Szadam 16.06.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Prowadzę działalność w dwukonygnacyjnym budynku. Na parterze są usługi, na piętrze 4 mieszkania. Łącznie trochę ponad 400m2 po 200 na kondygnację. W sumie mała wspólnota - głupota. Budynek w piwnicy posiada starą kotłownie na KOKS!!! stoją tam dwa kotły Zaj..ste. Jeden już nieczynny ( ogrzewał do niedawna ciepłą wodę !!!) Rozwiązania późny Gierek albo wczesny Rakowski. Wspólnotę targa wieczna awantura o to kto ma palić i dla czego tak drogo. Jako, że nie mam wyboru ja muszę zatrudziać palacza w sezonie i zakupywać 50% koksu. Ostatni taki sezon to ponad 9000zł. A wszystko wskazuje na to ,że następny sezon to min. 15000 i dalej te awantury. Co gorsza niektórzy próbują się "odciąć" od reszty, co całkowicie burzy możliwości wspólnej koegzystencji. Obawiam się że późną jesienią dowiem się że dwóch mieszkańców "wymyśliło" inny sposób na przezimowanie i nie dołożą się do reszty a to mnie już całkiem zniszczy. Tyle wstępu A oto moje pytania: 1. Jak sądzicie czy warto założyć etażowe ogrzewanie gazowe z butli ( na nic nie innego nie ma szans) 2. W sumie będę grzał jakieś 150m2, czy drogie są kotły gazowe stosowne do tej powierzchni., Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego. 3. Chciałbym, żeby istniała możliwość programowania czasu pracy instalacji stosownie do czasu pracy instytucji 4. czy w nowych instalacjach mogą pracować grzejniki żeliwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 wg mnie : 4x tak ale ja nie zakladam kotlow tylko nimi steruje wiec moge o czyms (np w przepisach) nie wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan 16.06.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 A oto moje pytania: 1. Jak sądzicie czy warto założyć etażowe ogrzewanie gazowe z butli ( na nic nie innego nie ma szans) 2. W sumie będę grzał jakieś 150m2, czy drogie są kotły gazowe stosowne do tej powierzchni., Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego. 3. Chciałbym, żeby istniała możliwość programowania czasu pracy instalacji stosownie do czasu pracy instytucji 4. czy w nowych instalacjach mogą pracować grzejniki żeliwne. wg mnie kocioł na ciepła wode zamień na gazowy na ogrzewanie załóż nowoczesny kocioł z dolnym spalaniem na groszek z zasobnikiem- to kotły o wiele oszczedniejsze od tych przedpotopowych w nowej instalacji moga pracowac stare grzejniki - maja wieksza "akumulacyjność" ciepła a po wypiaskowaniu czyli wyczyszczeniu ze starej srebrzanki i wypolerowaniu prezentuja sie byc moze efektowniej od nowoczesnych paneli pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 17.06.2004 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dzięki za podpowiedzi.W sumie największym problemem z tym centralnym ogrzewaniem jest ..... głupota ludzka i wiara części lokatorów że można poprawić swój byt nie wydająć ani zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts