Stermaj 17.02.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Mam OnyX-Classic 550 i mimo iż posiada grzałkę w przedziale czerpni to też potrafi zamarznąć wymiennik. Nie podoba mi się algorytm działania chroniący zamarzanie wymiennika. Najpierw zwiększa wywiew, przy t na wyrzutni poniżej 3* i tym niby chroni wymiennik przed zamarznięciem w ostateczności włącza grzałkę. Efekt jest jednak mierny bo wymiennik i tak zamarza częściowo (część kanalików). Taka przypadłość dotyczy nie tylko tego modelu i producenta ale innych rekuperatorów. Aby nie mieć problemów, zastosowałem nagrzewnicę wstępną z regulatorem temperatury ostawionym na 0* i jak na razie działa. Mrozów wielkich nie ma więc i "prądu" na dogrzewanie nie idzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.02.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Stermaj - dołożyłeś dodatkową nagrzewnicę? Nie było opcji ustawienia tej w reku, by się wcześniej włączała ? Jaki był koszt dodatkowej? Trochę zburzyłeś mój spokój : Wybierając GWC czy reku z fabryczną nagrzewnicą, wybrałem to drugie, bo mniemałem, że bezproblemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.02.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Stermaj - dołożyłeś dodatkową nagrzewnicę? Nie było opcji ustawienia tej w reku, by się wcześniej włączała ? Jaki był koszt dodatkowej? Trochę zburzyłeś mój spokój : Wybierając GWC czy reku z fabryczną nagrzewnicą, wybrałem to drugie, bo mniemałem, że bezproblemowe. Zostaw sobie miejsce na kanale czerpni. Będziesz mógł wstawić nagrzewnice albo filtr kanałowy. Taka nagrzewnica za grosze (300 zł? pfff...) plus sterownik oparty na SSR to bardzo dobra alternatywa dla rekuperatorów które nie mają podgrzewu lub mają źle zaprojektowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.02.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Zostaw sobie miejsce na kanale czerpni. Będziesz mógł wstawić nagrzewnice albo filtr kanałowy. Taka nagrzewnica za grosze (300 zł? pfff...) plus sterownik oparty na SSR to bardzo dobra alternatywa dla rekuperatorów które nie mają podgrzewu lub mają źle zaprojektowany. Owszem, to dobre rozwiązanie, ale planowałem, że przewód od czerpni do reku będzie szedł w dolnym pasie wiązarów, całkowicie pokryty izolacją. Montując gdzieś nagrzewnicę na tym odcinku, miałbym obawy związane z bezpieczeństwem, chyba że uda mi się zamontować nagrzewnicę tuż przed reku w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portic1982 18.02.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) WitamPosiadam Vent Axia Sentinel Kinetic Plus 250 (max 290m3/h) w domu 100m2Wszystko ok. Edytowane 18 Lutego 2018 przez portic1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.02.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Owszem, to dobre rozwiązanie, ale planowałem, że przewód od czerpni do reku będzie szedł w dolnym pasie wiązarów, całkowicie pokryty izolacją. Montując gdzieś nagrzewnicę na tym odcinku, miałbym obawy związane z bezpieczeństwem, chyba że uda mi się zamontować nagrzewnicę tuż przed reku w pomieszczeniu gospodarczym. Musisz tą nagrzewnicę ocieplić. Jest ryzyko jeśli to prosta grzałka bez zabezpieczeń, czujników temperatury czy dymu. Ona ma podgrzać powietrze z np. -10° do +1°. Tak więc obudowa będzie zawsze zimna. Mając nagrzewnicę z zaawansowaną automatyką w rekuperatorze możemy jednak spać spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.02.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Owszem, to dobre rozwiązanie, ale planowałem, że przewód od czerpni do reku będzie szedł w dolnym pasie wiązarów, całkowicie pokryty izolacją. Montując gdzieś nagrzewnicę na tym odcinku, miałbym obawy związane z bezpieczeństwem, chyba że uda mi się zamontować nagrzewnicę tuż przed reku w pomieszczeniu gospodarczym. Nagrzewnicę najlepiej zamontować zaraz przed rekuperatorem. W zasadzie potrzeba 0,5m ale dobrze mieć trochę więcej. Jaka i co dokupiłem jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99&p=7616331#post7616331. Nagrzewnica posiada dwa zabezpieczenia termiczne, więc nie powinna być zagrożeniem pożarowym. Jedno jest blokujące obwód, gdy temperatura przekroczyłaby chyba 90* i trzeba odblokować przyciskiem. Mam reku na stryszku w specjalnym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.02.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nagrzewnica za rekuperatorem może służyć co najwyżej do ogrzania nawiewanego powietrza, a nie do zabezpieczenia wymiennika przed zamarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.02.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nagrzewnica za rekuperatorem może służyć co najwyżej do ogrzania nawiewanego powietrza, a nie do zabezpieczenia wymiennika przed zamarzaniem. ?? Do kogo to pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.02.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 ?? Do kogo to pisałeś? Do Ciebie. Napisałeś "Nagrzewnicę najlepiej zamontować zaraz przed rekuperatorem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 19.02.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Powariowaliście z tymi nagrzewnicami? Po co to komu? Nagrzewnicę wstawia się w żle wykonanych instalacjach. Prawidłowo wykonane (ocieplone) kanały wentylacyjne powinny dostarczać ciepłe powietrze na wymiennik ciepła i w ten sposób powstrzymywać zamarzanie. Reku wyłącza zimne powietrze z czerpni a zasuwa przez pewien czas ciepłym z domu. To w prawidłowo wykonanej instalacji w pełni wystarcza zamiast nagrzewnicy.Że już nie wspomnę jak suche powietrze będziecie mieli w domu z nagrzewnicą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.02.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Do Ciebie. Napisałeś "Nagrzewnicę najlepiej zamontować zaraz przed rekuperatorem". Wiesz, ja patrzyłem z innej strony niż Ty. Ja stałem od strony czerpni a ty nawiewu Powariowaliście z tymi nagrzewnicami? Po co to komu? Nagrzewnicę wstawia się w żle wykonanych instalacjach. Prawidłowo wykonane (ocieplone) kanały wentylacyjne powinny dostarczać ciepłe powietrze na wymiennik ciepła i w ten sposób powstrzymywać zamarzanie. Reku wyłącza zimne powietrze z czerpni a zasuwa przez pewien czas ciepłym z domu. To w prawidłowo wykonanej instalacji w pełni wystarcza zamiast nagrzewnicy.Że już nie wspomnę jak suche powietrze będziecie mieli w domu z nagrzewnicą. Pozdrawiam Myślę, że nie zwariowałem. Ja potrzebuję nagrzewnicy wstępnej. Przy małych przepływach przez wymiennik, a takie stosuje się w zimie, aby wilgotność w domu nie spadła poniżej 40%, powietrze nierównomiernie przepływa przez wszystkie kanały. Nierównomierny przepływ potęguje jeszcze gromadząca się woda w kanalikach a z powodu małego przepływu powietrza, nie jest wydmuchiwana na tackę ociekową. Efekt jest taki, że część wymiennika jest niedrożna w kierunku wyrzutni. Zimne powietrze z czerpni (poniżej 0*) powoduje zamarzanie wody w wymienniku mimo iż temperatura za wymiennikiem w kierunku wyrzutni jest +3*. Specjalnie piszę +3* ponieważ poniżej tej temperatury mój rekuperator zaczyna zwiększać wywiew czyli robić to co Ty piszesz. Zwiększenie wywiewu nie spowoduje jednak odmrożenie wymiennika bo powietrze nie przepływa przez zamarznięte kanały. Wprawdzie temperatura za wymiennikiem wzrasta ale nie powoduje odmrożenia wymiennika. Taka sytuacja powoduje spadek sprawności rekuperatora, rekuperator się wyziębia, potęgując występujące zjawisko. Taka sytuacja występuje przy znacznych spadkach poniżej 0* na czerpni. Teraz trzeba zastanowić się czy wystarczy podgrzewać powietrze do 0* a może wystarczy do -2* a może -4*. Badania trwają, pewnie będzie doktorat z tego tematu . Rekuperator stoi w pomieszczeniu technicznym na stryszku, gdzie temperatura waha się w zależności od temperatury zewnętrznej od 5-10*, Więc przy niskich temperaturach nie może liczyć na temperaturę otoczenia, że się ogrzeje. Rekuperatory w pomieszczeniach ogrzewanych mogą na to liczyć. Czy poważnie myślisz, że powietrze ogrzane nagrzewnicą będzie suchsze od powietrza ogrzanego przez "kaloryfery" w domu? Edytowane 20 Lutego 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 .Że już nie wspomnę jak suche powietrze będziecie mieli w domu z nagrzewnicą. Pozdrawiam A to ciekawe. A co nagrzewnica robi z parą wodną zawartą w powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.02.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Wiesz, ja patrzyłem z innej strony niż Ty. Ja stałem od strony czerpni a ty nawiewu Powinieneś pisać przy którym króćcu zamontowałeś. Albo pisząc "przed" lub "po" uwzględniać kierunek powietrza. Pisząc "po" wiadomo że chodzi o króciec nawiewu a nie czerpni, bo wtedy byś napisał "przed". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.02.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 A to ciekawe. A co nagrzewnica robi z parą wodną zawartą w powietrzu ? Obniża wilgotność względną. Czyli robi to samo co kaloryfery, podłogówka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.02.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Powinieneś pisać przy którym króćcu zamontowałeś. Albo pisząc "przed" lub "po" uwzględniać kierunek powietrza. Pisząc "po" wiadomo że chodzi o króciec nawiewu a nie czerpni, bo wtedy byś napisał "przed". A co napisałem, "przed" czy "po". Jak pisałem o nagrzewnicy wstępnej to wiadomo o podgrzanie czego mi chodziło. Ale zostawmy ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.02.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Obniża wilgotność względną. Czyli robi to samo co kaloryfery, podłogówka itp. Czyli nie ma różnicy co podgrzeje powietrze czy nagrzewnica czy kaloryfery. Kolega el_szakalo myśli jednak inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Obniża wilgotność względną. Czyli robi to samo co kaloryfery, podłogówka itp. No, ale jaki to ma wplyw na samopoczucie, czy zdrowie ? Zaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_szakalo 20.02.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Czyli nie ma różnicy co podgrzeje powietrze czy nagrzewnica czy kaloryfery. Kolega el_szakalo myśli jednak inaczej. No chyba nie sądzisz że nagrzewnicą ocieplisz dom. Zrezygnuj w takim razie z ogrzewania głównego:) Powietrze wlatujące do domu podgrzane przez nagrzewnicę będzie na starcie bardziej suche niż bez? Zgadzasz się ze mną czy nie? Nie chcę się o to spierać ale grzałka elektryczna to ostatnie urządzenie jakie byw wstawił. Co innego GWC. PS. Jaką wymianę powietrza macie zapewnioną przez rekuperator? 0.5 objętości domu na 1h? Czy też więcej lub mniej? I przy jakiej wydajności rekuperatora? U mnie objętość domu około 600m3 Suma nawiewu i wywiewu po 300m3 przy wydajności reku 75% . I przy tej wydajności słychać dość wyraźnie powietrze w anemostatach. Dodam że mam wstawiony tłumik zaraz nad reku. Czy to prawidłowe zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.02.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 No, ale jaki to ma wplyw na samopoczucie, czy zdrowie ? Zaden. Ma wpływ. Pozytywny lub negatywny. Wilgotność idealnie ma być 45-55%. Niektórzy mówią że 45-65%. Ogrzewanie poza pewnymi wyjątkami zmniejsza wilgotność względną. Ludzie wydzielają duże ilości pary. Wentylacja je usuwa albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts