Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba najprościej będzie odwiedzić jednak plastyków;) i zaopatrzyć się u nich w pianki o różnej grubości - mamy w Poznaniu fajny sklep od blisko 25 lat, znają się na robocie, jak nikt;)

Od rana walczę z piętrem po przestawieniu schodów na ścianę kominkową...i jest ciężko:( Albo nasza łazienka wypada nad salonem, albo wypada w kichowatym kształcie, pralnia też jakaś taka byle jaka. A sama bryła tak mi się podoba, że już nie chcę jej zmieniać (nawet mi się dzisiaj śniła, hahaha:lol2:)

Walczę dalej, jak się nie uda, to schody zostaną tam gdzie pierwotnie były;)

klocki petarda, tylko zanim dojdę do ładu ze skalą, to wybudujemy z lego dom 1:1:D

o tym samym pomyślałem :) ... dobry jest też spacerek po exporcie modelu CAD do 3DPDF otwieranego w standardowym Acrobacie - polecam.

Niektóre programy mają wbudowany "Converter", inne korzystają z zewnętrznych Conwerterów.

ana - pochwalisz się bryłą budynku ?

Łukasz:) przecież Ty już ją chyba widzisz, prawda?:) Albo przynajmniej masz pomysł:)

no nie wiem, w czym ją narysować - mam ją w głowie, mogę Wam jedynie o niej opowiadać;)

Ale może uda mi się zaciągnąć do pracy kuzynkę, która śmiga w sketchupie i mi ją narysuje..

Schody zostaną jednak na ścianie wiatrołapu i szatni.

Miałam dziś taką myśl, że w końcu schody raczej przez lata będą niezmienne. A ściana może ewoluować - raz beton, raz tapeta, raz zdjęcia, potem obraz, potem cegła, blabla, itd - i po każdej zmianie będę wchodzić do "nowego" domu:) I ta opcja mi się bardziej podoba - nie mówiąc już o jakiejś fajnej koncolce, którą tam sobie postawię, O!

edit - dobra, zaczęłam rysować ją w floorplanner - zobaczymy, czy coś wyjdzie:) nie wiem tylko jak zrobić strop:bash:

Edytowane przez ana289

:p a właśnie, że zrobiłam sobie w moim kochanym AC:)

Wersja z wysokimi oknami na piętrze (ściana kolankowa 200, okno tej samej wysokości (chyba, że nie można?)

I wersja z niskimi oknami - 100cm nad podłogą

Elewacje odpowiednio:

północ, wschód,

południe, zachód

do decyzji pozostaje lewe okno na ścianie północnej - może go nie być.

No to teraz krzyczcie albo chwalcie;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps0d793952.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps52123c65.jpg

dom dwukolorowy - grafit + biel lub bielony kolor drewna+biel

Do decyzji pozostaje opaska na wysokości stropu, którą można zrobić w innym kolorze (drewno, kamień, cegła, nie wiem;) Nie wiem też, czy 30cm to nie za mało na takie odcięcie. Może go również nie być i dom będzie czarno-biały:eek:

Edytowane przez ana289

Ładny dom....Az go szkoda na działkę 26 x 40 m :(

:( oj...to mam budować brzydki dom, bo mam małą działkę?

wiem, że ładniej wyglądałby na hektarach....z własnym stawem, zagajnikiem...

albo najlepiej z widokiem na morze:yes:

ps - zawsze mogę sobie trzasnąć fototapetę z widoczkiem, hahaa:lol2:

Znasz wątek demon D. „Stodoła Pawła i demona”? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210399-stodo%C5%82a-Paw%C5%82a-i-demona/page45

Polecam. Popatrz choć na koniec, bo tam już cała elewacja gotowa. Jest obłożony łupkiem, a okna ma takie, że ja przed nimi klękam, szczególnie te na poddaszu.

Wątku demon nie znam, ale znam Demon z forum koniarzy:)

Piękny dom:D

Piotr - tylko nie jest tak prosto z ziemią w miejscu z pełną infrastrukturą. Wszystko w promieniu 1km (poczta, banki, apteki, sklepy, itd). Ten km pokonuje się chodnikami, ścieżkami rowerowymi, jeżdżą autobusy, przystanek mamy 100m od działki.

Nie chcę iść w pola z budową - nie przy dzieciach. To jest centrum, a mimo to udało się przy parku działkę trafić;)

Teraz mieszkamy 1km od działki - jeździmy sobie tam na rolkach - dzieciaki nie zmienią szkół - to dla nas ważne, ważniejsze niż wielkość działki.

Z drugiej strony - ja za ogrodem nie przepadam - za pracą "w". Pewnie, że miło oko cieszyć widokami jak u Demon, albo u Ciebie - ale priorytety jednak inne;)

Edytowane przez ana289

Ja się nie do końca na tym znam...Ale jak każdy umiem doskonale ocenić!:D

Nie traktuj mojego wpisu jako czepialskiego. Ot, tak mnie naszło...

Chodzi o to, że czasem warto pochylić się nad zagadnieniem zwracając uwagę na to gdzie się projektuje. Mając po dwa kroki do płotu trzeba sobie zdać sprawę, że połowa efektu zmieni się w jego zaprzeczenie, jeśli o tym zapomnimy. Sporo domów widuję na zbyt małych działkach...Ciuchy się dopasowuje, a o domach ludzie czasem nie myślą...

Kominek z dziurą przy podłodze to fajny efekt, ale nie ze stołem który wszystko zasłania...