Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dołożony grzejnik słabo grzeje - co może być przyczyną ?.

Jacek-J129

Recommended Posts

Witam.

Zacznę od tego iż posiadam instalację CO grawitacyjną, z pompą Webermann 25/80/180. Grzejniki płytowe wszystkie nowe Diamond.

Na dotychczasowych grzejnikach układ pracował bez problemu nawet jak pompa chodziła na 2 biegu.

Dołożyłem na poddaszu grzejnik 1.60 również Diamond płytowy i jak się okazuje ten grzejnik nie grzeje jak się należy. Pompę ustawiłem na 3 bieg, odpowietrzałem z 20 razy a grzejnik grzeje tylko górą.

Potwierdziły się obawy hydraulika który powiedział "nie wiadomo czy pompa da radę". Na samej górze gdzie grzejnik jest zamontowany prowadzą rurki 1 calowe. Czyli przepływ wody jest utrudniony.

Co zrobić aby grzejnik zaczął grzać ?. Czy dołożenie 2 pompy da radę ? jeśli tak to gdzie ją dać ? na powrocie ?. Proszę o jakiekolwiek opinie.

Instalacja grawitacyjna to instalacja grawitacyjna... myślę że pompa jest na obejściu i zastosowany jest tkz zawór grawitacyjny

Po drugie..

Należy uważać przy montażu ... dolna rurka ze spadkiem w kierunku odpływu a górna ze wzniosem w kierunku grzejnika

następnie... należy zwiększyć .. napewno średnice od 20 do 25 i od 15 do 20 --- jeżeli takie występują na dolocie i na zasilaniu

Grzejnik na samej górze będzie się zawsze zapowietrzał gdy naczynie wzbiorcze nie będzie na odpowiedniej wysokości

niskie ciśnienie i temperatura .. i woda zaczyna się gotować ... FIZYKA

No jak już to wszystko zrobisz to pompka zawsze sobie poradzi .... nie ma mocnych aby sobie nie poradziła jakakolwiek z przepływem grawitacyjnym

ale .. pamietaj wtedy naczynie wzbiorcze musi być jeszcze wyżej ....

znowu FIZYKA

To na tyle...

Życie zawsze stawia pytania no a Wiedza której niewiele zna odpowiedzi

Pozdrawiam czytających

Naczynie wyrównawcze jest o jakieś 2 metry wyżej niż ostatni grzejnik.

Po prostu na poddaszu w kuchni mam zamontowany grzejnik (zawsze tam był). Postanowiłem że od tego grzejnika poprowadzę kitek do grzejnika który dołożę (grzejnik w salonie 1.6 m). I też tak zrobiłem, ale nie daje to rezultatu.

Skręcić grzejniki które pierwsze się nagrzewają - OK ale skręcać tylko zaworem zasilającym ? czy na powrocie też ?. Dodam że nie posiadam głowic termostatycznych, tylko zwykłe "pokrętła"

Nic nie skręcać. Znaleźć błąd montażu nowego grzejnika. Powrót z dołu grzejnika z małym pochyłem do pionu. Zasilanie od pionu z małym wzniosem do góry grzejnika. Jeśli góra grzejnika jest najwyższym miejscem - to konieczny odpowietrznik automatyczny. Średnica rury zasilającej 1 cal to aż za dużo. Można zredukować. Instalacja grawitacyjna powinna działać i bez pompy. Gdy dobrze wykonana to max 1 bieg, dla zwiększenia przepływu.

Grzejnik jest górą cały ciepły. To nie jest zapowietrzenie. Jest za mały przepływ przez ten grzejnik. Spowodowane może to być za cienką rurką do samego grzejnika albo złym zaworem ( coś go dławi). Wyreguluj instalację zaworami powrotnimi przy grzejnikach. Woda płynie tam gdzie ma lżej. Jak do jednego grzejnika idzie rura 1 " a do drugiego 16 PEX to jak myślisz który będzie grzał?