Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no...jak już nabędziemy działkę, to też przejdę się do urzędu podpytać o ten dach;) A nuż pozwolą...?

A jak nie to poszukam jasnego - chociaż przejrzałam oferty dachówek i wszystkie brązy mają odcienie rudości, albo są raczej ciemne niż jasne. No nic - czasu jeszcze sporo, może coś się objawi.

Semiramida - ściśle w tamtej okolicy nikt nie ma płaskiego, wszyscy spadziste - a masakra, bo ja bym wolała płaski - no ale co zrobić;) Będzie ze spadkiem:)

Jakie będą dachy: tam gdzie jest jeszcze szczere pole decyduje treść wniosków właścicieli ziem, robiąc podanie o plan miejscowy czy decyzję o warunkach zabudowy podawali, jaki chcą dach. Rzadko artysta odgórnie narzuca wizje bo plan by zostal uwalony większością głosów.

przed zakupem działki sprawdza sie, czy mogę postawić to co ja chcę czy lepiej szukać innego osiedla

semiramida - no może tak było;) pierwszy dom stanął na tych polach pewnie 5 lat temu, plan uchwalono teraz;)

Wszędzie u nas w warunkach podają już dachy spadziste - w międzyczasie uchwalono plany dla trzech kolejnych rejonów niedaleko nas i też są dachy spadziste.

A my szukamy działki pod kątem dobrej lokalizacji, a nie rodzaju dachu;)

... ciekawa wnęka ... i w łuku też pewnie byłaby niezła :)

- zaintrygowało mnie miejsce " na kieliszki " ... to i powinno być miejsce na dobre wino !

- z książkami to nie wiem - mamy pewną stałą podwyższoną wilgotność, ale dla chcącego ...

tak, czy nie jest dużo miejsca na odkładanie różnych bardziej i mniej potrzebnych przedmiotów.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

ana289

przepraszam, że w Twoim wątku, ale mam pytanie o taki ciekawy zapis w Planie Miejscowym :

" ... zaleca się stosowanie kolorystyki budynków opartej o gamę stonowanych kolorów ziemi. "

- jak sądzicie ? - to chyba chodzi o pełną gamę kolorystyczną :) ( może poza czernią )

... a jeśli nie, to gdzie szukać " stonowanych kolorów ziemi " ? :) Afryka, Azja, ...

Ależ jesteście kochani, że tak o nie pamiętacie i wklejacie, choć ja sama zaniedbałam wątek (ale tylko dlatego, że nic się nie dzieje, a ja czekam, aż się zadzieje:D).

Marta - świetnie obudowana ta wanna, choć na "kieliszki, wino i książki" potrzebuję półki z boku wanny, a nie za głową czy w nogach:P, ale materiał piękny, obudowa z drzwiczkami również:) Może tu pójść z w te piękne, kamienne, zimne blaty:yes:

Łukaszu - nie no...biblioteczki nie chcę robić w łazience, chodziło o miejsce na odłożenie książki;) Zatem wilgotność nie powinna aż tak przeszkodzić.

Co do kolorów budynków - w opracowywanym planie dla "naszej" pierwszej działki obok ZP jest taki zapis "kolory ziemi" - mnie się podoba, choć myślę sobie, że jakby ktoś poszukał inspiracji w czerwonych australijskich ziemiach, to wyszedłby z tego niezły mix kolorystyczny:D Wierzyć trzeba, że przyszli inwestorzy poprawnie zinterpretują zapis "stonowany";)

Cieszę się Piotr, że można coś pożytecznego wyłowić z mojego wątku:)

Piękny zapis :) A czarny czemu nie? w końcu jest coś takiego jak zastygła magma i ona też stanowi podłoże ziemi i jest bardzo czarna ;)

http://kolumber.pl/upload/photos/1532/9139/fb72956a90fa21212792bad761fe87d7_big.JPG

juz nie mówiąc o mniej egzotycznych miejscach czyli czarnoziem:

http://d.alegratka.pl/g2/o/3c/d2/a2/26061417_5905_d.jpeg

... tak Aniko

- ziemia ma tysiące zmieniających się kolorów i odcieni ;)

http://img2.national-geographic.pl/uploads/photo/315/315897/kolory-ziemi-krajobrazy3-315897-large.jpg

national-geographic.pl

- na pierwszym planie od dołu kolor można uznać za " stonowany " w stosunku do ciemniejszego tła, ale pewnie i takie relacje dotyczą innych odcieni i kolorytu

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

... wiesz :) mnie zawsze uczono, że domy powinny " wyrastać z ziemi " ( co by to nie znaczyło ), co jest niejednokrotnie ( bardzo często ) sprzeczne z zapisami PM :bash: i mamy takie siłowanie się z tymi zapisami.

- a przyjmując dosłownie kolorystykę ze zdjęcia national-geographic dom byłby niesamowity : ( idąc od góry ) - klasyczna szarość z odbiciem błękitnego nieba, potem przejście w kolory miedzi, rdzy i lekkie unoszenie od spodu podkreślone jasną tonacją ( jak na zdjęciu ) .... a w tym krajobrazie, to i biały, czy czarny sześcian robiłby wrażenie, albo znikający dom-lustro pochłaniany przez naturalne otoczenie ... na pewno byłoby to wyzwanie ...