jajmar 13.01.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 , cóż ja bym ocieplił ale nie za dużo, powiedzmy 8-10 cm i już, wtedy ta ściana lekko będzie dogrzewała garaż zimą i po problemie Tylko to trzeba uwzględnić w obliczeniach ciepła w sąsiednich pomieszczeń bo garaż będzie "ciepły" a pokoje obok zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 widzę że i Twój projekt też się zmienia...ja mam już raczej ostateczny nie zmienia - to nowa koncepcja:) ale nie znaczy, że wyrzuciłam poprzednią - na szczęście to tylko rysunki, a nie projekt;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 13.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Mnie się chyba ta poprzednia koncepcja bardziej podobała. Miała przy kuchni spiżarnię, co dla mnie osobiście jest ważne. I jeszcze jedno - absolutnie nie rezygnuj z przejścia wewnętrznego do garażu. Poza tym bryła domu na pewno byłaby bardziej spójna, ciekawsza niż "tramwaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 13.01.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 dzięki Marta za opinię Tramwaj też ma spiżarkę - nawet z lepszym dostępem, bo od kuchni:) Przejście z garażu zostawione, poprawiłam u siebie - jest teraz bezpośrednie wejście do szatni, kotłownię wywaliłam za garaż Też sobie oglądam obie koncepcję i nie wiem, która mi się bardziej podoba - a to już zły znak;) Jak za duży wybór, to też źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 15.01.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A, myślałam, że ten zakręt w kuchni to na wysoką zabudowę. Jakie wymiary ma ta spiżarnia? Nie chciałabyś robić do niej ukrytego wejścia? Nie wiem, czy zaglądałaś do wątku Efilo. Ona już jakiś czas temu wybudowała dom, ale rozwiązanie ukrytej spiżarni jest na zdjęciach na samym początku. Dla mnie rewelacja i też coś podobnego planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 15.01.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem jakiego programu używasz do rysowania ale proponuję Ci sprawdzić to co wyszło w 3D. Może się okazać, iż teraz nie widzisz wszystkiego. Od razu ocenisz też sobie jak wygląda bryła budynku. Jedno to funkcjonalność ale trzeba uważać, aby nie powstał potworek np. najczęściej okna piętro parter nie równają się w pionie. Dodatkowo, zależnie od programu, można "pochodzić" sobie po domku Powstawiał bym też meble, nawet jeśli to będą tylko klocki lub gotowce z sieci. To może bardzo dużo zmienić w odległościach ścian. PS. Uprzedzając pytanie, ja używam Google Sketchup. Sprawdził mi się już kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.01.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuję Andrzej - rysuję w floorplanner, wcześniej narysowałam w sweethome3d. Teraz połączyłam oba domy - bo każdy miał fajne rozwiązania i je pokleiłam:) Póki co jakoś to jeszcze kontroluję Meble mam wyrysowane - od tego zaczęło się całe rysowanie;) Tu z dzisiejszego dnia - parter jeszcze nie skończony - ale uciechy co niemiara:) http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dom-z-kolumnami_zpse96dde62.png i druga strona http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dom-z-kolumnami-2_zpsa85e8bfa.png nie zważajcie na kolory proszę - próbuję ogarnąć roomstyler3d;) no daleko mu do profesjonalnej wizualizacji, ale pogląd już jest:) i rzut 2d http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/dom-z-kolumnami-1_zpsd87963ee.jpg Marta - chętnie zobaczę to ukryte wejście (masz może link do domku Efilo?). Tu w "tramwaju" wejście jest po prostu od strony kuchni. Sama spiżarka 90x230. Ale cały czas się zastanawiam czy robić spiżarnie - obawiam się, że po roku zamieni się w graciarnie nie do odgruzowania - nie wiem, czy nie pójść w wysoką zabudowę cargo. Wszak na wsi nie mieszkam, a wokół kilka marketów;) Edytowane 15 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.01.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 ... a teraz z ciekawości przykryj to stropem i sprawdz gdzie dochodzi światło naturalne, a gdzie go nigdy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 ale czemu daleko do profi ? jest bardzo schludny w odbiorze.Kawał domu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.01.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Łukaszu:) z pewnością do tego dojdę - jak przykryć dachem, bo póki co nie mam go jeszcze w głowie. Z pewnością nie chcę wykorzystać piętra nad całością, bo to rzeczywiście kawał domu;) Nie chcę też dachu nad całością bo to kawał domu;) Stworzę najpierw piętro i zobaczymy co wyjdzie:stirthepot: Światła powinno być pod dostatkiem - zadaszenie będzie na pewno po stronie małych drzwi w jadalni, więc nie zaszkodzi. Cały salon wychodzi na południe, sama jadalnia na zachód, kuchnia północ-zachód - obawiam się, że będzie aż nadto słońca i na pewno trzeba będzie wymyślić sprytne przesuwne panele zewnętrzne:) Czołgisto - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Fajnie to wygląda. Motor wreszcie nie stoi w dziurze Po lewej od wejścia pod "szatnią" jest jakaś klitka co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.01.2015 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 karcer:) A poważnie - pewnie odkurzacz, może rolki, pewnie hulajnogi - coś co nie mieści się w standardowej szafie (albo szkoda w niej miejsca) Motor teraz jak Król! TZ zadowolony;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A grzanie gdzie ? Czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.01.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Pytasz o kotłownię? Jest za garażem, razem z pomieszczeniem ogrodowym - ale to nie dokończona jeszcze część domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 :popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 16.01.2015 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Niestety kuchnia dla mnie nie jest ergonomiczna, nabiegasz się od lodówki do zlewu i kuchenki (zasada trójkąta). Poza tym płyta ulokowana w niezbyt szczęśliwym miejscu. Ile jest cm do krzesła wysuniętego zza stołu? W salonie osobiście dodałbym okno - w miejscu, gdzie stoi lampa podłogowa (takie węższe, jak w jadalni). Ale ja mam fioła na punkcie otworów okiennych dających światło dzienne z różnych kierunków. Zdjęcia kuchni Efilo znajdziesz wpisując w forumową wyszukiwarkę "zdjęciowa zbieranina" Są na pierwszej str. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 16.01.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Marta - powiem Tobie, że z kuchnią mam problem na zasadzie "zjeść cukierka i mieć cukierka":) Kuchnię chciałabym tak zaplanować, żeby nic nie stało na blatach (mam trochę odchył na tym punkcie;)) Przy lodówce chcę mieć duży śniadaniowy blat (nie zlew) - dziś mamy 140cm i jest za mało. W narożniku jest wysoka szafka (pewnie z żaluzją) w której pod ręką muszę mieć toster, masło, tysiąc dżemów i innych głupot śniadaniowych. Wokół zlewu też potrzebuję blat - z lewej dużo (czajnik, kawy i po obiedzie brudne talerze) i z prawej (na umyte garnki;)) Bardzo często korzystamy z kuchni wspólnie - mąż na jednym blacie, ja na drugim;) Przy kuchence z lewej strony blat (na kolorowej wizualizacji płyta powinna być przesunięta w prawo - blatu zostaje +-80cm). Jak będę robić zrazy to wykorzystuję blat z krzesłami i siedzę podczas zawijania mięcha:D Z prawej strony płyty wystarczy malutko, na odstawienie garnka;) Stół śniadaniowy na 5 osób-z hokerami (dziś noszę do jadalni i już mi się nie chce z każdą kanapką...) I jeszcze wymarzyłam sobie siedzisko - bo uwielbiam siedzieć w kuchni, czytać w kuchni, pracować na kompie w kuchni i w ogóle kocham kuchnię Tak więc jeśli chodzi o "strefy pracy" - dla mnie jest ok. Niestety - chyba mi przyjdzie potraktować chodzenie po kuchni jako codzienną porcję spacerów, haha:) Może macie pomysły, jak to inaczej ustawić? Pestko:) - wiesz może kto dobrze zna roomstyler'a? pytałam już w wątku o projektowaniu, ale cisza;) Edytowane 16 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 16.01.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Coraz lepiej, to chyba jak narazie najlepsza wersja. To co mi się rzuciło to ściana TV. Dałbym ją po drugiej stronie. Teraz jak ktoś siedzi w jadalni to nie widzi TV. Jednak przy takim stole często się siedzi. Ja np. siadam z laptopem, bo wygodniej niż na fotelu, a jednocześnie jest się razem, a nie w innym pokoju. Co do kuchni to faktycznie do zmiany. Stół moim zdaniem zbędny i przeszkadza, masz obok jadalniany. Jak już to dać ze dwa hokery. Jak przyjdzie znajoma na kawke, a masz zajęcie w kuchni to będzie miała gdzie siedzieć. Ta ścianka między kuchnią i jadalnią, może być tylko na środku z przejściem po obu stronach. Wtedy możesz na niej dać np. lodówkę w końcu do niej najczęściej się chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 16.01.2015 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Coraz lepiej, to chyba jak narazie najlepsza wersja. To co mi się rzuciło to ściana TV. Dałbym ją po drugiej stronie. Teraz jak ktoś siedzi w jadalni to nie widzi TV. Jednak przy takim stole często się siedzi. Ja np. siadam z laptopem, bo wygodniej niż na fotelu, a jednocześnie jest się razem, a nie w innym pokoju. właśnie Andrzey tego chcę uniknąć mają 3 synów i męża - obiadu z meczem w tle:evil: Poza tym właśnie tak jest się razem - jak odwrócę sofę, to siedząc przy stole zobaczę tyły głów;) Co do kuchni to faktycznie do zmiany. Stół moim zdaniem zbędny i przeszkadza, masz obok jadalniany. Jak już to dać ze dwa hokery. Jak przyjdzie znajoma na kawke, a masz zajęcie w kuchni to będzie miała gdzie siedzieć. właśnie napisałam wyżej, że zależy mi w kuchni na miejscu, gdzie w 5 osób zjemy śniadanie, dzieciaki odrobią lekcję, pobawią się, itd - teraz mam jadalnię obok kuchni i nadal brakuje mi w kuchni miejsca na jedzenie (przede wszystkim dlatego, że stół zajmują codziennie puzzle 80x80cm, żółnierzyki - całe wojsko, plastelina i farbki;)) Tak tak - moje dzieci mają duże i długie biurko w pokoju ale jednak wolą z nami;). Poza tym w jadalni ma stanąć stół przynajmniej z 8-10 krzesłami na stałe (kilka razy w tygodniu wykorzystujemy tak duży stół do jedzenia - taki już mamy dom otwarty;)) Ta ścianka między kuchnią i jadalnią, może być tylko na środku z przejściem po obu stronach. Wtedy możesz na niej dać np. lodówkę w końcu do niej najczęściej się chodzi no niestety nie może, bo jej lewa część trzyma podciąg z salonu - kilka stron wcześniej już mi panowie rozrysowali;) Mogłabym dać wyjście na środku i zostawić ścianki po obu stronach, ale wtedy wyjście byłoby na stół - no nic - myślę nad tą kuchnią non stop;) Jak się wkurzę, to narysuję kuchnię, a wokół niej dorysuje dom:lol2: Tylko jak bym nie wymyśliła zawsze wychodzi gdzieś za daleko - albo za mało blatu przy konkretnym sprzęcie (chyba wrócę do oglądania inspiracji, bo się wykończę Edytowane 16 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 16.01.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W salonie osobiście dodałbym okno - w miejscu, gdzie stoi lampa podłogowa (takie węższe, jak w jadalni). Ale ja mam fioła na punkcie otworów okiennych dających światło dzienne z różnych kierunków. Przepraszam Marta, zapomniałam Tobie napisać o oknie - wiesz, że miałam - i mam w AC. Jakoś tu mi się nie wstawiło;) Ale masz rację, okno w tym miejscu fajne. Myślałam nawet o drzwiach pojedynczych balkonowych - to będzie ścieżka po drewno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts