compi 11.01.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 By mieć te 5 stopni w garażu, wystarczy izolację podłogi przeznaczyć na doizolowanie ścian zewnętrznych i fundamentów. Ciepło z ziemi jest wystarczające. W jakieś ekstremalne mrozy włączenie grzejnika nie pozwoli spaść temperaturze poniżej 0. A od wilgoci z samochodów są dobre spadki do kratek i wentylacja. Samo grzanie niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 No i znów nie wiem - grzać ten garaż czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 No i znów nie wiem - grzać ten garaż czy nie? Są na forum osoby z zainstalowaną podłogówką w garażu. Jeśli koszty nie grają roli to czemu nie? I sucho i ciepło. Jak się to ma do ewentualnego rdzewienia samochodów nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jeszcze jeden argument za ogrzewaniem. Nad garażem masz sypialnie i będzie ciągnęło po podłodze od nieogrzewanego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jeszcze jeden argument za ogrzewaniem. Nad garażem masz sypialnie i będzie ciągnęło po podłodze od nieogrzewanego garażu. Izolować strop. Inaczej w garażu będzie trzeba utrzymywać temperatury zbliżone do tych w pokojach na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.01.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 1. odizolować termicznie garaż od pozostałych pomieszczeń - to pewnik ! ( z drzwiami akustycznymi / termicznymi ) 2. nigdy nie utrzymasz stałej temperatury w garażu z uwagi na ruch dużej bramy garażowej ( miejsca postojowe x 2 ) 3. można zainstalować 1 grzejnik ( np. ) dla podtrzymania tych obliczeniowych +5stopni w okresie dłuższego postoju samochodów - na kurtynę powietrzna nad bramą raczej nie ma szans przy otwieraniu bramy w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Napisał Andrzey_ Jeszcze jeden argument za ogrzewaniem. Nad garażem masz sypialnie i będzie ciągnęło po podłodze od nieogrzewanego garażu. ale sypialnia będzie miała podłogówkę - zresztą jak cały dom. Czy garaż też to nie wiem, ale chyba raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 11.01.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 ale sypialnia będzie miała podłogówkę - zresztą jak cały dom. Czy garaż też to nie wiem, ale chyba raczej nie... To faktycznie nie będzie zimno od podłóg. Sugerowałem się sobą, bo podłogówkę robię tylko tam gdzie jest glazura, wszędzie grzejniki, a w salonie wpuszczone w podłogę. Dzięki temu mogę sobie wrzucić grzejnik do garażu i po problemie. Jakoś nie specjalnie przekonuje mnie chodzenie po ciepłych podłogach (niezbyt zdrowe, mimo że są ograniczniki tmp.), dwa że grzejniki mają zdecydowanie mniejszą bezwładność. Ale to moje zdanie i nie chciał bym tu wywołać zbędnej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.01.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Witaj Ana Wpadłam tu wczoraj, ale nie doczytałam wszystkiego jeszcze. Też zaczynałam budowę od rysowania własnych pomysłów. Potem był rok „męczenia” architektek i... po wybudowaniu odkrywanie błędów nie zawsze możliwych do skorygowania. Rób jak radzi Łukasz. Izoluj garaż od strony domu. Nie utrzymasz w nim temperatury wyrównującej z domem. Dla samochodu wystarczy, że nie będzie bezpośrednio narażony na działanie czynników atmosferycznych. W sypialni pod podłogówkę zrób izolację po byku. Nie licz na to, że w tej sypialni nad garażem sama podłogówka załatwi dobre dogrzanie. Może i tak, ale system grzewczy będzie żarł paliwo jak dziki. Wiem coś o tym, bo mój dom mnie tego nauczył. Mam 200 m2 na dwóch poziomach + 30m2 garaż. Będę zaglądać, jeśli pozwolisz Edytowane 11 Stycznia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.01.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Nie licz na to, że w tej sypialni nad garażem sama podłogówka załatwi dobre dogrzanie. Może i tak, ale system grzewczy będzie żarł paliwo jak dziki. Wiem coś o tym, bo mój dom mnie tego nauczył. Mam 200 m2 na dwóch poziomach + 30m2 garaż. Mam podłogówkę i mi załatwia grzanie, w sypialniach nie mam grzejników. Co znaczy że system żre jak głupi ? Podłogówka to ogrzewanie nisko temperaturowe nie ma oszczędniejszych systemów, kaloryfer potrzebuje wyższej temperatury wody czyli więcej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pestko - będzie mi bardzo miło:hug: Andrzey - chętnie podyskutuję, jeśli pozwolisz:) Dlaczego niezdrowe? W nogi ciepło, a w głowę zimno. Temperatura podłogi to 25st, czyli przyjemna i nie odbieram jej jako zimnej;) Poza tym to bezkurzowe rozwiązanie. W przeciwieństwie do grzejników podłogowych, które co prawda wyglądają pięknie, ale są siedliskiem kurzu, a ich czyszczenie nie jest proste (wszak ciepłe powietrze idzie do góry, a wraz z nim cały nagromadzony tam kurz;) Systemami grzewczymi i odzyskami ciepła zajmuje się zawodowo mój mąż i on odpowiada za tę stronę domu - podłogówka w całym domu, grzejników brak (no może w łazience;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.01.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Mam podłogówkę i mi załatwia grzanie, w sypialniach nie mam grzejników. Co znaczy że system żre jak głupi ? Podłogówka to ogrzewanie nisko temperaturowe nie ma oszczędniejszych systemów, kaloryfer potrzebuje wyższej temperatury wody czyli więcej energii. Jajmar, to co napisałam dotyczy sytuacji sypialni nad garażem To szczególna sytuacja, bo pomieszczenie pod spodem będzie pobierać ciepło. Ja też mam podłogówkę tam gdzie leżą płytki na podłodze i... ogrzewaną podłogę z desek na legarach w ponad 70m2 salonie. Bardzo sobie chwalę szczególnie w łazience i kuchni. W łazience (13m2) mam wprawdzie dodatkowy spory grzejnik, ale o ile podłogówka przy wyłączonym grzejniku dogrzewa ją wspaniale, to sam grzejnik bez podłogówki już tak sobie nie radzi. Prawie połowa jednej z sypialni na poddaszu „wisi” u nas nad garażem. Sprawdziliśmy na własnej skórze co się dzieje z grzaniem, gdy strop garażu nie był zaizolowany. Kocioł pelletowy, który przy temperaturze 0 do -10 stopni na zewnątrz, pobiera dziennie okolo 15-18 kg pelletów, „zjadał” o 1/4 więcej! A to przecież było tylko jedno pomieszczenie, chociaż duże, bo ponad 22m2 i wysokie. W każdym razie lepiej ocieplić strop w takiej sytuacji to mniej kosztuje w perspektywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.01.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ana, dziękuję Jak doczytam spokojnie i rozejrzę się w Twoich planach, może coś podpowiem mając w pamięci własne problemy i co z nich wynikło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pestko - bardzo proszę o cenne uwagi:) Tym cenniejsze, że poparte doświadczeniem:)Z pewnością skupimy się na porządnej izolacji stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.01.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jajmar, to co napisałam dotyczy sytuacji sypialni nad garażem To szczególna sytuacja, bo pomieszczenie pod spodem będzie pobierać ciepło. Tej informacji zabrakło w poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.01.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pestko - bardzo proszę o cenne uwagi:) Tym cenniejsze, że poparte doświadczeniem:) Z pewnością skupimy się na porządnej izolacji stropu. Na pierwszy rzut oka miałabym uwagi co do układu pomieszczeń w domu. Ale muszę doczytać wszystko, żeby się bez sensu nie wtrącać. Pisałaś o wysokiej ściance kolankowej. Mam ten problem Nie wiedzialam co mnie czeka póki nie zamieszkałam. Nigdy już nie zrobiłabym czegoś takiego. Mam pomieszczenia na poddaszu, gdzie oglądać można wyłącznie niebo. W innych okna w ścianach są zbyt niskie. Wkurza mnie i jedno i drugie. Już nie do poprawienia. Tej informacji zabrakło w poście powyżej. Nie podkreśliłam wyraźnie, bo pisałam o tym konkretnym problemie – nieogrzewany garaż i sypialnia nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pestko - z oknami na poddaszu, wiem i jestem w tym temacie uważna - planuję albo ścianę kolankową wysoką (tramwaj) i wtedy okna normalne, ścienne.\ Albo ścianę kolankową 110-120cm i okna dachowe (koncepcja str9), ale tak zamontowane, żeby stojąca osoba (150cm) spokojnie widziała przez nie horyzont. Wiem, że to ważne, nawet z punktu medycznego - ponoć osoby przebywające długi czas na poddaszach, nie widząc linii horyzontu "wariują". W domu na piętrze pewnie coraz dłużej będą przebywały dzieciaki - muszę o nich zadbać Co prawda zawsze wyjściem są okna dachowe łączone z kolankowymi - ale to droższe rozwiązanie, no i nie do każdej bryły pasujące. Czy masz Pestko swój dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 11.01.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja również uważam, że podłogówka we wszystkich pomieszczeniach to dobre rozwiązanie. A teraz, gdy są już deski warstwowe, które można z powodzeniem przy podłogówce stosować (drewniana podłoga w salonie to dla mnie priorytet), nie zastanawiałabym się nad innym rozwiązaniem. Można tez podłogówkę pociągnąć na ścianę tworząc dodatkowa kurtynę cieplną. Co do izolacji garażu to nie mam zdania bo nie planuję w przyszłym domu. Ale posłuchałabym rady Pestki, która nie opiera się na opiniach innych, tylko sama doświadczyła różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 13.01.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 odnośnie ocieplenia garażu to możesz zrobić tak, że będą tam pętle z rozdzielacza "na w razie czego" , odnośnie ocieplenia ściany garażowej, cóż ja bym ocieplił ale nie za dużo, powiedzmy 8-10 cm i już, wtedy ta ściana lekko będzie dogrzewała garaż zimą i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 13.01.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 widzę że i Twój projekt też się zmienia...ja mam już raczej ostateczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts