, to duży plus. Jak dzieci podrosną to możesz zrobić renowację i cieszyć się nią dalej. Do tego podłogi korkowe nie wyglądają już jak korek od wina, Wzory są rewelacyjne

http://www.wicanders.pl/corkcomfort-podlogi-korkowe

Drugą opcją jest położenie desek, dobrze aby były klejone i olejowoskowane (bez utwardzania UV)

przydałoby się aby były dodatkowo szczotkowane, tak aby nie było na nich widać rys i niespodzianek

Edytowane przez Redakcja