compi 04.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ana289, przepraszam że w tym wątku o projekcie jare32, ale muszę. Borykałem się również z rysowaniem swojego domu parterowego i popełniłem wg mnie, dokładnie ten sam błąd, który szykuje się u niego. Likwidując podcień za pom. gospodarczym w lewym górnym rogu, można bez problemy rozciągnąć leżące obok pomieszczenia do rozsądnych rozmiarów. Podejrzewam że unikniesz wtedy kosztownych koszy na dachu, który stanie się prostszy. Jestem za koncepcją likwidacji jednej z łazienek, zmniejszyłbym centralną garderobę. Mając spory wiatrołap już tam możesz zmieścić szafę w zabudowie. Powiększając pokój i sypialnię obok na pewno znajdziesz miejsce przynajmniej na komody. Z drugiej strony jeśli masz spore garderoby, nagle okazuje się, że na 13m2 swobodnie zmieścisz kanapę, stolik i szafkę na książki. Biurko już może się nie zmieścić. To tak na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 04.01.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Compi - a pisz:) wszak to wątek o rysowaniu domu.A że mądrze piszesz to tym bardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.01.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 ożesz...a ja mam wyrysowane na 425:( to za mało? liczyłam 25cm na schody wylewane, co 17cm przy założeniu, że stopnice będą na siebie zachodzić - jeśli dam ażurowe schody, to tak samo... wygodne schody to 2h+s=60-65cm . gdzie h to wys stopnia S- szerokość u Ciebie 2x17+25=59 - czyli już poza zakresem. 17stopni po 17 cm to 289 cm nie za bogato. Strop ~16+styro 4cm +7wylewka +2 =29 czyli parter 258cm wyskości (od stropu odjołem tynk 2 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 05.01.2015 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 258 to nie dobrze - stanowczo za mało! Liczyłam na światło co najmniej 280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.01.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 258 to nie dobrze - stanowczo za mało! Liczyłam na światło co najmniej 280 Dlatego od początku projektu należy szkicować przekrój przez klatkę schodową widać wtedy takie sprawy jak wysokości kondygnacji, budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ana. Ja swoje schody zrobiłem po wizycie w Urzędzie Wojewódzkim w Poznaniu. Masz blisko. Omijając windę, wchodzisz szerokimi schodami, które potem rozchodzą się na dwa ciągi w lewo i w prawo. Pójdź tam i połaź po tych szerokich i wąskich na przemian. Zrozumiesz o co mi chodzi. Nie zapomnij miarki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ja tak uważam. Nie zaledwie 0,5 a "aż". Podaj ile metrów ma Twoja sypialnia bez tego hotelowego korytarzyka z wejściem do łazienki. Masz tam 11m2? Wrysuj wyjście na taras , okno i łóżko. Ja widze jeszcze jeden problem schody na piętro jednobiegowe 300cm/0,17=17,6==> 18 stopni x27cm =486cm -miejsca na schody a Ty masz 180+~145 +12=337, brakuje Ci 149cm z długości. Czyli masz miejsce na wygodną drabinę lub jakieś wynalazki typu kacze schody. schody, cóż nie potrafiłem ich narysować do końca a będą wchodziły trochę do kotłowni górą, będą zabiegowe odnośnie sypialni i wymiarów na szybko to przykładowo może wyglądać to tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ana289, przepraszam że w tym wątku o projekcie jare32, ale muszę. Borykałem się również z rysowaniem swojego domu parterowego i popełniłem wg mnie, dokładnie ten sam błąd, który szykuje się u niego. Likwidując podcień za pom. gospodarczym w lewym górnym rogu, można bez problemy rozciągnąć leżące obok pomieszczenia do rozsądnych rozmiarów. Podejrzewam że unikniesz wtedy kosztownych koszy na dachu, który stanie się prostszy. Jestem za koncepcją likwidacji jednej z łazienek, zmniejszyłbym centralną garderobę. Mając spory wiatrołap już tam możesz zmieścić szafę w zabudowie. Powiększając pokój i sypialnię obok na pewno znajdziesz miejsce przynajmniej na komody. Z drugiej strony jeśli masz spore garderoby, nagle okazuje się, że na 13m2 swobodnie zmieścisz kanapę, stolik i szafkę na książki. Biurko już może się nie zmieścić. To tak na szybko. dziękuję za wskazówki... odnośnie wymiarów pokoi sam zauważyłeś że mają dodatkowe garderoby, bez nich same byłyby większe o ten metraż a chciałem uzyskać efekt , że pokój + garderoba a nie pokój z szafą odnośnie dachu, nie jestem na dziś przekonany do dachu typu "czapka"...dlatego wstępnie jest czterospadowy plus te dwa kosze od garażu ale to tez będzie jeszcze przedmiotem dyskusji jak sadzę u nas, ja wolałbym jak najprostszy jak piszesz ale nie tylko moje zdanie tu się liczy wstępnie dach ma wyglądać tak ( 35 stopni): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ana289, przepraszam że w tym wątku o projekcie jare32, ... To tak na szybko. a jak wygląda Twój domek czy rzut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 tu np. ze spiżarką z drugiej strony i schodami obok wiatrołapu, ale nie robiłem przekroju i nie wiem czy tak mi wejdą wygodne na poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 05.01.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Centralna Polska indywidualny projekt. Ktoś chce żywym okiem dotknąć ? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez shl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 05.01.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 jajmar - ale ja liczyłam u siebie 18 stopni (18 schodek, to ten wchodzący na piętro - i z tego wyliczyłam wysokość 18x17-30 strop wyszło 276), no wiem, głowy nie urywa. Możliwe, że coś źle obliczyłam - rzeczywiście wyrysuję sobie przekrój i dołożę stopni, jeśli trzeba będzie. Nie chcę niskiego parteru, myślę, że pod 300 byłoby pięknie - a 280 to pewnie optymalnie:) Piotr - oczywiście schody wygodne być muszą! Gdybym jeszcze tylko dzieciaki miała na piętrze, to sru (haha) ale ja też będę niestety tam kursować do sypialni, pralni i pewnie do nich:) jare32 - przepraszam Cię, że pozwoliłam sobie porysować po Twoim domu - gdybym budowała, to poszłabym w taki podział:1. z kotłowni zrobiłam śluzę między garażem a domem, o której pisał Robert. Tym samym wykroiłam z niej garderobę i powiększyłam pokój dziecka.2. w sypialni przeniosłam łazienkę (ale nie znam się na pionach) 3. Schody zabiegowe dałabym przy wąskiej i długiej garderobie.4. Spiżarkę obok kuchni, ale z wejściem również z wiatrołapu http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/parterowka2_zpse5d5263b.jpg ps - zapomniałam obniżyć ścianę od łazienki i pokoju, tak aby zlicować ją z nośną - chyba wskazane dla konstrukcji?oczywiście nie rysowałam w skali, więc nie upieram się, jeśli mój pomysł okaże się do bani;) shl - sam rysowałeś? Piękny dom! Podzielisz się rzutami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 jare32 - przepraszam Cię, że pozwoliłam sobie porysować po Twoim domu - gdybym budowała, to poszłabym w taki podział: 1. z kotłowni zrobiłam śluzę między garażem a domem, o której pisał Robert. Tym samym wykroiłam z niej garderobę i powiększyłam pokój dziecka. 2. w sypialni przeniosłam łazienkę (ale nie znam się na pionach) 3. Schody zabiegowe dałabym przy wąskiej i długiej garderobie. 4. Spiżarkę obok kuchni, ale z wejściem również z wiatrołapu http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/parterowka2_zpse5d5263b.jpg ana289...spokojnie po to dyskutujemy odnośnie Twoich zmian to schody dla mnie nie mogą być w tym miejscu bo jak wspominałem koniecznie muszę mieć na górze prostokąt bez żadnych przeszkód widzę że łazienkę wstawiłaś mi za wezgłowiem łóżka...tak nie może być gdyż tam będzie wyjście na taras:) przy okazji wklejam najnowsze moje wypociny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 05.01.2015 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 jare - moim zdaniem lepiej:) Wasza sypialnia dużo lepsza:)nie wiem tylko, czy nie podzieliłabym pomieszczenia kotłownia/łazienka tak, aby wejście do łazienki było z Waszego korytarzyka (wszak to łazienka dziecka, pewnie częściej niż gościa) - ale to oczywiście mała pierdoła jest:)generalnie fajnie - wyrysuj sobie jeszcze tą górę, czy na pewno będzie bez słupów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 jare - moim zdaniem lepiej:) drzwi i okna to jeszcze przede mną...na razie to wstęp...popatrzyłem i na Twój dół projektu...podoba mi się układ kuchnia-jadalnia-salon , też tak bym zrobił u siebie ale mam za mała działkę a chciałem jeszcze wyjście z sypialni na taras... widzę że masz okna mocno południowe...pamiętaj o przegrzewaniu pomieszczeń latem, chyba że jakieś już pomyślane zadaszenia tarasu itp? górę na razie zostawiam "wolną"....chcę tylko mieć tam wolny prostokąt...ma być stół bilardowy...taka moja zachcianka dlatego ważne te schody i piony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 aha...jeśli chodzi o domek z poddaszem to długi czas a zresztą i nadal jestem pod wrażeniem rozkładu w takim domku: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Lennox/ zobacz może zainspiruje Cie do czegoś jeśli miałby być parter +poddasze to na pewno byłby ten, ale ostatnio zastanawialiśmy się czy nie dużo lepsza na "stare lata" będzie parterówka więc stąd taki wybór na teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 05.01.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ana289 aha...szafki w kuchni, jak i całą kuchnię i cały domek zrobię sam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 05.01.2015 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 ana289 aha...szafki w kuchni, jak i całą kuchnię i cały domek zrobię sam:) łał - to wyzwanie nie lada Cię czeka:) fajnie:) załóż koniecznie dziennik budowy! Co do projektu Lipińskich - ja akurat takiego układu przestrzeni dziennej nie lubię - kuchnia otwarta na jadalnie nie sprawdziłaby się u mnie. I tak w jednym prostokącie nie lubię - ja lubię załomy i pogięte przestrzenie;) Co do parterówki - masz rację, ale przy naszej działce i 3 dzieci parterówka odpadła ze względu na gabaryty (a chciałam). Nawet wyrysowałam, ale zajęła większość działki;) Potem chciałam chociaż z naszą sypialnią na dole - ale sypialnia (nie mała) + garderoba (nie mała) i łazienka nasza (duża:D) + gościnny to już wyszło za dużo i znów za dużo działki straciłam. Będzie zatem piętro póki nam siły starczą - a jak sił zabraknie to sprzedamy albo przeniesiemy się na parter;) stół bilardowy bomba - cały czas myślę gdzie go upchnę i koniecznie taki z zamiennym blatem na ping-ponga:lol2: shl - fajnie - choć nie chciałabym drzwi na ścianie tv;) sam wymyśliłeś rysunek, czy architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 05.01.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 tv to nie problem jest na przeciwnej ścianie bo tam rzeczywiście bywa latem dużo komunikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 05.01.2015 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 no to ładnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts