Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

czytałam o złotym podziale, ale go nie rozumiem - co mam z czym przeliczyć, żeby wyszło w idealnych proporcjach?

ps - właściwie proporcje mojego domu są super!http://emotikona.pl/emotikony/pic/041.gif

Pestko - mój leń bardzo czasami przynosi mysz - ale pamiętam, jak jednego dnia rano, w wakacje dzieciaki pobudziły się jak zwykle przed 7 i obudziły mnie tekstem:"mamo na naszym tarasie leży pół myszy - ogon jest, ale nie ma głowy"http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif brrrrr

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proporcje pomieszczeń w domu powinny być takie jakie użytkownikom odpowiadają. To oni mają się dobrze czuć :)

U mnie poluje tylko Spinoza – uznana nawet przez sąsiadów łowczyni. Czasem przynosi łupy do domu, a czsem nie. Jest bardzo ekonomiczna jeśli chodzi o karmienie w sezonie :lol2: Pan i władca domu – Pasqal co najwyżej powącha, ale odchodzi z godnością okazując lekkie obrzydzenie. Za to rezydent (od 2 lat) Pirat poluje, ale nie chwali się. Chętnie by podkradł Spince, gdyby na niego wściekle nie warczała i nie lała pazurzastymi łapkami. Pirat niezależnie czy poluje, gdyby mu pozwolić, wsunąłby na jeden posiłek obie piersi kurczaka w całości.

Edytowane przez pestka56

Boshe... Ana

64m salonu... z kim ja się zadaję :jawdrop: już nie mogę się doczekać aby zobaczyć Twój salon, będzie jak u Carringtonów. Super, i ten stół, będzie przestrzennie, Ty to będziesz mogła sobie wymyślać fajne rzeczy w domu. Co do kuchni, jak na razie to Twoja najlepsza wersja, masz moje " błogosławieństwo" http://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gif

Kotka nigdy nie miałam i tak jak mieszkania w domu, nie mogę się kotka doczekać :)

W sierpniu w pralni (poddasze) znalazłam coś dziwnego. Nie zaglądałam tam przez 2 miesiące, bo popsutą pralkę staszczyliśmy na dół i po naprawie została na dole. Dopiero przed świętami wróciła na swoje miejsce.

No, więc wchodzę do pralni i widzę, na środku leży coś jasnoszarego. Okularnica, więc musiałam z bliska zobaczyć i aż mnie cofnęło – młody zajączek, a raczej samo futerko. Najpierw J powiedział, wlazł przez kocią klapkę i koty go tu zagnały. Ale to bez sensu, bo jakby wlazł po schodach taki maleńki. Podejrzenie padło na rezydenta Pirata, że zamordował i porzucił. Tydzień póżniej udało mi się odebrać mojej kocicy zajączka. Na szczęście był nie uszkodzony, tylko strasznie przerażony.

Koty to drapieżniki i trzeba się z tym pogodzić :)

Boshe... Ana

64m salonu... z kim ja się zadaję :jawdrop: już nie mogę się doczekać aby zobaczyć Twój salon, będzie jak u Carringtonów. Super, i ten stół, będzie przestrzennie, Ty to będziesz mogła sobie wymyślać fajne rzeczy w domu. Co do kuchni, jak na razie to Twoja najlepsza wersja, masz moje " błogosławieństwo" http://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gif

Kotka nigdy nie miałam i tak jak mieszkania w domu, nie mogę się kotka doczekać :)

Ja Anę nieco przebiję – nasz salon ma 7x8m i do tego jest jeszcze hal ze schodami otwarty na niego. To fajnie mieć taki kawał przestrzeni.

Za to sypialnie mamy wszystkie niewielkie.

Nieeee no Juskra;) - bez przesady, przecież to razem z jadalnią - policz dobrze u siebie i też Ci tyle wyjdzie:)

teraz w naszym 117m domku mamy salon 32+20 jadania - widzisz i już ponad 50:)

I dzięki Ci Matko za błogosławieństwo:hug:

To będzie u Ciebie i kot i pies? I bardzo dobrze! Tak trzymać:)

Właśnie Pestko - nawet teraz czuję, że ten przyszły jest trochę mały;)

Mój TZ planował koło 100 - ale to ja będę myć tam podłogę i ja mówię NIE;)

W ostatnim i tak, jak doliczę korytarz i całą kuchnię, to wyjdzie za dużo..do mycia. Do mieszkania nie, bo też lubię przestrzeń - ale no kurcze brudzi się i to jest niefajne;)

Już mnie okna dość przerażają - chociaż po zakupie karchera do okien zaczyna być to akceptowalne:)

macie? używacie?

Edytowane przez ana289

Używam takich sprytnych ściereczek do mycia okien. Tylko mocno ciepła woda – 2 minuty i szyba z obu stron czysta.

Karchen to by mi się przydał do dachowych :( z zewnątrz.

Ja moją podłogę traktuję odkurarzaczem i w międzyczasie latam na pół suchym mopem żeby kocie futerko zebrać. Fakt, dużo tego do utrzymania i najgorzej jest pod niskimi meblami. Tam gdzie wolna przestrzeń da się szybko sprzątnąć.

My się tak przyzwyczailiśmy do przestrzeni, że jak przyjadą goście, to w tych metrach wydaje mi się ciasno :)

oj Kasiu, to polecam tego karchera gorąco. Zawsze myślałam, że to pic na wodę, ale dostałam i w tym roku pierwszy raz myłam okna z zewnątrz jedną ręką. W rękawiczce, nie pomoczywszy nawet małego paluszka. Ręka nie boli, trzeć nie trzeba, dociskać nie trzeba - myje się samo i zbiera wodę jak odkurzacz:) Jestem absolutnie zakochana! Do okien, luster, kafli, mebli z połyskiem:) cały dom (3 tarasowe i 4 zwykłe z obu stron - 17 minut):rotfl:

Ech, wystarczy odciąć się od internetu n jedną dobę i już dwie strony do nadgonienia. Szybko lecicie z rozmowamie :)

Ana, fajna kuchnia. Miałam Ci dzisiaj zaproponować właśnie, aby stół dać na ściankę z drzwiami. No właśnie - stół, a nie kawał blatu z hokerami. Wygodniej się przy nim siedzi (znaczy na standardowych krzesłach), i łatwiej wałkować ciasto na owe pierogi ;)

A co to jest, to zakreskowane pomiędzy spiżarką a płytą kuchenną?

A teraz nadgonię to co mnie ominęło, czyli zwierzaki...

Psa nie mam, koty - tylko dochodzące od sąsiadów, ale czasami w ilości 5 sztuk :D

A w domu tylko myszki trzy.gif - myszy trzy, a raczej koszatniczki. Całe szczęście, że w nocy śpią, bo jedna zołza gdy nie je i nie śpi to brzdęka zębami po kratach, przy okazji grajac nam na nerwach :mad:

cześć moniss - koszatniczki fajne, choć nie miałam - miałam za to myszoskoczki, na szczęście w nocy spały.

Ale kiedyś miałam szynszyle - no ta to dała nam w nocy popalić, zołza jedna;)

Zakreskowane między spiżarką a płytą to dwa kominy - piekarnik i pewnie mikrofala, albo inne garnki.

Na wprost wejścia zakreskowane po lewej od okna to lodówka i wąskie cargo

Pomiędzy wykropkowane to niskie siedzisko:D

Właśnie cały czas się zastanawiam, czy stół czy jednak blat - wałkuję ciasto na stojąco - ale już lubię wykrawać pierniki na siedząco. Zresztą - mieszać w garnku czy robić naleśniki też lubię na siedząco, a z małego krzesła się nie da - musi być barowe.

Właściwie mnie to rybka, bo mam siedzisko - a chłopacy niech sobie na barowych siedzą;)

Lepiej zbuduj taki dom, żeby sie latem nie nagrzewał :)

My już doszliśmy do tego, że zanim coś zdecydujemy liczymy pięćdziesiąt razy jak to wypadnie w kosztach, gdy wylądujemy na emeryturze ;)

No, chyba, że zainstalujecie sobie fotovoitaikę na dachu i zestaw akumulatorów. Wtedy można używać prąd do tych wszystkich pompek popychających wodę, wiatraczków przypychających powietrze, bezkarnie.

Poza tym co, jak wyłączą prąd, albo drzewo przewróci wiatr na przewody elektryczne? U nas się zdarza. Było już nawet tak jednej zimy, że dom wychłodził się do 10 stopni. Dzięki ledom i akumulatorom mogliśmy przed spaniem poczytać i nie zabić się o kota idąc do kuchni. Dzięki naszemu niewydarzonemu kozo-kominkowi mieliśmy gorącą herbatę i wodę do mycia. :)