ana289 30.12.2014 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Myślisz zatem, ze w salonie (jadalni) tam gdzie 814 powinien być słup? Jeśli tak, to trudno, choć niezbyt szczęśliwie - po przesunięciu stołu zostanie między narożnikiem stołu a słupem przejście na 81cm, a od strony salonu na 95cm. Niby da się żyć, ale może będzie można inaczej to rozwiązać? A w garażu jak? Też słupy? Edytowane 30 Grudnia 2014 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.12.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Trzeba jak pisze czołgista zacząć od dachu ale gruby monolit powinien dać radę. Ja bym w ta stronę próbował robić strop nad parterem. Garaż masz jak parter czyli wyskoki, jak już to podciąg bym tam robił żadnych słupów. Rdzenie żelbetowe pasują w narożu jadalni i po prawej od kominka (na końcu schodów) tu będą spore siły od stropu. O a z jakiego materiału myślisz budować ? Od tego też trochę zależy w konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 [ATTACH=CONFIG]296279[/ATTACH] O a z jakiego materiału myślisz budować ? Od tego też trochę zależy w konstrukcji. jajmar - ubawiłeś mnie tym pytaniem:) A z takiego, z jakiego każą zbudować, żeby się nie zawaliło:) czyli słupa nie muszę mieć w jadalni? i to się dla mnie liczy, a nie jakieś tam żelbety;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.12.2014 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 jajmar - ubawiłeś mnie tym pytaniem:) A z takiego, z jakiego każą zbudować, żeby się nie zawaliło:) czyli słupa nie muszę mieć w jadalni? i to się dla mnie liczy, a nie jakieś tam żelbety;) Pisałem o garażu że tam robiłbym podciąg. Co do jadalni pewnie też w razie czego podciąg albo sama płyta przeniesie. Czy planujesz w jadalni sufity podwieszane, obniżenie miejscowe sufitu pozwala schować podciągi. Co do konkretów czy potrzeba czy nie to trzeba rachować konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ruchomy kominek to panaceum na dzieciaki - te co to mają się oparzyć. Co taki podejdzie do niego, kominek srrrrrruuuuuu i już go niema. Pojechał na drugi koniec salonu....Dajcie spokój...w necie pełno byłoby zdjęć z dzieciakami w bąblach, gdyby to był jakiś problem...Wystarczy świadomość rodziców, której wam nie zabraknie...Przerabiałem... Słupów unikaj jak zarazy. Ograniczają potem manewry. Link który wkleiłem to u mnie w chałupie. Jeden słup miał podpierać betonowe schody, drugi antresolę. To taki syndrom architektów konstruktorów - przynajmniej mojego kolegi - twórcy rozwiązań technicznych w moim projekcie:D. Jak go przycisnąłem, sam był zdziwiony, jak niewielkie zmiany przekroju belki wystarczą by uniknąć słupów na środku salonu. Schody sam przeprojektowałem... http://www.kominki-batura.pl/portal3_1s.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 niebieskie trasa podciągu, ale wypada też zrobić to iż ze ściany wychodzi skos... i bez podciągu, coś jak niepełny "łuk" tak aby zmniejszyć efektywną rozpiętość stropu w tym miejscu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Można też tak ustawić kominek, że ukryty w nim słup nie będzie straszył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie, bardzo dziękuję - nawet logicznie się to układa - to czerwone i niebieskie:) jajmar - nie wykluczam podwieszanych sufitów, chociaż widoczne podciągi też mają swój urok (myślę, że taka decyzja to po wizualizacjach, albo nawet po wybudowaniu;)) Piotr - łał fajnie u Ciebie:) cudne schody, kominek....ale najbardziej zauroczył mnie widok za oknem:D Masz rację - ja też nie chciałabym słupów w domu. Co do oparzeń i kominka - niestety nasz środkowy oparzył się o szybę mając 10 miesięcy (próbował po niej wstać, jak po każdym innym meblu). Masakra! Ale wierzę, że będą już duzi i akurat po salonie nie będą się gonić i grać w piłkę Dzięki za sugestię odnoście ukrycia słupa:) Edytowane 31 Grudnia 2014 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Dla całego układu było by lepiej jeśli w miejscu skrzyżowania niebieskich linii przy kuchni kończyła by się tu ściana. a od strony zachodniej można by było mniej ściany dać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Dla całego układu było by lepiej jeśli w miejscu skrzyżowania niebieskich linii przy kuchni kończyła by się tu ściana. a od strony zachodniej można by było mniej ściany dać ... Masz racje, ale wtedy mam za mala kuchnie. Pewnie moznaby tez zwezic salon - wyszloby na to samo? tylko tez tego salonu szkoda:(no nic, temat do przemyslenia-tu rozciagnac tam zwezic i moze bedzie pasowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Kuchni się nic nie stanie, tylko od wymiaru 97cm do skrzyżowania niebieskich linii ściana, a tą co jest od zewnętrznej ściany czerwoną linię można wtedy by max skrócić ... Tu pasuje konstrukcja zespolona, tak aby płyty nie wyszły za grube, co prowadziło by do zwiększania się udziału ciężaru własnego w obciążeniach konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 czyli przesunąć wejście do kuchni od strony jadalni w prawo, tak? Wolnostojącą ściankę wydłużyć do skrzyżowania niebieskich linii a prawą czerwoną ściankę odpowiednio skrócić. Dziękuję Ci serdecznie. Rozumiem, że łatwiej będzie wtedy zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Tak, w tedy skrzyżowanie podciągów będzie miało oparcie, licząc po że wysokość belek podciągu będzie wynosić 1/10 .. to wyjdzie koło 40cm...czyli przy płycie koło 16cm wyjdzie 24cm belka wystająca z płyty, śmiało można zapodać iż mając 2,8-3m wysokość w świetle parteru, belka na 40cm zwisająca z płyty nie będzie problemem, chodzi oto aby nie pakować masę stali, tylko racjonalnie to zrobić .. i tak zostaje 2,4-2,6m dokładny wymiar belki wyszedł by po przeliczaniach, ponieważ rozbija się całość nie tyle o nośność, co o stan użytkowania, aby różne rysy i inne rzeczy nie działy się z tym.. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Dziękuję czołgisto:) Nic nie rozumiem z tego co napisałeś, ale wierzę, że mądrze prawisz i że tak byś to budował. Rysunek w AC już poprawiłam, za świeżej myśli. Następny temat to programy wnętrzarskie, jak najbardziej mogą być płatne, byle nie 20k bo tyle wołają za ten ładny, fotorealistyczny 3dmax. No jednak chciałabym tańszy:) Ach...i oczywiście taki wnętrzarski, w którym bryłę też narysuje i z różnych stron ją obejrzę i w różne cegły ubiorę - może nowy temat założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Blender = 0zł http://polskikursblendera.pl/ szkoda kasy na to samo .. co innego program do rysowania technicznego ... choć tu też przy 2d można bardzo dobrze sobie radzić za 0zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki - blendera już mam na liście do testów:) czy ma bibliotekę mebli? (czy muszę sobie sama modelować?) Masz może jakieś prace z wykorzystaniem tego blendera? chętnie zobaczę A tu już nowy wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233481-Dobry-intuicyjny-P%C5%81ATNY-program-do-projektowania-wn%C4%99trz&p=6720985#post6720985 Edytowane 31 Grudnia 2014 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Blender nie mam biblioteki mebli, http://a.imageshack.us/img713/9791/render17d.pngale zje modele 3d z pawie każdego programu, http://www.blender.pl/cpg/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.12.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Kominek kryjący w sobie "słup" można zobaczyć na naszej stronie nazwany " Grodzisk Turkus " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Nie powiem kominki macie bardzo ładne :)Kominek KH 32 modele od KH 27 po KH35 bardzo mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 31.12.2014 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Blender nie mam biblioteki mebli, http://a.imageshack.us/img713/9791/render17d.png ale zje modele 3d z pawie każdego programu, http://www.blender.pl/cpg/index.php to zdjęcie czy wizualka??? Zdunie Darku, chętnie obejrzę edit-widziałam, sprytnie ukryte:) Ale te nowoczesne macie nieprzeciętne - a już z ławką super:) Edytowane 1 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts