Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Jare32 ile ma cały dom? (przepraszam, jeśli pisałeś - nie doczytałam)

Spiżarka fajnie obok garażu, ale, że daleko od kuchni to już nie fajnie - wiele osób ma w spiżarce np segregację śmieci i już bieganie z każdym kubeczkiem po jogurcie te kilka metrów może być męczące (lepiej przejść z zakupami z garażu te kilka metrów, ale jednak spiżarnie mieć przy kuchni).

Szkoda też miejsca na schody za kotłownią - o to można by ją powiększyć. Tak samo łazienkę.

Jeśli planujesz poddasze tylko gospodarcze, to może wystarczył by właz? A jeśli poddasze ma zostać przeznaczone (np na rekreację) to przeniosłabym schody vis a vis wiatrołapu.

Szkoda garderoby 7,25 w tym miejscu, w którym masz wyrysowaną - gdyby jej nie było zyskujesz masę przestrzeni (która teraz niepotrzebnie ucieka na komunikację) - pomyśl jak to pozmieniać;)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jare32 ile ma cały dom? (przepraszam, jeśli pisałeś - nie doczytałam)

Spiżarka fajnie obok garażu, ale, że daleko od kuchni to już nie fajnie - wiele osób ma w spiżarce np segregację śmieci i już bieganie z każdym kubeczkiem po jogurcie te kilka metrów może być męczące (lepiej przejść z zakupami z garażu te kilka metrów, ale jednak spiżarnie mieć przy kuchni).

Szkoda też miejsca na schody za kotłownią - o to można by ją powiększyć. Tak samo łazienkę.

Jeśli planujesz poddasze tylko gospodarcze, to może wystarczył by właz? A jeśli poddasze ma zostać przeznaczone (np na rekreację) to przeniosłabym schody vis a vis wiatrołapu.

Szkoda garderoby 7,25 w tym miejscu, w którym masz wyrysowaną - gdyby jej nie było zyskujesz masę przestrzeni (która teraz niepotrzebnie ucieka na komunikację) - pomyśl jak to pozmieniać;)

...celuję w granicach użytkowej 160mkw, poza poddaszem, odnośnie spiżarki to tak jak pisałem, będzie albo tak jak na rysunku albo koło kuchni

...ze schodami to mam problem bo nie wiem czy mi wejdą obok wiatrołapu ze względu na wysokość dachu (kąt) by swobodnie się poruszać a poddasze ma być przyszłościowo rekreacyjne

...tu gdzie jest teraz garderoba wcześniej planowałem łazienkę ale ze względu na pion musiałem pozmieniać

...jest to jak na razie faza planowania, niemniej już sporo wariantów rysowałem z tymi klockami:)

Trzeba sobie zadać pytanie po co budujemy dom? Do czego ma służyć, czyli jakie upodobania mają przyszli mieszkańcy. Czasem czepiamy się jedni drugich, nie biorąc pod uwagę indywidualnych potrzeb albo "widzimisióf". Jeden ma na środku domu akwarium, drugi stół bilardowy, a trzeci jest normalny i ma tam kominek:D... Ja mam wielką otwartą przestrzeń (czasem brakuje mi dodatkowej klitki). Mój kolega ma korytarz z odgałęzieniami. Obaj świadomie, z projektami indywidualnymi... On będąc u mnie oddycha pełną piersią, ja u niego podziwiam funkcjonalność pomieszczeń....

Ale garaż mam koło kuchni:D Z pyrami i puszkami dla kotów cofam pod drzwi spiżarki...No...małża cofa...:rolleyes:

Masz rację Piotr, możliwe, że jare chce mieć korytarze i zna uzasadnienie swojego wyboru - każdy powinien budować dom pod siebie i ja się z tym zgadzam. Ale dochodzi jeszcze ergonomia i jakość pomieszczeń, o czym pisał jajmar. Rzeczywiście pokoje nie są duże, a sam dom, jeśli ma użytkowej w parterze 160, to jest duży.

Ja mam teraz parterówkę 117 i rozkład pomieszczeń: 3xpokój (9,5; 12; 15) kuchnia 15, jadalnia 20, salon 34, łazienka 8. Komunikacja to korytarzyk długi na 2,5m i szeroki na 1m do sypialni. Pozostałe wejścia mam z centralnie umiejscowionej jadalni, zatem dom mały, ale użytkowo wydaje się duży.

Jare - jeśli dach kopertowy, to centralne umiejscowienie schodów da Ci fajną przestrzeń na piętrze. A mógłby być kłopot ze schodów na granicy domu (obok garażu)

Masz rację Piotr, możliwe, że jare chce mieć korytarze i zna uzasadnienie swojego wyboru - każdy powinien budować dom pod siebie i ja się z tym zgadzam. Ale dochodzi jeszcze ergonomia i jakość pomieszczeń, o czym pisał jajmar. Rzeczywiście pokoje nie są duże, a sam dom, jeśli ma użytkowej w parterze 160, to jest duży.

Ja mam teraz parterówkę 117 i rozkład pomieszczeń: 3xpokój (9,5; 12; 15) kuchnia 15, jadalnia 20, salon 34, łazienka 8. Komunikacja to korytarzyk długi na 2,5m i szeroki na 1m do sypialni. Pozostałe wejścia mam z centralnie umiejscowionej jadalni, zatem dom mały, ale użytkowo wydaje się duży.

Jare - jeśli dach kopertowy, to centralne umiejscowienie schodów da Ci fajną przestrzeń na piętrze. A mógłby być kłopot ze schodów na granicy domu (obok garażu)

ana - nie wiem czy oglądam Twój ostatni rysunek ale komunikacja u Ciebie to 13 mkw, poza tym u Ciebie masz pięterko użytkowe a u mnie wszystko jest na parterze łącznie z łazienkami

pokoje 13 mkw nie uważacie za "duże"? obecnie w bloku mam 13mk "salon" :) więc jako sypialnia czy pokój dziecka to wg. mnie akurat...owszem mogę rozrysować większe ale to też będzie więcej do zbudowania, ogrzania, sprzątania itp. a staram się wypracować złoty środek

Tak jare - w domu z wątku rzeczywiście 13m, ale dom ma 300 użytkowej. Pisałam o domu, w którym teraz mieszkam, który ma 117, w tym komunikacji 5 - u Ciebie pewnie wychodzi więcej, ale jeśli Tobie to nie przeszkadza, to ok:)

Masz jeszcze rację pisząc o tym, czego oczekujemy do czego dążymy - jeśli teraz Wasz salon ma 14m, to ten rzeczywiście jest ogromny i pokój dziecka 13m jest duży;) Wiadomo, że budując dom chcemy polepszyć to co mamy:) A pokój 13m jest wygodny dla 1 dziecka, naprawdę!

Jare32, pokoje 13m w domu jednorodzinnym nie są duże. Wg mnie to takie minimum. Ja planuję ok. 15m. Też parterówka i dach kopertowy. To prawda, każdy ma trochę inne oczekiwania, ale niektóre rozwiązania są po prostu nieergonomiczne. Spiżarnia tak daleko od kuchni nie będzie wygodna, więc może wybierz drugą opcję. Chyba, że bardziej potrzebny Wam będzie taki "składzik" niekoniecznie na produkty spożywcze.

wiem wiem, zdaję sobie sprawę że 13mkw to takie powiedzmy optimum, ale też nie mogę w nieskończoność rozciągać domku bo w końcu nie zmieści się na działce :)....a nie mam też budżetu nieograniczonego jak ana289 :)

merkawa - zdaję sobie sprawę z długości rur z ciepłą wodą....w kuchni znaczenie marginalne i tak zmywarka a łazienki cóż coś za coś

pokoje 13 mkw nie uważacie za "duże"? obecnie w bloku mam 13mk "salon" :) więc jako sypialnia czy pokój dziecka to wg. mnie akurat...owszem mogę rozrysować większe ale to też będzie więcej do zbudowania, ogrzania, sprzątania itp. a staram się wypracować złoty środek

Skoro masz 13 i planujesz budowę znaczy to że masz za mały ten pokój. Co do zmian kombinowanie układu pomieszczeń polega na tym aby w tych samych metrach lepiej rozplanować układ a nie powiększać co chwile gabaryty.

Zastanów się czy na pewno potrzebujesz aż 3 łazienek na jednej kondygnacji ? Ja bym zrobił dwie. Zlikwidowałbym ten kibelek łazienke przy sypialni wrzuciłbym do dużej garderoby, z łazienki i malej garderoby zrobiłbym jedno pomieszczenie- garderobę. Jak bardzo potrzbujesz 2 garderób jedną wsadziłbym do pom. gospodarczego za garażem.

Spiżarka szer. ~120 i długa jak wagon też za wygodna nie będzie.

Możesz nie zgadzać się z opiniami że pomieszczenia są małe, wrysuj sobie meble w skali, zobaczysz wtedy wielkość pom.

Skoro masz 13 i planujesz budowę znaczy to że masz za mały ten pokój. Co do zmian kombinowanie układu pomieszczeń polega na tym aby w tych samych metrach lepiej rozplanować układ a nie powiększać co chwile gabaryty.

Zastanów się czy na pewno potrzebujesz aż 3 łazienek na jednej kondygnacji ? Ja bym zrobił dwie. Zlikwidowałbym ten kibelek łazienke przy sypialni wrzuciłbym do dużej garderoby, z łazienki i malej garderoby zrobiłbym jedno pomieszczenie- garderobę. Jak bardzo potrzbujesz 2 garderób jedną wsadziłbym do pom. gospodarczego za garażem.

Spiżarka szer. ~120 i długa jak wagon też za wygodna nie będzie.

Możesz nie zgadzać się z opiniami że pomieszczenia są małe, wrysuj sobie meble w skali, zobaczysz wtedy wielkość pom.

dzięki za uwagi...ja nie jestem zatwardziałym zwolennikiem "czegoś"...mój projekt już długo powstaje i staram się podchodzić racjonalnie ...

to wc dorysowałem ostatnio na zasadzie "dla gości" więc się nie upieram

odnośnie powiększania to ostatecznie chciałbym utrzymać dom już w takich ograniczeniach wymiarowych jako całość czyli około 13m x 15m plus garaż z warsztatem

wariant z łazienką w miejscu garderoby miałem ale wychodzi mi później pion na górze a tam chcę mieć pustą przestrzeń

Dopisałem dwa albo trzy punkty...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233265-Rysuj%C4%99-dom-zwariowa%C5%82am-bo-si%C4%99-kompletnie-nie-znam%E2%80%93moja-droga-do-proj-indywidualnego&p=6716181&viewfull=1#post6716181

Spiżarka "jak wagon" - mam taką. Potwierdzam - do d*py.

Pokoje 13 m2 - patrz spiżarka...Aczkolwiek, mając dom niewielki i sporo mieszkańców, niekoniecznie...

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Potwierdzam - nie jest łatwe;)

Ale jak pisze jajmar - wyrysuj w pomieszczeniach meble - takie mniej więcej jak byś chciał (chyba, że już wyrysowałeś). U mnie dom powstawał w zasadzie od strony mebli - bo pomieszczenia mogą wydawać się fajne, ale jak je wyposażymy to czasem powstaje gniot;)

Głowa do góry, ołówek, albo myszka w rękę i do dzieła!

ps- domu nie rozciągaj, już jest i tak duży.

Co do schodów - dając je z boku domu musisz pomyśleć o wysokiej ściance kolankowej, a wtedy też rośnie Ci cała góra i koszty i bryła domu. Jeśli piętra nie chcesz mieszkalnego, to chyba schody na środku domu, prowadzące do górnego pomieszczenia 30 metrowego są sensowniejsze? Poprawcie mnie konstruktorzy, jak głupoty gadam;)

Ja też to polecam - zaprojektowałam np. kuchnię i zabrakło kilkunastu cm by osiągnąć to, co chciałam. Więc będzie ciut większa kosztem pomieszczenia obok (garderoby). W łazience to samo. Pokój dziecka tez powiększyłam kosztem gabinetu, bo mi szafa wnękowa nie wchodziła. Uzyskałam pewność, że starczy miejsca na rozłożony stół w salonie itd.itd. Koniecznie wyrysuj meble, to wiele ułatwi.

Jare32, pokoje 13m w domu jednorodzinnym nie są duże. Wg mnie to takie minimum. Ja planuję ok. 15m. Też parterówka i dach kopertowy. To prawda, każdy ma trochę inne oczekiwania, ale niektóre rozwiązania są po prostu nieergonomiczne. Spiżarnia tak daleko od kuchni nie będzie wygodna, więc może wybierz drugą opcję. Chyba, że bardziej potrzebny Wam będzie taki "składzik" niekoniecznie na produkty spożywcze.

naprawdę uważasz że 13 mkw a 15 mkw to różnica w pokoju? to zaledwie 0,5 m na jednej ścianie

Tak, ale to 2mkw. A 2mkw to już łóżko;) Niby niewiele, a robi różnicę;) Wiem, bo mam 15 i 12,5 i to są totalnie różne pokoje - w kwestii wielkości.

Ale nie trzeba się upierać, bo 13m pokój - jeśli jest w miarę zbliżony do kwadratu, ma mądrze osadzone drzwi i okno będzie naprawdę fajnym pokojem dla 1 dziecka (dla 2 już byłoby ciaśniej;)) Więc nie powiększaj domu, zostaw pokoje po 13m i rysuj meble - to jest najważniejsze.

Co do kuchni też popieram Martę - to ważne, jeśli chcesz kupić standardowe szafki (np Ikea) - żeby potem nie zostało Ci 19cm, których nie będziesz miał czym zapchać.

Tak samo sofa, tv, kominek - żeby nie siedzieć tyłem do ogrodu, żeby nie mieć tv na przeciw okien, żeby na kominku nie wypadł Ci fotel - to jest mega ważne.

Ja u siebie wyrysowałam nawet samochody zgodnie z wymiarem faktycznym, bo w standardowych garażach z gotowych projektów mogłam upchnąć tylko 1 samochód i chyba rowery;)

naprawdę uważasz że 13 mkw a 15 mkw to różnica w pokoju? to zaledwie 0,5 m na jednej ścianie

Ja tak uważam. Nie zaledwie 0,5 a "aż".

Podaj ile metrów ma Twoja sypialnia bez tego hotelowego korytarzyka z wejściem do łazienki. Masz tam 11m2? Wrysuj wyjście na taras , okno i łóżko.

Ja widze jeszcze jeden problem schody na piętro jednobiegowe 300cm/0,17=17,6==> 18 stopni x27cm =486cm -miejsca na schody a Ty masz 180+~145 +12=337, brakuje Ci 149cm z długości. Czyli masz miejsce na wygodną drabinę lub jakieś wynalazki typu kacze schody.

Ja widze jeszcze jeden problem schody na piętro jednobiegowe 300cm/0,17=17,6==> 18 stopni x27cm =486cm -miejsca na schody a Ty masz 180+~145 +12=337, brakuje Ci 149cm z długości. Czyli masz miejsce na wygodną drabinę lub jakieś wynalazki typu kacze schody.

ożesz...a ja mam wyrysowane na 425:( to za mało? liczyłam 25cm na schody wylewane, co 17cm przy założeniu, że stopnice będą na siebie zachodzić - jeśli dam ażurowe schody, to tak samo...

czy to niewygodne rozwiązanie? z zachodzącymi stopnicami? tak jak np tu:

http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/f6/5d/6b/stopien-stopnica-granitowa-plomieniowana-warszawa-sprzedam-91391982.jpg

wtedy stopnień mam na 27

Edytowane przez ana289