PliP 25.01.2018 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Panowie posiadam rekuperator frapol onyx drean 550 . Czy to normalne że przy -6 na dworze, średnią w domu 18(chlodniejsza piwnica) powietrze wpuszcza do domu 0,6 stopnia? Bo cos mi tu nie pasuje. A przygoda z reku dopiero sie zaczyna. Wprowadziliśmy sie na jesieni . Nierealne. W moim przypadku różnica w takie mróz to max 2 stopnie pomiędzy wyciągiem, a nawiewem. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojnoś84 26.01.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Najlepsze jest to że wylaczenie wtyczki z gniazdka i ponowne włączenie poprawia odzysk. Chyba wadliwa jednostk. PliP jak masz ustawione nawiew i wywie? Na ile procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 02.02.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Budynek wentylowany to 250m2 po podłogach (parter + poddasze). Nagrzewnico-chłodnię brałem taką aby mi weszła i pasowała do podłączenia. Jak znajde gdzieś zdjęcia, to zamieszczę. Bo teraz to już ocieplona zabudowane i nic nie widać. A jak nie zdjęcia, to może jakiegoś maila z zamówienia znajdziesz i dasz znać, co tam u Ciebie siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.02.2018 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Mam chłodnice z firmy promont wejścia są okrągłe fi 200 + skraplacz. Płaciłem nieco ponad 1000zł Nie mam niestety lepszych zdjeć- najgorsze, że nie mam fotek z montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 02.02.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jeżeli jest to chłodnica wodno-kanałowa z Promontu, to prawdopodobnie będzie miała wymiar 40x40cm (CWK 400x400). A nie pamiętasz może ilu jest rzędowa? W ofercie mają 4-, 6- i 8-rzędową. Ktoś Ci ją dobierał do instalacji / kubatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.02.2018 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Sam wiedziałem co chcę pod moje reku i pod 150 mb niebieskiego węża 32mm zakopanego pod ziemią. Napisałem maila co chce i wyszło, że lepiej brać gotowca. Mam 6 rzędową nagrzewnicę. Przed nagrzewnicą mam 10mb rury 200 i raczej do chłodnicy nie dochodzi powietrze poniżej 0*C. Na sterowniku mam ustawione ze GGWC załącza się przy +4,5*C. Powietrze podgrzewa się do około 8-9*C o tej porze roku. Latem przy nawiewie +22,5*C również załącza się GGWC, otwiera baypas i powietrze na nawiewie do domu ma około 15-16*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 12.02.2018 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 a myślał ktoś by podłączyć klimatyzator pod bypass by w lecie chłodzić cały dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.02.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 a myślał ktoś by podłączyć klimatyzator pod bypass by w lecie chłodzić cały dom ? Myślałem ale krótko. Peflexy nie są ocieplone więc kondensacja. Dlatego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Myślałem ale krótko. Peflexy nie są ocieplone więc kondensacja. Dlatego nie. A gdzie się będzie skraplać woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 a myślał ktoś by podłączyć klimatyzator pod bypass by w lecie chłodzić cały dom ? Ja myślę ale nie pod bypass. Klimatyzator myślę umieścić w skrzyni na nawiewie zaraz za rekuperatorem. Jak kolega JanWerbinski napisał może się skraplać woda tylko gdzie, mam nadzieję, że odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 A gdzie się będzie skraplać woda? Na zewnątrz rur, którymi będzie szło zimne powietrze. Otoczenie będzie ciepłe i z dużą wilgotnością bezwzględną. Punkt rosy zostanie osiągnięty. Nawiew klimatyzacji służącej do chłodzenia musi być ocieplony. Wywiew nie musi. Nawiew klimy służącej do ogrzewania nie musi być ocieplony, wywiew też nie. We wszystkich powyższych sytuacjach zakładam rury prowadzone w strefie ogrzewanej, mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Na zewnątrz rur, którymi będzie szło zimne powietrze. Otoczenie będzie ciepłe i z dużą wilgotnością bezwzględną. Punkt rosy zostanie osiągnięty. Nawiew klimatyzacji służącej do chłodzenia musi być ocieplony. Wywiew nie musi. Nawiew klimy służącej do ogrzewania nie musi być ocieplony, wywiew też nie. We wszystkich powyższych sytuacjach zakładam rury prowadzone w strefie ogrzewanej, mieszkalnej. Czyli Ty nie masz ocieplonych rur bo prowadziłeś je w strefie ciepłej. W moim przypadku nie powinno być tak źle. Mimo wszystko spróbuję chociaż są miejsca, gdzie może wyklaplać się woda, ale do opanowania. Mogę osiągnąć jakieś 500 m3/h w mojej wentylacji, więc powinno wystarczyć. Nie mam dużych uzysków ciepła latem przez okna, no ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.02.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Mam nawiewy prowadzone w strefie ogrzewanej i nieogrzewanej, ale też nie zimnej. Piwnica z rekuperatorem ma zimą >10° i punkt rosy nie jest osiągnięty.500m3 zimą jest niepotrzebne.Nawiewy klimatyzacji kanałowej którą planuję będą ocieplone. Chyba że rozdzielę kanały grzewcze od chłodzących, to wtedy te pierwsze bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 500m3 zimą jest niepotrzebne. To wiem, zimą około 100m3/h. O 500m3/h myślałem latem jak klima będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.02.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 To wiem, zimą około 100m3/h. O 500m3/h myślałem latem jak klima będzie działać. Zburzę Twój obraz... Rekuperację robi się na peflexach i planuje się żeby przy 100m3 nie szumiało, a przy np. 300 był słyszalny szum. Maksymalne przepływy stosuje się okazyjnie więc przez 99% czasu rekuperacja jest niesłyszalna. U mnie instalacja rekuperacji w najmniejszym miejscu ma 314cm2 przekroju. Klimatyzację robi się na wysokie przepływy. Kanałówki które biorę pod uwagę nawiewają 450-1100m3/h. Minimalnie 450m3, a mój rekuperator ma minimum 20m3. To znaczy że typowy przepływ rekuperatora 100m3 jest PIĘĆ RAZY mniejszy niż minimalny przepływ kanałówki. Maksymalny to około trzy razy. Czyli wychodzi mi że muszę dać 1000cm3 przekroju żeby zachować komfort i nie szumiało mi w nocy. Przecież klimatyzacja latem jest potrzebna także w nocy, żeby się dobrze spało. Nie widzę możliwości pogodzenia w jednej instalacji kanałówki i rekuperacji i żeby to miało być tanio i komfortowo. Będzie drogo, albo niewygodnie albo upierdliwe w obsłudze. Tak mi się wydaje, ale może nie mam racji, to się chętnie dowiem jak ten problem rozwiązać. Moim zdaniem kompromis jest niemożliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.02.2018 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Panowie tu jest temat pt. "pochwalcie się jakie macie reku w swoim domu". Tak wiec zbyt obszerne dyskusje warto prowadzić na innych tematach, a tutaj podstawić tylko link do tematu. Bo za chwile zrobi się kolejny tasiemiec o rekuperatorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 16.02.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tak na szybciora jak sprawdziłęm to masz wymiennik przeciwprądowy. Jeśli to prawda to zjawiso jak najbardziej naturalne. Wyjmij wymiennik a zobaczysz że masz cały oblodzony co powoduje znaczne zmniejszenie wydajności. W moim reku jest alternatywa "off wentylatora nawiewu" Ciepłe powietrze z domu ogrzewa wyniennik i roztapia lód. Poczytaj w instrukcji. Jeśli ktoś ma pytania do rekuperatorów przeciwprądowych to mam wrażenie że zjadłem na tym zęby. Pomogę PS. Nie ma jak odpowiedzieć na post z 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 16.02.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tak na szybciora jak sprawdziłęm to masz wymiennik przeciwprądowy. Jeśli to prawda to zjawiso jak najbardziej naturalne. Wyjmij wymiennik a zobaczysz że masz cały oblodzony co powoduje znaczne zmniejszenie wydajności. W moim reku jest alternatywa "off wentylatora nawiewu" Ciepłe powietrze z domu ogrzewa wyniennik i roztapia lód. Poczytaj w instrukcji. Jeśli ktoś ma pytania do rekuperatorów przeciwprądowych to mam wrażenie że zjadłem na tym zęby. Pomogę PS. Nie ma jak odpowiedzieć na post z 2014 A jednak dobrze odpowiedziałem na posta z 2018:) Sorki 1 raz piszę na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 16.02.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Podobną sytuację miałem. Temp nawiewu +8st przy zewnętrznej -6st. Przy zewn 0st temp nawiewu +19st. Zacząłęm dochodzić skąd ta różnica. I cała tajemnica w tym że przeciwprądowe wymieniki niestety ale szybko zamarzają (to ich minus niestety) bo skropliny wylatujące z wymiennika zamarzają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.02.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Pozorna zaleta krzyżowych nad przeciwprądowymi w kwestii zamarzania jest skutkiem ich niskiej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts