Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza w starym domu

jz23

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Planuję wykonać ocieplenie poddasza wraz z adaptacją jego części na cele uzytkowe. Dom jest przedwojenny, poniemiecki, zbudowany z cegły. Dach jest dwuspadowy, był kładziony na nowo ~10 lat temu (przez poprzedniego wlasciciela), przy czym więźba została w większości stara, natomiast poszycie to łupek (płytki ok. 40x20cm, dodatkowo zespoinowane klejem silikonowym). Krokwie są rozmieszczone co ok. 80-90cm, mają przekrój 14-15cm, na tym łaty i łupek. Niestety przy kładzeniu dachu nie uzyto folii paroprzepuszczalnej.

Moje poddasze ma ok. 180m2 powierzchni, z czego:

- ok. 2/3 jest powierzchnią mieszkalną, tj. są zbudowane scianki, stropy i nad tym tylko mały stryszek o wysokosci ok. 120cm

- ok. 1/3 jest otwartą przestrzenią, takim klasycznym starym strychem, dodatkowo całkowicie otwartym na ten stryszek nad pozostałą częścią.

Chciałbym wykonać następujące prace:

- ocieplenie dachu

- adaptację tej 1/3 na cele mieszkalne poprzez zabudowę skosów płytami GK oraz budowę ścianki GK oddzielającej stryszek nad pozostałymi 2/3 poddasza

- ocieplenie stropów nad 2/3 (część obecnie użytkowa)

Moja koncepcja wykonania tych prac jest następująca:

- Na całej powierzchni dachu między krokwiami folia wysokoparoprzepuszczalna (do krokwi przyczepiana listewkami, bez owijania wokół krokwi)

- potem wełna między krokwie

- i tutaj pierwsze pytanie: czy dawać 10cm i między folią a poszyciem zostawiać 3-4cm szczeliny wentylacyjnej, czy przy folii wysokoparoprzepuszczalnej szczelina nie jest potrzebna i mogę dac wełnę 15cm

- dalej konstrukcja stalowa przymocowana do krokwi (wieszaki ES albo kotwowe + profile CD poziomo) i pod nią kolejne 10-15 cm wełny

- na to folia paroizolacyjna

- na części 1/3 (tej co będę adaptował na cele uzytkowe) płyty GK, na pozostałych 2/3 nic dodatkowego na folię paroizolacyjną

- ocieplenie stropów nad częścią 2/3 również za pomocą wełny

Proszę o opinie co do powyższej koncepcji, a w szczególności o tą szczelinę wentylacyjną. Dodam, że obcenie nie mam zadnych szczelin w kalenicy ani przy podbitce, więc jak rozumiem musialbym je jakos wykonać zeby ta szczelina spełniała swoją rolę?

Dodam jeszcze na koniec ze docelowo całe poddasze będzie ogrzewane.

Pozdrawiam,

wzj