tomaszkoenig 22.12.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Postanowiłem docieplić dom z bali wełna drzewną firmy seico. Początkowo zamierzałem dać 10 cm płyty steico protect dry, tj specjalnej pod tynk, ale cena mnie przeraziła- koszt płyty to ponad 90 zł/m2!!! Wpadłem więc na taki pomysł: pomiędzy rusztem drewnianym płyta miękka steico flex, na to płyty OSB-3, na płytę siatka + tynk; koszt materiałów jest ponad dwukrotnie niższy, problemem jest tylko- jak przygotować płytę poszycia? Czy zaimpregnować odpowiednim środkiem przed wklejeniem nań siatki? Bardzo proszę o radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Wełna mineralna w płytach 2x10cm, na to wiatroizolacja, oraz dystans z kontr łat i na to płyta OSB-3 siata i klij .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 22.12.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Wełna mineralna w płytach 2x10cm, na to wiatroizolacja, oraz dystans z kontr łat i na to płyta OSB-3 siata i klij .. Dokładnie nie zapomnij o wiatroizolacji i szczelinie wentylacyjnej - co do montażu siatki chyba można przybić takerem do OSB i na to klej - ale mogę się mylić nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkoenig 22.12.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Dziekuję za radę, ale...2x10 wełny? Czy mam przez to rozumieć,że będzie aż 20 cm ocieplenia? Jak mi wiadomo, nie należy oszczędzać na tym, ale chyba i żadna przesada nie jest wskazana; w ścianie jest już 14 cm celulozy (termex), bal 8cm, wiec grubość izolacji byłaby niemal jak w pasywnym domu. Poza tym- wolałbym trzymać się materiałów drewnopochodnych, stąd wybór padł na wełnę drzewną. O domu istotnie można rzec, co często mówi się o domach z bala- jest ciepły, dopóki nie zacznie wiać ( jednak wiadomo,że gro ciepła ucieka kanałami wentylacyjnymi). W ogóle moje działanie wiaże się z chęcią zmiany elewacji na mniej kłopotliwą,, bowiem jak wiadomo drewno wymaga impregnowania co 4-5 lat, a mi się to już troszkę znudziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts