adamzzz 21.12.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Niedawno w domu teściowej mieliśmy awarie podgrzewacza gazowego i korzystając z okazji zamontowaliśmy podgrzewacz cwu z wężownicą do pieca co. Mam pewne wątpliwości co do prawidłowości montażu. Kiedy przestawię pokrętło w lewo tak ze powinien być tylko krótki obieg woda praktycznie nie krąży i co za tym idzie czujnik przylgowy sterownika który jest przed zaworem na wyjściu z pieca pokazuje dużo niższa temperaturę niż termometr wskazówkowy na piecu. Up -powrót z instalacji 1 -powrót do pieca 2 zasilanie instalacji ,pompa 3. Zasilanie z kotła. Termometr przyłożyłem na próbę więc proszę się nim nie sugerować. Wydaje mięsie ze powinno być tak. 1 zasilanie z kotła 3 powrót z kotła Up zasilanie instalacji 2 powrót z instalacji Czy jes to prawidłowo zrobione? Jeszcze może opisze instalacje. Piec zwykły smieciak, w całym domu grzejniki, układ otwarty. Nie podoba mi się to ze przy przełączeniu na krótki obieg kiedy grzejemy tylko na cwu robimy układ zamknięty. Niby jest zamontowany zawór bezpieczeństwa ale czy on wystarczy? Edytowane 22 Grudnia 2014 przez adamzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.12.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 źle jest podłączone powinno być tak jak napisałeś.1 zasilanie z kotła3 powrót z kotłaUp zasilanie instalacji2 powrót z instalacjiNo i tak jak piszesz zamknięcie zaworu nie powinno robić układu zamknietego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 22.12.2014 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Zostawić czy kazać przerobić ? Niby działa ale jednak mam wątpliwości. Planuje założyć siłownik i sterownik i nie wiem czy bedzie to działać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 22.12.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Nie ma możliwości przerobić tak żeby po przekręceniu na krotki obieg był układ otwarty. Zbiornik jest na strychu na jednym pionie z grzejnikami. Czy mimo to kazać przerobić podłączenie zaworu 4 drogowego? Nie krąży woda na małym obiegu tak jak powinna i np przy przestawieniu żeby cześć wody szło na grzejniki a cześć na krotki obieg pieca różnica temp termometra pieca a przylgowego na wyjściu z pieca wynosi ponad 20 st. Przez to można łatwo ugotować w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 23.12.2014 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 W nocy obudził mnie alrm pieca. 110 st na piecu i na bojlerze. Protestowałem różne ustawienia i tak:Po przekręceniu tylko na mały obieg woda krąży grawitacyjnie, wiec ok.Po puszczeniu nawet niewielkiej części na grzejniki przy pracującej pompie która jest na ich zasilaniu krotki obieg ustaje lub bardzo się ogranicza i woda gotuje się w kotle.Po wyłączeniu pompy krotki obieg powraca wiec ok.Co z tym zrobić? Przenieść pompę na powrót czy może dołożyć jeszcze jedna na krotki obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.12.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Przecież "Puławiak " już ci napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts