Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Myślisz zatem, ze w salonie (jadalni) tam gdzie 814 powinien być słup? Jeśli tak, to trudno, choć niezbyt szczęśliwie - po przesunięciu stołu zostanie między narożnikiem stołu a słupem przejście na 81cm, a od strony salonu na 95cm. Niby da się żyć, ale może będzie można inaczej to rozwiązać?

A w garażu jak? Też słupy?

Edytowane przez ana289

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

0001_zps7070c83aMJ.jpg

Trzeba jak pisze czołgista zacząć od dachu ale gruby monolit powinien dać radę. Ja bym w ta stronę próbował robić strop nad parterem.

Garaż masz jak parter czyli wyskoki, jak już to podciąg bym tam robił żadnych słupów. Rdzenie żelbetowe pasują w narożu jadalni i po prawej od kominka (na końcu schodów) tu będą spore siły od stropu.

O a z jakiego materiału myślisz budować ? Od tego też trochę zależy w konstrukcji.

[ATTACH=CONFIG]296279[/ATTACH]

O a z jakiego materiału myślisz budować ? Od tego też trochę zależy w konstrukcji.

jajmar - ubawiłeś mnie tym pytaniem:) A z takiego, z jakiego każą zbudować, żeby się nie zawaliło:)

czyli słupa nie muszę mieć w jadalni?:) i to się dla mnie liczy, a nie jakieś tam żelbety;)

jajmar - ubawiłeś mnie tym pytaniem:) A z takiego, z jakiego każą zbudować, żeby się nie zawaliło:)

czyli słupa nie muszę mieć w jadalni?:) i to się dla mnie liczy, a nie jakieś tam żelbety;)

Pisałem o garażu że tam robiłbym podciąg. Co do jadalni pewnie też w razie czego podciąg albo sama płyta przeniesie. Czy planujesz w jadalni sufity podwieszane, obniżenie miejscowe sufitu pozwala schować podciągi.

Co do konkretów czy potrzeba czy nie to trzeba rachować konstrukcje.

Ruchomy kominek to panaceum na dzieciaki - te co to mają się oparzyć;). Co taki podejdzie do niego, kominek srrrrrruuuuuu i już go niema. Pojechał na drugi koniec salonu....Dajcie spokój...w necie pełno byłoby zdjęć z dzieciakami w bąblach, gdyby to był jakiś problem...Wystarczy świadomość rodziców, której wam nie zabraknie...Przerabiałem...

Słupów unikaj jak zarazy. Ograniczają potem manewry. Link który wkleiłem to u mnie w chałupie. Jeden słup miał podpierać betonowe schody, drugi antresolę. To taki syndrom architektów konstruktorów - przynajmniej mojego kolegi - twórcy rozwiązań technicznych w moim projekcie:D. Jak go przycisnąłem, sam był zdziwiony, jak niewielkie zmiany przekroju belki wystarczą by uniknąć słupów na środku salonu. Schody sam przeprojektowałem...

http://www.kominki-batura.pl/portal3_1s.html

Panowie, bardzo dziękuję - nawet logicznie się to układa - to czerwone i niebieskie:)

jajmar - nie wykluczam podwieszanych sufitów, chociaż widoczne podciągi też mają swój urok (myślę, że taka decyzja to po wizualizacjach, albo nawet po wybudowaniu;))

Piotr - łał:) fajnie u Ciebie:) cudne schody, kominek....ale najbardziej zauroczył mnie widok za oknem:D Masz rację - ja też nie chciałabym słupów w domu. Co do oparzeń i kominka - niestety nasz środkowy oparzył się o szybę mając 10 miesięcy (próbował po niej wstać, jak po każdym innym meblu). Masakra! Ale wierzę, że będą już duzi i akurat po salonie nie będą się gonić i grać w piłkę;)

Dzięki za sugestię odnoście ukrycia słupa:)

Edytowane przez ana289

Dla całego układu było by lepiej jeśli w miejscu skrzyżowania niebieskich linii przy kuchni kończyła by się tu ściana. a od strony zachodniej można by było mniej ściany dać ...

Masz racje, ale wtedy mam za mala kuchnie. Pewnie moznaby tez zwezic salon - wyszloby na to samo? tylko tez tego salonu szkoda:(no nic, temat do przemyslenia-tu rozciagnac tam zwezic i moze bedzie pasowac....

Kuchni się nic nie stanie, tylko od wymiaru 97cm do skrzyżowania niebieskich linii ściana, a tą co jest od zewnętrznej ściany

czerwoną linię można wtedy by max skrócić ...

Tu pasuje konstrukcja zespolona, tak aby płyty nie wyszły za grube, co prowadziło by do zwiększania się udziału ciężaru własnego w obciążeniach konstrukcji.

czyli przesunąć wejście do kuchni od strony jadalni w prawo, tak? Wolnostojącą ściankę wydłużyć do skrzyżowania niebieskich linii a prawą czerwoną ściankę odpowiednio skrócić.

Dziękuję Ci serdecznie. Rozumiem, że łatwiej będzie wtedy zbudować:)

Tak, w tedy skrzyżowanie podciągów będzie miało oparcie, licząc po że wysokość belek podciągu będzie wynosić 1/10 .. to wyjdzie koło 40cm...

czyli przy płycie koło 16cm wyjdzie 24cm belka wystająca z płyty, śmiało można zapodać iż mając 2,8-3m wysokość w świetle parteru, belka na 40cm zwisająca z płyty nie będzie problemem, chodzi oto aby nie pakować masę stali, tylko racjonalnie to zrobić .. i tak zostaje 2,4-2,6m

dokładny wymiar belki wyszedł by po przeliczaniach, ponieważ rozbija się całość nie tyle o nośność, co o stan użytkowania, aby różne rysy i inne rzeczy nie działy się z tym..

Edytowane przez מרכבה

Dziękuję czołgisto:) Nic nie rozumiem z tego co napisałeś, ale wierzę, że mądrze prawisz i że tak byś to budował.

Rysunek w AC już poprawiłam, za świeżej myśli.

Następny temat to programy wnętrzarskie, jak najbardziej mogą być płatne, byle nie 20k bo tyle wołają za ten ładny, fotorealistyczny 3dmax. No jednak chciałabym tańszy:)

Ach...i oczywiście taki wnętrzarski, w którym bryłę też narysuje i z różnych stron ją obejrzę i w różne cegły ubiorę;) - może nowy temat założę;)

Dzięki - blendera już mam na liście do testów:) czy ma bibliotekę mebli? (czy muszę sobie sama modelować?)

Masz może jakieś prace z wykorzystaniem tego blendera? chętnie zobaczę:)

A tu już nowy wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233481-Dobry-intuicyjny-P%C5%81ATNY-program-do-projektowania-wn%C4%99trz&p=6720985#post6720985 :)

Edytowane przez ana289

Blender nie mam biblioteki mebli, http://a.imageshack.us/img713/9791/render17d.png

ale zje modele 3d z pawie każdego programu,

http://www.blender.pl/cpg/index.php

:jawdrop: to zdjęcie czy wizualka???

Zdunie Darku, chętnie obejrzę:)

edit-widziałam, sprytnie ukryte:) Ale te nowoczesne macie nieprzeciętne - a już z ławką super:)

Edytowane przez ana289