Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawiadomienie o zakończeniu budowy - dokumenty

ekmir

Recommended Posts

W artykule http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/po-zakonczeniu-budowy,132_3279.html przedstawiono dokumenty jakie są niezbędne do zawiadomienia o zakończeniu budowy.

W zasadzie wszystko jest jasne co do wymienionych dokumentów, poza potwierdzeniem/potwierdzeniami, zgodnie z przepisami odrębnymi, odbioru wykonanych przyłączy

Bardzo proszę o podpowiedź co się pod tym kryje ?

O jakich odbiorach i jakich przyłączach mowa ?

Odbiór wszystkich przyłączach jakie miałeś wykonane. Prąd, woda, gaz. Po wykonaniu tych przyłączeń zwracasz się do energetyki, wodociągów i gazowni z prośbą o wystawienie zaświadczenia że owe przyłączenia zostały wykonane. Oni Ci to wystawiają najczęściej to są dwa zdania "Zakład energetyczny zaświadcza że..."

w moim przypadku była to tylko woda i prąd, nawet nie musiałem występować z pismami tylko na telefon z energetyka a do spółki wodnej ksero mapki po wykonawczej musiałem podrzucić wystawili to od ręki, energetyka przysłała pocztą po 3-4 dniach. dzwonisz i mówisz że potrzebujesz protokół po wykonawczy dla takiej i takiej działki resztę to oni CI już powiedzą co dalej.

Weź ze sobą projekt i na pewno znajdzie się miła pani, która pomoże wypełnić. To nie jest rocket science, ale lepiej płacić mniej niz więcej :)

P.s. podatek liczy się od roku, w którym złożysz zawiadomienie o zakończeniu budowy. Za cały ten rok :) Więc się nie spiesz zbytnio :)

Gość Konto usunięte_12*
A jak jest z tym świadectwem energetycznym ? Czy ono jest w jakiś sposób brane pod uwagę ?

Postaraj się tylko znaleźć uprawnionego do wystawiania takich zaświadczeń. Jego w tym głowa, aby wszystko w tym "świadectwie" było w zgodzie

z przepisami, bo to Ty za to płacisz :D

Piszę to z pełnym cynizmem, bo żyjemy nadal w "komunie" (zwanej Eurokomuną ;)). Państwo każe nam płacić ten dodatkowy haracz, jakby to ono nam finansowało budowę!! :mad:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Czy mogę zebrać wszystkie dokumenty w tym roku, a zgłoszenie zrobić w następnym ?

Chodzi mi w szczególności o dokumenty wystawiane (podpisywane) przez kierownika budowy. Kierownik w tym roku chciałby zakończyć swoją działalność.

Czyli uprawnienia ma do końca roku.

Jak to zrobić aby było dobrze ?

w moim przypadku była to tylko woda i prąd, nawet nie musiałem występować z pismami tylko na telefon z energetyka a do spółki wodnej ksero mapki po wykonawczej musiałem podrzucić wystawili to od ręki, energetyka przysłała pocztą po 3-4 dniach. dzwonisz i mówisz że potrzebujesz protokół po wykonawczy dla takiej i takiej działki resztę to oni CI już powiedzą co dalej.

Mówimy o przyłączach doprowadzonych do domu czy też już rozprowadzonej wewnątrz instalacji np. wod-kan, gaz i elektrycznej?

Mam doprowadzone instalacje do domu na tej zasadzie, że mam je "w rogu domu". Na wiosnę wchodzą fachowcy i będą robić wewnątrz.

Czy już na tym etapie mogę poprosić o te zaświadczenia?

O jakie "protokoły badań i sprawdzeń" i "inwentaryzację geodezyjną powykonawczą" chodzi?

Zastanawiam się nad pozwoleniem na użytkowanie - czy jest sens jeśli się nie mieszka? I czy po takim pozwoleniu trzeba mieć kierownika budowy?

Edytowane przez Scdom

mówimy o przyłączach doprowadzonych do granicy działki najczęściej jak masz w rogu domu to masz fajnie, instalacje wewnętrzne to już inny pan z inną pieczątką :) nazywa się kierownik uprawniony do kierowania robotami sanitarnymi a drugi pan to kierownik uprawniony do kierowania robotami elektrycznymi i jeden i drugi Cię skasuje :cool:

jak masz wykonane przyłącza możesz prosić o te zaświadczenia. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza to mapka wykonana przez geodetę na koniec budowy, nanosi tam budynek, wszystkie instalacje które były wykonane, ogrodzenia, szamba, podjazdy, tereny utwardzone itd, itp...

pozwolenie na użytkowanie dostaniesz dopiero jak budynek jest gotowy do zamieszkania, bo pamiętaj że do tej całej sterty papierów dodajesz oświadczenie kierownika budowy że budynek jest gotowy. druga sprawa że musisz mieć skończony dziennik budowy który to podbija kierbud

Dzięki.

Czytam i czytam - im więcej czytam,tym więcej wiem że nie wiem :-)

Stan jest taki, że kupuję dom w trakcie budowy od dewelopera tzn. mam wszystko na zew. dach, drzwi, okna, tynki, ogródek, podjazd i przyłącza podciągnięte do kotłowni.

I teraz się zastanawiam co dalej papierologicznie - rozumiem, że załążę nowy dziennik budowy już na swoją nieruchomość (szeregówka) i swojego kierownika budowy. Zastanawiam się czy mogę coś przyspieszyć z dokumentacją aby to trwało jak najkrócej i żeby od dewelopera wziąć co się da w dacie zakupu.

Geodetę w takim razie wyhaczę od dewelopera - będzie miał już wszystkie niezbędne dokumenty.

Rozumiem, że uprawniony do kierowania robotami elektrycznymi to elektryk z uprawnieniami. A sanitarny - jakie uprawnienia trzeba posiadać (kogo szukać)?

Edytowane przez Scdom

nie to nie jest elektryk z papierami. zarówno kierownik robót sanitarnych i elektrycznych to kolesie po studiach którzy mają jakiś tam tytuł i po drugie muszą być w izbie tzn muszą opłacać składki w tej izbie. jak będą Ci wypisywać te papiery muszą dać Ci ksero tych swoich uprawnień. najlepiej jak zapytasz kierownika budowy o tych kolesi on na pewno Ci kogoś poleci.

Czy mogę zebrać wszystkie dokumenty w tym roku, a zgłoszenie zrobić w następnym ?

Chodzi mi w szczególności o dokumenty wystawiane (podpisywane) przez kierownika budowy. Kierownik w tym roku chciałby zakończyć swoją działalność.

Czyli uprawnienia ma do końca roku.

Jak to zrobić aby było dobrze ?

A co w tym temacie ?