Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osb na sufit

Recommended Posts

Witam. Powoli zbliżam się do robienia sufitów podwieszanych. W tej chwili są belki drewniane i od nich docelowy sufit będzie obniżony 30 cm.

Konstrukcja będzie dwupoziomowa z profili CD, jako izolacja będzie granulat wełny mineralnej rockwool. Gęstość zasypowa ok 35kg/m3 co daje przy mojej grubości 50 cm niecałe 20 kg na każdy 1 m2 sufitu. Wieszaki wytrzymają ale cały ciężar będzie się spierał na gipsie a jak wiadomo nie jest on zbyt wytrzymały. Boje się ze któregoś dnia nie wytrzyma. Czy ktoś z Was przykręcał do profili płyty drewnopochodne osb, mfp, wiórowe itp i dopiero do nich gips? W żadnym systemie firm produkujących materiały na sufity nie ma takiej opcji.

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

Witam. Powoli zbliżam się do robienia sufitów podwieszanych. W tej chwili są belki drewniane i od nich docelowy sufit będzie obniżony 30 cm.

Konstrukcja będzie dwupoziomowa z profili CD, jako izolacja będzie granulat wełny mineralnej rockwool. Gęstość zasypowa ok 35kg/m3 co daje przy mojej grubości 50 cm niecałe 20 kg na każdy 1 m2 sufitu. Wieszaki wytrzymają ale cały ciężar będzie się spierał na gipsie a jak wiadomo nie jest on zbyt wytrzymały. Boje się ze któregoś dnia nie wytrzyma. Czy ktoś z Was przykręcał do profili płyty drewnopochodne osb, mfp, wiórowe itp i dopiero do nich gips? W żadnym systemie firm produkujących materiały na sufity nie ma takiej opcji.

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

ja tez chciałem robic ocieplenie z tej wełny granulowanej. ale gosc ktory to robi szczerze mi odradził. mowil ze to sie stosuje np w blokach gdzie jest pol metra strychu i nie ma miejsca zeby ukladac to sie wczolga i taka nadmucha. ale do normalnego stsowania lepsza jest w rolkach. i defacto zmienilem decyzje na rolkowana. dalem w sumie 30cm, 15+10 megarocka i w stelaz 5 rockmina. jak sie sprawdzi teraz nie powiem bo dopiero koncze ukaldac. poza tym tu na forum ktos wrzucil zdjecie jak mu caly sufit z welna granulowna pierdyknał do środka

Nie ma w systemach firm bo nikt z nich nie produkuje osb. O konstrukcje się nie martwię bo ją można prosto wzmocnić, bardziej martwię się czy gipsu ze śrub nie wyrwie. Pomysł jest taki żeby od góry na profile połozyc paski płyt osb i dopiero na to sypać granulat.

Zupełnie ńie rozumiem dlaczego tak się niby nie ma robić? Pracuje w Szwecji i tam nikt ręcznie sufitów nie izoluje a klimat mają gorszy. Niedawno kumplowi izolowali granulatem i jak żeśmy porównywali to w Szwecji jest z usługą taniej niż w Polsce.

To ze będzie u mńie granulat jest już pewne. Od wczoraj czeka sobie na budowie 2880 kg rockwool chyba trochę z zapasem policzone.

1,75 zł za kg.