Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

haha kjuta - niezły:) w jakim jest wieku?

A nasze 900 m między szkołami jest co prawda szybką ulicą dwupasmową, ale po bokach, po obu stronach są chodniki i ścieżki rowerowe. Wiadomo, że do SP połowę czasu będę ich odprowadzać, czy odwozić, a do gimnazjum jest 250m całkowicie bezpieczne (pisze o wąskiej działce).

Trochę mam newsów:

Okazało się, że dla tej wąskiej działki właśnie wydano WZ -

1. zmartwił nas zapis informujący o tym, że wysokość frontowej elewacji musi być wysokości 3,5m od poziomu terenu do dolnej granicy okapu (front jest od N) - z pewnością będzie tam tylko garaż i pom.ogrodowe - z niższym stropem niż na pozostałej część domu, w związku z tym nad garażem powstanie część rekreacyjna z mini ścianą kolankową. Kilka stopni wyżej właściwe piętro sypialniane.

2. Od obu ulic należy zostawić 6m

Ale sama działka okazała się nie być prostokątem 20x48 - od frontu ma ok.22m, pod koniec niespełna 20. Jest też delikatnie złamana;)

Zatem dom też się zmienił - kuchnia jest zamknięta z wyjściem na ogród (plus). Podoba mi się położenie jadalni przy wielkim oknie z mini ogródkiem - tu muszę dodać, że zarówno u sąsiadów, jak i na granicy tych działek jest kilka starych, pięknych drzew (nie wiem jakich;)) - jeśli tylko się wpasują zamierzam je zostawić i cieszyć oko. Salon wysoki z wysokim przeszkleniem pewnie na 1,5 kondygnacji;)

No i działka (część ogrodowa, basen, sofy są wrzucone przypadkowo - całość oddamy architektowi zieleni, bo nie ogarnę roślinami tego poletka;):

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dziaka%20Ogrodowa-Model1_zpsmdicfq54.jpg

i parter:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dziaka%20Ogrodowa-Model_zps3j4ugwth.jpg

Ponieważ jest duże zainteresowanie działką decyzję musimy podjąć w tym tygodniu:lol2:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ana a nie ma nigdzie działki z dobrą komunikacją autobusową? Nie musisz przecież mieszkać pod samą bramą szkoły. Czy te szkoły są w ogolę dobre? a co jak chłopcy będą chcieli pójść do szkoły plastycznej czy sportowej? cały Twój misterny plan upadnie. albo będą rozrabiać i ich przeniosą :p

Obydwie działki póki co nie rokują dobrze - jedna przy boisku, do 24.00 będą haratać w gałę, a ta druga na rogu też nie będzie spokojna, zwłaszcza ze jest blisko szkoły i dzieciarnia będzie cały czas łazić, dzwonić w dzwonek przy branie. Przerabiałam to, sama mieszkałam blisko szkoły. Dzieci szybko urosną a Ty zostaniesz z domem z fatalną lokalizacją w centrum osiedla - imprezy, grille, w zimę palenie śmieci w piecach. Sama uciekłam z takiego kołchozu, nie dało się tego wytrzymać.

Emila, to zupełnie nie tak, jak piszesz;)

Wiem, jak ciężko ogarnąć to wirtualnie - nie da się.

Lokalizacja na pewno zostaje, cały teren jeszcze 10 lat był polami - nie było tu drogi, szkół i domów. Nie ma zakładów, a ludzie mieszkający tu to ludność napływowa, młoda, nikt śmieci nie pali. Dzwonka i boiska gimnazjalnego nie usłyszę. Działki są pocięte małymi gruntowymi na ten moment uliczkami, są latarenki, a jak skończą kanalizację całość wybrukują pozbrukiem (tak robią od lat w tej naszej mieścinie:) Jest tu wyjątkowo urokliwie - Martahp była oczarowana naszym miasteczkiem (prawda Martuś?:D)

200m od domu mam poznański autobus kursujący co 10 minut, a sam Poznań 6km dalej;) Miejsce jest wyjątkowe - z całą swoją infrastrukturą, dostępem do sklepów, banków, poczty, aptek, itd - wszystko w promieniu 1,5km - drogi zadbane, ławeczki, pełno parków i bardzo dużo zieleni - i na prywatnych ogródkach i zieleni miejskiej, skwerów, promenad, itd. Jest tu wyjątkowo i nawet jeśli dzieci się wyprowadzą, to nie sądzę, żebyśmy nie mogli tu dalej mieszkać:D.

Las jest 600m od działki:)

Dorzucam jeszcze piętro-zapomniałam o przejściu sypialnia-łazienka;):

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dziaka%20Ogrodowa-Model_zpsyrtabgsj.jpg

Ściana kolankowa z przekroju wychodzi na 170cm, sam dom w kalenicy 8,5m, dach wielospadowy 30st

pokoje chłopców mają po 16-18m, nasza sypialnia ciut mniejsza, ale cały dom jest mniejszy o blisko 90mkw pu:jawdrop: (z czego akurat się cieszę:)) Pokój zabaw nad garażem 40mkw. Obok pralnia i kotłownia.

Wyszło moim zdaniem optymalnie:)

Ana a nie ma nigdzie działki z dobrą komunikacją autobusową? Nie musisz przecież mieszkać pod samą bramą szkoły. Czy te szkoły są w ogolę dobre? a co jak chłopcy będą chcieli pójść do szkoły plastycznej czy sportowej? cały Twój misterny plan upadnie. albo będą rozrabiać i ich przeniosą :p

Obydwie działki póki co nie rokują dobrze - jedna przy boisku, do 24.00 będą haratać w gałę, a ta druga na rogu też nie będzie spokojna, zwłaszcza ze jest blisko szkoły i dzieciarnia będzie cały czas łazić, dzwonić w dzwonek przy branie. Przerabiałam to, sama mieszkałam blisko szkoły. Dzieci szybko urosną a Ty zostaniesz z domem z fatalną lokalizacją w centrum osiedla - imprezy, grille, w zimę palenie śmieci w piecach. Sama uciekłam z takiego kołchozu, nie dało się tego wytrzymać.

:rotfl::rotfl::rotfl:

Mam bardzo podobne przemyslenia w tym temacie.

Dodałabym jeszcze tylko, że masz dzieci w różnym wieku. Jak najstarszy skończy podstawówkę a w okolicy czyli 300 metrów od domu nie będzie gimnazjum to co wtedy ?

Sprzedajecie dom i szukacie innej działki czy jak ????? :o

syberia - tak, co w tym dziwnego?:) nie chcę kupić działki, a potem głowić się, wciskać chatę na siłę, albo rezygnować z jakiś rozwiązań, bo mi się nie mieszczą na działce. Albo godzić się na niefajny dom, z kichowatą kuchnią, bo inny nie wchodzi.

Zanim kupimy działkę chcę wiedzieć jaki dom mi tam wejdzie.

I nie piszcie mi, że architekt zawsze zrobi fajny dom - jeśli działka ma ograniczenia to nikt tego nie przeskoczy.

Mari - nie potrzebna Twoja złośliwość w temacie sprzedaży domu, bo będzie dalej do gimnazjum:(

Uczepiliście się tego terenu nie wiem dlaczego - skoro od początku wiadomo było, że ten teren jest brany pod uwagę i żaden inny o 5-10 czy 15km, bo w lesie. Może dzięki temu dzieci nie będą musiały stać pod szkołą i czekać aż przyjadę, albo aż dojedzie autobus, tylko wrócą do domu same, jak my dzieci z osiedli z wielkiej płyty. Nie wiem, czy bym chciała, żeby w 6 czy 8 klasie przyjeżdżała po mnie mama;) Albo, żeby moje dziecko szło pieszo 2-3km zimą, bo innej możliwości nie ma (a niestety znam takie dzieci:()

Akurat trafiła się działka 300m od gimnazjum, co w przypadku posiadania 3 dzieci w wieku mocno przedgimnazjalnym uważam za plus.

To nie jest tak, że tych działek jest 10 i ja AKURAT wybieram koło gimnazjum, żeby dzieci miały blisko.

Tu do wyboru jest w tej chwili z 5 działek, z czego jedynie dwie powyżej 800m.

A na co mi działka 550mkw?

Rozumiem doskonale problem z zakupem działki bo sama szukałam większej i udało się kupić dwie po 750 m.

Minusem mojej jest nierozwinięty asfalt......

Jeżeli okolica Ci pasuje jak najbardziej najpierw wpasuj dom do działki u zobacz czy pasujący się zmieści.

Popatrz jeszcze nie tylko na odległość od granicy, a jeszcze na powierzchnię biologicznie czynną bo u mnie na styk było.

ana spokojnie, doskonale rozumiem Twój tok myślenia, sama się nim kierowałam,

my tu tylko delikatnie dajemy Ci znać, że Twój aktualny priorytet : bliskość szkoły może ulec zmianie lub przestać być priorytetem, :hug:

ja Ci bardzo zazdroszczę wybiegania w przyszłość i umiejętność aranżacji i zaprojektowania swojej przestrzeni życiowej, pięknie to robisz, jestem pełna podziwu!

spisz plusy każdej działki, może w systemie tabelarycznym czy plus dla jednej jest także plusem dla drugiej

ja teraz buduję się na osiedlu, które ma z 30 lat i jak na razie widzę same plusy, co przyjadę, to ktoś wygląda, sprawdza, czy to ja czy kto obcy, część sąsiadów wychodzi z pieskiem na spacer, mam możliwość porozmawiania, nie czuję się anonimowa na osiedlu i chyba moje dzieci nawiążą szybko kontakty, dla dzieci możliwość zabawy z innymi rówieśnikami jest ważna

powodzenia Kochana i się nie denerwuj :hug: czasami pytanie z boku pozwoli trochę inaczej spojrzeć na temat :)

och...bo się trochę zmartwiłam i pewnie źle odczytałam intencje - ale ok:hug:

Macie rację z pewnością w kwestii priorytetów, że mogą się zmienić z biegiem czasu. Niemniej mamy działkę A - fajna, duża, ale z boiskiem za płotem:lol2:

Działkę B - mniejsza, ale z wiadomym sąsiedztwem, co akurat jest plusem. Bejaro - tu dom też wchodzi na styk, bo powierzchni zabudowy jest tylko 24% - trochę mniej i byśmy nie zmieścili domu mimo, że działka ma 960mkw. Stąd całe to rysowanie.

I skoro mnie się udało naszkicować dom, który by mnie satysfakcjonował, to znaczy, że dobry architekt zrobi to tylko lepiej i lepiej wykorzysta wszelkie walory działki:)

Pożyjemy, zobaczymy.

Mari - kieruję się wygodą własną i wygodą moich dzieci:)

:rotfl::rotfl::rotfl:

chyba zaczynam tęsknić po wydarzeniach ostatnich dni :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Ana popieść troszkę ten projekt.

Nie widzę drzwi wejsciowych i co to za malutkie pomieszczenia na dole.

Daleko z kuchni do jadalni - nalatasz się jak głupia po tym wąskim korytarzu. No i czy jadalnia tylko dla gości? czy będziecie w przyszłości jeść obiady jak ludzie w jadalni?? wtedy nalatasz się jeszcze więcej.

garderoby na gorze gdzie???

chyba gabinet zgubiłaś?

Syberia - ja też rysowałam dom przed kupieniem działki. a wcześniej kompletnie umeblowywałam (łącznie z galeriami ściennymi) domy które rozważałam do kupienia. Dzięki czemu mam dom prawie bez żadnych baboli funkcjonalnych.

yyy to chata juz narysowana, a działka jeszcze nie kupiona ? :D

Syberia - i o to chodzi! Poprzednie wersje były już nawet umeblowane :)

Dla mnie ten tok myślenia jest jak najbardziej prawidłowy - wiadomo, że architekt wprowadzi zmiany, a może wymyśli jeszcze inne rozwiązania, ale Ania musi wiedzieć przed zakupem, czy działka ma potencjał.

Mnie dziwi zgoła odmienne podejście - zastanawianie się w wybudowanym domu co gdzie będzie i jakie rozwiązania zostaną zastosowane. Oczywiście też tak można, różne są sytuacje, ale niektórzy inwestorzy są bardziej świadomi swoich potrzeb już na początkowym etapie, a jeśli wszelkie planowanie sprawia taką radochę, to dlaczego nie? :) Ja też należę do tego gatunku http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Słuchajcie, to nie jest tak, że Ania uparła się na wciśnięcie domu w wielkiej aglomeracji bo do szkół blisko. Tam jest naprawdę bardzo ładnie. A jak zielono! A ja mam na tym punkcie naprawdę fioła. I tylko patrzyłam i wzdychałam. Czysto, kameralnie, odniosłam wrażenie, że spokojnie i bezpiecznie. Wspaniałe miejsce do życia i z dziećmi i bez. I dlatego Ania chce tam mieszkać. A bliskość szkół to wartość dodana.

Ania, decyzja musi być podjęta do końca tego tygodnia? O matko http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wacko2.gif

Chwila nieuwagi, a ty tyle się dzieje :o

Dominika:hug: no moje dzieci jakoś nie mają naszego rytmu dnia - jak już cała trójka będzie w szkole, to choćbym padła nie wpasują się godzinami w rozpoczęcie i zakończenie lekcji - zatem miałabym "bloki" dowożenia:lol2: między 8-10 i odbierania 14-16.30:lol2: ...

Pisząc o rytmie dnia trochę co innego miałam na myśli :no: Sypialnia na tym samym piętrze to z każdym rokiem coraz mniej spokoju i intymności, zarówno w ciagu dnia jak i "wieczorem" ;)

Poza tym, jeśli dom na całe życie, to sypialnia na parterze jeszcze cenniejsza

piszę o tym na podstawie własnych doświadczeń, a że mi to przeszkadza, to dzielę się z innymi :p

Dom wyglada fajnie, bliskość szkoły tez byłaby dla mnie plusem, jestem "taksówkarzem" moich dzieci, już na szczęście na ukończeniu i mam serdecznie dość

jesli działka za mała, a są do kupienia mniejsze, to może pomysł połączenia dwóch jest możliwy?

tzn ta mi sie podoba, a jeszcze jak ma drzewa, to już w ogóle super, ale jeśli dla Ciebie za mała ...:confused:

Czy sprawdzałaś czy są jakieś wymagane odległości dla lokalizacji basenu? Tzn np. odległość od granicy

Aniu, dziewczyny na pewno dobrze Ci życzą :)

Powiem z własnego doświadczenia, nigdy nie mieszkałam w domu, nagle zaczęliśmy z mężem odczuwać taką potrzebę. I naszą drogę zaczęliśmy wyłącznie od szukania ładnej działki, nie mieliśmy pojęcia o kierunkach świata, nie wiedzieliśmy że niewielki ( tak nam się wydawało) spadek wnosi takie konsekwencje. Zgodziłam się na działkę na wsi tylko i wyłącznie dlatego ze moja córka jest dorosła i ma swój samochód, nie wyobrażam sobie że jako nastolatka jest zależna wyłącznie ode mnie. Więc Aniu dobrze postępujesz, warto bardzo mocno przeanalizować położenie działki, pod wszystkimi aspektami, ważne są dzieci i ich kontakt z rówieśnikami, przecież jak będą miały bliżej do szkoły i do rozrywek będą się lepiej rozwijać. Dawno temu miałam okazje kupić dom na wsi, do szkoły córka miałaby kilka kilometrów, nie zgodziłam się

Przeglądam ten wątek z podziwem, i nie mogę się po nim pozbierać. Jestem pełen podziwu, jak mówię, Ja jednak podszedłbym do tego bardziej racjonalne. W projektach gotowych też można nanosić poprawki i trochę przymierzyć dom do siebie. Ja przeglądam ostatnio stronę, którą już może znasz MODEROWANO Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Mamik - ale trafić dwie obok siebie w tym zaludnionym terenie? Nie uda się;)

A o basenie w taki sposób nie myślałam? Regulują to jakieś przepisy?

Kupuj tą, zgadzam się z Juskrą

lokalizacja jest najważniejsza, resztę da sie jakoś ogarnąć

a co do basenu - nie mam pojęcia, zastanowiło mnie po prostu, czy można wybudować basen w granicy działki? Czy w ogóle budowa basenu jest gdzieś uregulowana? Bo u nas na wszystko przecież jest przepis, na kolor klamki prawie, a na taką dziurę w ziemi by nie było?

A wystarczy Ci miejsca na powierzchnię zieloną, czy jak ona się tam nazywa?