מרכבה 22.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 tak widzę podciąg który będzie dźwigał belkę od salonu i schodów. A który będzie biegł równolegle do jadalni i kuchni wg wcześniejszego szkicu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 [ATTACH=CONFIG]300273[/ATTACH] tak widzę podciąg który będzie dźwigał belkę od salonu i schodów. A który będzie biegł równolegle do jadalni i kuchni wg wcześniejszego szkicu Dziękuję za rysunek - teraz mam jasność czyli, jeśli zrobię podwieszany sufit na 2,70 to i tak będzie z niego wystawać taki "cycek". A nie można zrobić wyżej, żeby nie wystawał? I co z tym stropem filigranowym - jeśli na taki się zdecyduję, to rozumiem, że podciągów być nie musi, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 zawsze można jeszcze 12cm podjechać w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 22.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 nie wiem jakby to wyglądało od strony konstrukcyjnej, nie czytałem też całego wątku, ale zamiast żelbetowego podciągu można wstawić stalowego HEBa, który "schowa" się w suficie. mam tak zrobione u siebie między kuchnią a jadalnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 dzięki Adam - no waśnie jeszcze nikt nie wie, jak to od strony konstrukcyjnej będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 nie wiem jakby to wyglądało od strony konstrukcyjnej, nie czytałem też całego wątku, ale zamiast żelbetowego podciągu można wstawić stalowego HEBa, który "schowa" się w suficie. mam tak zrobione u siebie między kuchnią a jadalnią Na 99% tu to nie przejdzie poza tym rozwiązanie z HEB-em zawsze jest droższe. Tak w ogóle to HEB-y ze względu na kształt zostały stworzone jako profile do wykonywania słupów maja podobne sztywności w obu kierunkach, nie wiedzieć czemu w typówkach się uparli na te profile są one nie ekonomiczne jeżeli chodzi o strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 I co z tym stropem filigranowym - jeśli na taki się zdecyduję, to rozumiem, że podciągów być nie musi, tak? Musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.01.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witaj ana289. Właśnie dotarłam do ostatniej strony tego wątku. Bardzo dobrze, że sobie rysujesz swój przyszły dom, bo dzięki temu zorientujesz się czego oczekujesz. Ja w drodze do swojego domu, przejrzałam i poprawiłam bardzo dużo gotowców. Zainspirowana niektórymi projektami, rysowałam też własne. Ale suma sumarum, oddałam rysowanie układu funkcjonalnego w ręce architekta, tylko do tego dorzuciłam jeszcze listę jakie chcę mieć pomieszczenia i mniej więcej jakiej wielkości. Prawdę mówiąc na tej liście było najwięcej zagadnień technicznych, bo już wiedzieliśmy jaki ma być system ogrzewania, wentylacji, skąd ciepła woda, z czego mają być ściany, jaki strop itp. Co do Twojego projektu, to wydaje mi się, że poza podciągami, jak to Merkava zaznaczył, potrzebny będzie chyba też nadciąg (czy jak to się fachowo nazywa) nad salonem, na którym będą wspierały się ściany piętra: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 moniss - witaj w moich progach:) Bardzo ciekawa uwaga z tym nadciągiem - tam rzeczywiście przypada ściana elewacyjna pietra. Z pewnością doczytałaś, że u architekta również będę, i albo uda się rozrysować fachowo ten mój, albo architekt zaproponuje jakieś łał, którego ja jeszcze nie wiedzę Nie mniej rysowanie sprawia mi super frajdę, dekoruje sobie dom w głowie, albo w różnych darmowych aplikacjach (może doczekam wreszcie CadDecor, to poszaleję). Mam nadzieję, że z czasem wątek rozwinie się w kierunku różnych wnętrzarskich inspiracji i będzie dla mnie przyszłą kopalnią pomysłów;) jajmar - to już nie rozumiem - filigranowy zakłada podciągi, ale bez słupów? Miał się opierać na ścianach zewnętrznych przecież. Pytam z czystej ciekawości, bo w ostatnim domu ścianka na skrzyżowaniu pewnie stanie, ale chciałabym wiedzieć na zaś (jak wymyślę jeszcze coś, haha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.01.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 moniss - witaj w moich progach:) Bardzo ciekawa uwaga z tym nadciągiem - tam rzeczywiście przypada ściana elewacyjna pietra. Z pewnością doczytałaś, że u architekta również będę, i albo uda się rozrysować fachowo ten mój, albo architekt zaproponuje jakieś łał, którego ja jeszcze nie wiedzę Nie mniej rysowanie sprawia mi super frajdę, dekoruje sobie dom w głowie, albo w różnych darmowych aplikacjach (może doczekam wreszcie CadDecor, to poszaleję). Mam nadzieję, że z czasem wątek rozwinie się w kierunku różnych wnętrzarskich inspiracji i będzie dla mnie przyszłą kopalnią pomysłów;) Tak, bo rysowanie i wymyślanie przyszłego domu po prostu sprawia frajdę. Ja nadal, gdy wpadnie mi w łapki jakiś rzucik, to przerabiam go po swojemu na różne wymyślone działki (na swoją nie bo jest trudna i już zabudowana) A z moimi wyrysowanymi wypocinami było tak, że sama w końcu nie mogłam zdecydować się na jakiś konkretny układ, bo wiele bardzo różnych mi się podobało. Zdałam się więc na osobę trzecią Ale u Ciebie nie będzie takiego problemu, bo widzę, że na forum masz fachową pomoc A tutaj fotka kawałka stropu filigran (ten po prawej stronie): Po lewej stronie widać fragment stropu z płyty kanałowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) moniss - to z Twojego domu? Dlaczego dwa różne stropy?przepraszam, ale jestem absolutnym ignorantem konstrukcyjnym;) Ale ładny ten filigranowy, taki gładki:) I jest cieńszy, czy jakoś wyżej kładziony? edit:już doczytałam moniss w Twoim wątku:) Edytowane 22 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Tak, mamy dwa rodzaje stropów prefabrykowanych. Generalnie miał być tylko kanałowy, ale po usunięciu słupa przy wejściu zdecydowaliśmy się na kawałek filigranu (7,1 x 2,4m) dla tarasu poddasza. Na foto widoczne jest szalowanie pod belkę nadciągu (tam gdzie podstęplowana jest decha pod czarną sklejką), na której ma stanąć ściana poddasza. Budowlańcy pierwszy raz zetknęli się z takimi stropami i filigran na wszelki wypadek więcej podstęplowali (aby przy laniu nadbetonu im się nie ugiął). Płyta filigranu przed zalaniem betonem, miała jakieś 6 cm grubości, ale od spodu są na takiej samej wysokości z płytą kanałową Filigran jest jeszcze gładszy i ładniejszy niż płyty kanałowe, ale też droższy, bo trzeba dodatkowo zalewać go betonem (jak stropy gęstożebrowe). Strop od góry: Filigran, to oczywiście ten z wystającymi "żebrami" zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Merkava zaznaczył, potrzebny będzie chyba też nadciąg (czy jak to się fachowo nazywa) nad salonem, na którym będą wspierały się ściany piętra: dokładnie tak, bo teraz ściana wypada w połowie na płycie, wypadało by żeby była jak najlżejsza, ale jeśli będzie nadciąg to okna tarasowe ? ciężko dość to wychodzi. HEB zachęca do stosowania, tym że ma szerokie póły, na których można oprzeć coś. Ale jeśli chodzi o wytrzymałość to IPE/ IPE AA na zginanie są właśnie tymi. Czasem potrzeba użebrować... Edytowane 22 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 jajmar - to już nie rozumiem - filigranowy zakłada podciągi, ale bez słupów? Miał się opierać na ścianach zewnętrznych przecież. Pytam z czystej ciekawości, bo w ostatnim domu ścianka na skrzyżowaniu pewnie stanie, ale chciałabym wiedzieć na zaś (jak wymyślę jeszcze coś, haha) Albo podciągi albo słup, przy czym sam słup może wymagać delikatnych podciągów (ale nie tak wysokich jak przy braku podciągu) Strop filigran to odmiana stropu monolitycznego ich parametry nośności owe są zbliżone. Te stropy się projektuje za każdym razem indywidualnie nie można powiedzieć że filigran zawsze będzie oparty na ścianie zewnętrznej, to że ktoś tak ma - ot tak mu to zaprojektowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) ok, już rozumiem, dzięki jajmar:)zostawiam zatem tę kwestię konstruktorowi - ale na babski mój rozum - wolę podciągi niż słupy;) edit: ale czy na skrzyżowaniu podciągów - salon-kuchnia/jadalnia-wiatrołap musi stanąć słup nawet przy stropie filigranowym? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 edit: ale czy na skrzyżowaniu podciągów - salon-kuchnia/jadalnia-wiatrołap musi stanąć słup nawet przy stropie filigranowym? kwestia obciążeń jakie będzie dźwigał, da się bez ale znowu→ gruby i wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.01.2015 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 kwestia obciążeń jakie będzie dźwigał, da się bez ale znowu→ gruby i wysoki. hmmm...no to chyba bezpieczniej, żeby był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anyżek35 23.01.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Cześć Aniu, pozwoliłam sobie odwiedzić Twój wątek i proszę- co za niespodzianka- też jestem Ania i mam 37 lat, męża, synka, suczkę przybłędę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 23.01.2015 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witaj Aniu w moim wątku, bardzo się cieszę Jeszcze musimy sobie dopisać szaro-beżowe ściany:D Prawda, że przybłędy najkochańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.01.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja mam owczarka niemieckiego Bachus się wabi.Bardzo spokojny pies, siła spokoju, choć zdziwił by się ten który Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts