Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATOR - pochwalcie się jaki macie w swoim domu.

Recommended Posts

Witam. Panowie posiadam rekuperator frapol onyx drean 550 . Czy to normalne że przy -6 na dworze, średnią w domu 18(chlodniejsza piwnica) powietrze wpuszcza do domu 0,6 stopnia? Bo cos mi tu nie pasuje. A przygoda z reku dopiero sie zaczyna. Wprowadziliśmy sie na jesieni .

Nierealne. W moim przypadku różnica w takie mróz to max 2 stopnie pomiędzy wyciągiem, a nawiewem.

Edytowane przez PliP

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budynek wentylowany to 250m2 po podłogach (parter + poddasze). Nagrzewnico-chłodnię brałem taką aby mi weszła i pasowała do podłączenia. Jak znajde gdzieś zdjęcia, to zamieszczę. Bo teraz to już ocieplona zabudowane i nic nie widać.

A jak nie zdjęcia, to może jakiegoś maila z zamówienia znajdziesz i dasz znać, co tam u Ciebie siedzi? ;)

Sam wiedziałem co chcę pod moje reku i pod 150 mb niebieskiego węża 32mm zakopanego pod ziemią. Napisałem maila co chce i wyszło, że lepiej brać gotowca. Mam 6 rzędową nagrzewnicę. Przed nagrzewnicą mam 10mb rury 200 i raczej do chłodnicy nie dochodzi powietrze poniżej 0*C. Na sterowniku mam ustawione ze GGWC załącza się przy +4,5*C. Powietrze podgrzewa się do około 8-9*C o tej porze roku. Latem przy nawiewie +22,5*C również załącza się GGWC, otwiera baypas i powietrze na nawiewie do domu ma około 15-16*C.

• 2 weeks później...
A gdzie się będzie skraplać woda?

Na zewnątrz rur, którymi będzie szło zimne powietrze. Otoczenie będzie ciepłe i z dużą wilgotnością bezwzględną. Punkt rosy zostanie osiągnięty.

Nawiew klimatyzacji służącej do chłodzenia musi być ocieplony. Wywiew nie musi.

Nawiew klimy służącej do ogrzewania nie musi być ocieplony, wywiew też nie.

We wszystkich powyższych sytuacjach zakładam rury prowadzone w strefie ogrzewanej, mieszkalnej.

Na zewnątrz rur, którymi będzie szło zimne powietrze. Otoczenie będzie ciepłe i z dużą wilgotnością bezwzględną. Punkt rosy zostanie osiągnięty.

Nawiew klimatyzacji służącej do chłodzenia musi być ocieplony. Wywiew nie musi.

Nawiew klimy służącej do ogrzewania nie musi być ocieplony, wywiew też nie.

We wszystkich powyższych sytuacjach zakładam rury prowadzone w strefie ogrzewanej, mieszkalnej.

Czyli Ty nie masz ocieplonych rur bo prowadziłeś je w strefie ciepłej. W moim przypadku nie powinno być tak źle. Mimo wszystko spróbuję chociaż są miejsca, gdzie może wyklaplać się woda, ale do opanowania. Mogę osiągnąć jakieś 500 m3/h w mojej wentylacji, więc powinno wystarczyć. Nie mam dużych uzysków ciepła latem przez okna, no ale zobaczymy.

Mam nawiewy prowadzone w strefie ogrzewanej i nieogrzewanej, ale też nie zimnej. Piwnica z rekuperatorem ma zimą >10° i punkt rosy nie jest osiągnięty.

500m3 zimą jest niepotrzebne.

Nawiewy klimatyzacji kanałowej którą planuję będą ocieplone. Chyba że rozdzielę kanały grzewcze od chłodzących, to wtedy te pierwsze bez ocieplenia.

To wiem, zimą około 100m3/h. O 500m3/h myślałem latem jak klima będzie działać.

Zburzę Twój obraz...

Rekuperację robi się na peflexach i planuje się żeby przy 100m3 nie szumiało, a przy np. 300 był słyszalny szum. Maksymalne przepływy stosuje się okazyjnie więc przez 99% czasu rekuperacja jest niesłyszalna. U mnie instalacja rekuperacji w najmniejszym miejscu ma 314cm2 przekroju.

Klimatyzację robi się na wysokie przepływy. Kanałówki które biorę pod uwagę nawiewają 450-1100m3/h. Minimalnie 450m3, a mój rekuperator ma minimum 20m3. To znaczy że typowy przepływ rekuperatora 100m3 jest PIĘĆ RAZY mniejszy niż minimalny przepływ kanałówki. Maksymalny to około trzy razy. Czyli wychodzi mi że muszę dać 1000cm3 przekroju żeby zachować komfort i nie szumiało mi w nocy. Przecież klimatyzacja latem jest potrzebna także w nocy, żeby się dobrze spało.

Nie widzę możliwości pogodzenia w jednej instalacji kanałówki i rekuperacji i żeby to miało być tanio i komfortowo. Będzie drogo, albo niewygodnie albo upierdliwe w obsłudze. Tak mi się wydaje, ale może nie mam racji, to się chętnie dowiem jak ten problem rozwiązać. Moim zdaniem kompromis jest niemożliwy.

Tak na szybciora jak sprawdziłęm to masz wymiennik przeciwprądowy. Jeśli to prawda to zjawiso jak najbardziej naturalne. Wyjmij wymiennik a zobaczysz że masz cały oblodzony co powoduje znaczne zmniejszenie wydajności. W moim reku jest alternatywa "off wentylatora nawiewu" Ciepłe powietrze z domu ogrzewa wyniennik i roztapia lód. Poczytaj w instrukcji.

Jeśli ktoś ma pytania do rekuperatorów przeciwprądowych to mam wrażenie że zjadłem na tym zęby. Pomogę

PS. Nie ma jak odpowiedzieć na post z 2014 :)

Tak na szybciora jak sprawdziłęm to masz wymiennik przeciwprądowy. Jeśli to prawda to zjawiso jak najbardziej naturalne. Wyjmij wymiennik a zobaczysz że masz cały oblodzony co powoduje znaczne zmniejszenie wydajności. W moim reku jest alternatywa "off wentylatora nawiewu" Ciepłe powietrze z domu ogrzewa wyniennik i roztapia lód. Poczytaj w instrukcji.

Jeśli ktoś ma pytania do rekuperatorów przeciwprądowych to mam wrażenie że zjadłem na tym zęby. Pomogę

PS. Nie ma jak odpowiedzieć na post z 2014 :)

A jednak dobrze odpowiedziałem na posta z 2018:) Sorki 1 raz piszę na tym forum

Podobną sytuację miałem. Temp nawiewu +8st przy zewnętrznej -6st. Przy zewn 0st temp nawiewu +19st. Zacząłęm dochodzić skąd ta różnica. I cała tajemnica w tym że przeciwprądowe wymieniki niestety ale szybko zamarzają (to ich minus niestety) bo skropliny wylatujące z wymiennika zamarzają. Pozdrawiam