Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam taki problem z CO

Recommended Posts

Prowadzę działalność w dwukonygnacyjnym budynku. Na parterze są usługi, na piętrze 4 mieszkania. Łącznie trochę ponad 400m2 po 200 na kondygnację. W sumie mała wspólnota - głupota. Budynek w piwnicy posiada starą kotłownie na KOKS!!! stoją tam dwa kotły Zaj..ste. Jeden już nieczynny ( ogrzewał do niedawna ciepłą wodę !!!) Rozwiązania późny Gierek albo wczesny Rakowski. :(

Wspólnotę targa wieczna awantura o to kto ma palić i dla czego tak drogo. Jako, że nie mam wyboru ja muszę zatrudziać palacza w sezonie i zakupywać 50% koksu. Ostatni taki sezon to ponad 9000zł. A wszystko wskazuje na to ,że następny sezon to min. 15000 i dalej te awantury. Co gorsza niektórzy próbują się "odciąć" od reszty, co całkowicie burzy możliwości wspólnej koegzystencji. Obawiam się że późną jesienią dowiem się że dwóch mieszkańców "wymyśliło" inny sposób na przezimowanie i nie dołożą się do reszty a to mnie już całkiem zniszczy.

Tyle wstępu :-?

A oto moje pytania:

1. Jak sądzicie czy warto założyć etażowe ogrzewanie gazowe z butli ( na nic nie innego nie ma szans)

2. W sumie będę grzał jakieś 150m2, czy drogie są kotły gazowe stosowne do tej powierzchni., Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego.

3. Chciałbym, żeby istniała możliwość programowania czasu pracy instalacji stosownie do czasu pracy instytucji

4. czy w nowych instalacjach mogą pracować grzejniki żeliwne.

A oto moje pytania:

1. Jak sądzicie czy warto założyć etażowe ogrzewanie gazowe z butli ( na nic nie innego nie ma szans)

2. W sumie będę grzał jakieś 150m2, czy drogie są kotły gazowe stosowne do tej powierzchni., Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego.

3. Chciałbym, żeby istniała możliwość programowania czasu pracy instalacji stosownie do czasu pracy instytucji

4. czy w nowych instalacjach mogą pracować grzejniki żeliwne.

wg mnie kocioł na ciepła wode zamień na gazowy

na ogrzewanie załóż nowoczesny kocioł z dolnym spalaniem na groszek z zasobnikiem- to kotły o wiele oszczedniejsze od tych przedpotopowych

w nowej instalacji moga pracowac stare grzejniki - maja wieksza "akumulacyjność" ciepła a po wypiaskowaniu czyli wyczyszczeniu ze starej srebrzanki i wypolerowaniu prezentuja sie byc moze efektowniej od nowoczesnych paneli

pozdro