ekmir 21.12.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 W artykule http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/po-zakonczeniu-budowy,132_3279.html przedstawiono dokumenty jakie są niezbędne do zawiadomienia o zakończeniu budowy.W zasadzie wszystko jest jasne co do wymienionych dokumentów, poza potwierdzeniem/potwierdzeniami, zgodnie z przepisami odrębnymi, odbioru wykonanych przyłączy Bardzo proszę o podpowiedź co się pod tym kryje ?O jakich odbiorach i jakich przyłączach mowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 21.12.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Odbiór wszystkich przyłączach jakie miałeś wykonane. Prąd, woda, gaz. Po wykonaniu tych przyłączeń zwracasz się do energetyki, wodociągów i gazowni z prośbą o wystawienie zaświadczenia że owe przyłączenia zostały wykonane. Oni Ci to wystawiają najczęściej to są dwa zdania "Zakład energetyczny zaświadcza że..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.12.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Przyłącza te miałem już dawno wykonane.Czyli trzeba wystąpić z pismem do poszczególnych Zakładów o wydanie takich zaświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 22.12.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 w moim przypadku była to tylko woda i prąd, nawet nie musiałem występować z pismami tylko na telefon z energetyka a do spółki wodnej ksero mapki po wykonawczej musiałem podrzucić wystawili to od ręki, energetyka przysłała pocztą po 3-4 dniach. dzwonisz i mówisz że potrzebujesz protokół po wykonawczy dla takiej i takiej działki resztę to oni CI już powiedzą co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.12.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 ..I sam się zgłaszasz do odpowiedniego Urzędu Gminy z oświadczeniem za ile metrów zapłacisz podatek.... taki jest smutny finał budowy. Za niezgłoszenie do opodatkowania grożą sankcje karne , to może być droga impreza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 22.12.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 a o tym to nie wiedziałem, ale jak wygląda takie zaświadczenie? piszesz sam że "oświadczam iż moja nowo wybudowana chałupa ma tyle i tyle metrów" czy w urzędzie dają Ci jakiś druk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.12.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Odpowiedni druk na ogół do pobrania ze strony UG .Podajesz powierzchnie do wysokości 2,20 m i powyżej ,dodatkowo przeznaczenie ile mieszkalna a ile np usługowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.12.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Weź ze sobą projekt i na pewno znajdzie się miła pani, która pomoże wypełnić. To nie jest rocket science, ale lepiej płacić mniej niz więcej P.s. podatek liczy się od roku, w którym złożysz zawiadomienie o zakończeniu budowy. Za cały ten rok Więc się nie spiesz zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.12.2014 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 A jak jest z tym świadectwem energetycznym ? Czy ono jest w jakiś sposób brane pod uwagę ?Na tym etapie mam przekroczony współczynnik U - czy nie będzie z tym problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 25.12.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 dzięki za uwagi związane z podatkiem, jak dostanę papier ze starostwa to od razu pójdę do gminy bo i tak będę musiał się przemeldować. z tą charakterystyką jest tak, że ma być. Mi pani w starostwie powiedziała, "charakterystyka? o jest! dobrze" a też była przekroczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) A jak jest z tym świadectwem energetycznym ? Czy ono jest w jakiś sposób brane pod uwagę ? Postaraj się tylko znaleźć uprawnionego do wystawiania takich zaświadczeń. Jego w tym głowa, aby wszystko w tym "świadectwie" było w zgodzie z przepisami, bo to Ty za to płacisz Piszę to z pełnym cynizmem, bo żyjemy nadal w "komunie" (zwanej Eurokomuną ). Państwo każe nam płacić ten dodatkowy haracz, jakby to ono nam finansowało budowę!! Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 26.12.2014 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Czy mogę zebrać wszystkie dokumenty w tym roku, a zgłoszenie zrobić w następnym ? Chodzi mi w szczególności o dokumenty wystawiane (podpisywane) przez kierownika budowy. Kierownik w tym roku chciałby zakończyć swoją działalność.Czyli uprawnienia ma do końca roku. Jak to zrobić aby było dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scdom 26.12.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) w moim przypadku była to tylko woda i prąd, nawet nie musiałem występować z pismami tylko na telefon z energetyka a do spółki wodnej ksero mapki po wykonawczej musiałem podrzucić wystawili to od ręki, energetyka przysłała pocztą po 3-4 dniach. dzwonisz i mówisz że potrzebujesz protokół po wykonawczy dla takiej i takiej działki resztę to oni CI już powiedzą co dalej. Mówimy o przyłączach doprowadzonych do domu czy też już rozprowadzonej wewnątrz instalacji np. wod-kan, gaz i elektrycznej? Mam doprowadzone instalacje do domu na tej zasadzie, że mam je "w rogu domu". Na wiosnę wchodzą fachowcy i będą robić wewnątrz. Czy już na tym etapie mogę poprosić o te zaświadczenia? O jakie "protokoły badań i sprawdzeń" i "inwentaryzację geodezyjną powykonawczą" chodzi? Zastanawiam się nad pozwoleniem na użytkowanie - czy jest sens jeśli się nie mieszka? I czy po takim pozwoleniu trzeba mieć kierownika budowy? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Scdom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 26.12.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 mówimy o przyłączach doprowadzonych do granicy działki najczęściej jak masz w rogu domu to masz fajnie, instalacje wewnętrzne to już inny pan z inną pieczątką nazywa się kierownik uprawniony do kierowania robotami sanitarnymi a drugi pan to kierownik uprawniony do kierowania robotami elektrycznymi i jeden i drugi Cię skasuje jak masz wykonane przyłącza możesz prosić o te zaświadczenia. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza to mapka wykonana przez geodetę na koniec budowy, nanosi tam budynek, wszystkie instalacje które były wykonane, ogrodzenia, szamba, podjazdy, tereny utwardzone itd, itp... pozwolenie na użytkowanie dostaniesz dopiero jak budynek jest gotowy do zamieszkania, bo pamiętaj że do tej całej sterty papierów dodajesz oświadczenie kierownika budowy że budynek jest gotowy. druga sprawa że musisz mieć skończony dziennik budowy który to podbija kierbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scdom 26.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki. Czytam i czytam - im więcej czytam,tym więcej wiem że nie wiem Stan jest taki, że kupuję dom w trakcie budowy od dewelopera tzn. mam wszystko na zew. dach, drzwi, okna, tynki, ogródek, podjazd i przyłącza podciągnięte do kotłowni. I teraz się zastanawiam co dalej papierologicznie - rozumiem, że załążę nowy dziennik budowy już na swoją nieruchomość (szeregówka) i swojego kierownika budowy. Zastanawiam się czy mogę coś przyspieszyć z dokumentacją aby to trwało jak najkrócej i żeby od dewelopera wziąć co się da w dacie zakupu. Geodetę w takim razie wyhaczę od dewelopera - będzie miał już wszystkie niezbędne dokumenty. Rozumiem, że uprawniony do kierowania robotami elektrycznymi to elektryk z uprawnieniami. A sanitarny - jakie uprawnienia trzeba posiadać (kogo szukać)? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Scdom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 26.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 nie to nie jest elektryk z papierami. zarówno kierownik robót sanitarnych i elektrycznych to kolesie po studiach którzy mają jakiś tam tytuł i po drugie muszą być w izbie tzn muszą opłacać składki w tej izbie. jak będą Ci wypisywać te papiery muszą dać Ci ksero tych swoich uprawnień. najlepiej jak zapytasz kierownika budowy o tych kolesi on na pewno Ci kogoś poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scdom 26.12.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 OK - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 28.12.2014 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Czy mogę zebrać wszystkie dokumenty w tym roku, a zgłoszenie zrobić w następnym ? Chodzi mi w szczególności o dokumenty wystawiane (podpisywane) przez kierownika budowy. Kierownik w tym roku chciałby zakończyć swoją działalność. Czyli uprawnienia ma do końca roku. Jak to zrobić aby było dobrze ? A co w tym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2014 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie ma w przepisach określonego terminu do którego trzeba złożyć papiery o zgłoszeniu. Możesz wziąć papiery w tym roku, podpisać, a złożyć w przyszłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 28.12.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 A jaka jest ważność opinii kominiarskiej ?Ja mam opinię z 2012 r., czy mogę ją dołączyć do zgłoszenia, czy muszę wystąpić o nową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts