Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O tak tak - będą i panele fotovoltaiczne i solary. Dużo tego - jak już kiedyś zaczniemy budować, będę Was informować co montujemy;) Na razie to dla mnie nie do ogarnięcia:)

U nas najpierw szukanie, a później projektowanie domu zaczynało się właśnie od dachu 45 stopni (ekspozycja południowa), aby PVki i solary miały jak najlepsze warunki do pracy ;) Wszelkie próby wstawienia jakiejś lukarny czy zmiany kąta nachylenia dachu przez architekta od razu były torpedowane.

Braas ma zestawy kolektorów słonecznych oraz paneli fotovoltaicznych do wbudowania w połać dachu (pół roku temu dostaliśmy dość rozsądną ofertę na solary TK6 i TK4). Ale to Twój TŻ na pewno już wie :)

Edytowane przez moniss

O tak tak - będą i panele fotovoltaiczne i solary. Dużo tego - jak już kiedyś zaczniemy budować, będę Was informować co montujemy;) Na razie to dla mnie nie do ogarnięcia:)

Te wszystkie pierdołki (moje subiektywne zdanie) to zawracanie gitary i komplikowanie sobie i tak skomplikowanego życia. Na wsi dobry agregat, jeśli nie lubi się przerw na prawdziwą kontemplację, które tylko wyłączenia prądu zapewniają. W Swarzędzu nie liczyłbym na wielkie problemy z prądem, zaraz włączą linię awaryjną...

Nauka radziecka zna takie przypadki jak ta ściana, miałem zresztą przyjemność dość sporo się dowiedzieć od pana który pisał, wykonywał pracę dr na temat ścian kolektorowoakumylacyjnych ..

... ja jeszcze nie stosowałem ściany kolektorowoakumylacyjnej, ale fajnie muszą budynki wygladać : szkło, a za szkłem czarna cegła :D

eniu, masz rację, włączą linię awaryjną, ale skoro można pozyskiwać energię ze słońca, to czemu nie korzystać z tego - choćby do podgrzewania wody w basenie:)

Łukaszu - mój to rozpatrywał, ale czy zbudujemy taki totalnie pasywny dom, to nie wiem;) Zostawiam to jemu - ale pamiętam, jak już parę lat temu opowiadał o wewnętrznym przeszkleniu (pojemniku) wypełnionym kolorową wodą - to musi wyglądać obłędnie:)

czołgisto - i jakie jest Twoje zdanie nt tychże ścian?

jare - dzięki, masz rację, że te pianki też będą fajne:)

edit - Kasiu - dzięki - to jednak pianka nie

Edytowane przez ana289

solary, solary ... a można i tak :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ściana_Trombe'a

Otóż to!

Najważniejsze to nie zidiocieć owczym pędem...Niemcy którzy jako jedni z pierwszych oszpecili sobie krajobraz wiatrakami i farmami fotowoltaicznymi, już śpiewają inaczej. Światło dzienne ujrzały opracowania początkowo skrzętnie skrywane, obnażające prawdziwe koszty inwestowania w tego typu ekologię.

Nic nie zastąpi inwestycji w izolację! To najtańsze źródło bezobsługowej energii. Proste, bo opierające się na braku jej zużycia. Popadanie jednak w paranoję pasywności, odzyskującej energię nawet z bąków puszczanych po grochowce też rodzi wątpliwości.:). Warto zachować umiar i odrobinę rozsądku.

Jare, nie nadają się :( Są zbyt łatwo łamliwe. Nie da się tego przyciąć pod kątem i na większe płaszczyzny pionowe reagują zaginaniem w łuk.

jak domek ma być w skali to nadadzą się na np. ścianki działowe a na nośne jak pisałem wcześniej płyta KG 6mm, twarda i łatwa w obróbce...aby nie pyliła to zagruntować i po problemie:)

Jare, ale po co tak kombinować, skoro są pianko-kartony, których wszyscy budujący modele używają? Sprawdzone i wygodne w użyciu :) Nie trzeba ich gruntować, posługiwać się to jednym rodzajem, to drugim. Prosto i bez problemu. Dodam jeszcze, że pianki modelarskie są białe, a te pod panele zielone. Trzeba by je malować, bo to psuje obraz całej przestrzeni.

Z pianki modelarskiej wytniesz i złożysz w całość nawet belkowania konstrukcji dachu, słupy i podciągi. :) Daje się na niej rysować kredką lub pisakiem i w ten sposób zaznaczyć np. umiejscowienie kontaktów, czy wlotów odkurzacza centralnego, kratki wywietrznikowe...

A jak ktoś naprawdę chce się pobawić, to wklei nawet szyby (folia, cienka plexi) w dziury okienne i wstawi drzwi :)

Jare, ale po co tak kombinować, skoro są pianko-kartony, których wszyscy budujący modele używają? Sprawdzone i wygodne w użyciu :) Nie trzeba ich gruntować, posługiwać się to jednym rodzajem, to drugim. Prosto i bez problemu. Dodam jeszcze, że pianki modelarskie są białe, a te pod panele zielone. Trzeba by je malować, bo to psuje obraz całej przestrzeni.

Z pianki modelarskiej wytniesz i złożysz w całość nawet belkowania konstrukcji dachu, słupy i podciągi. :) Daje się na niej rysować kredką lub pisakiem i w ten sposób zaznaczyć np. umiejscowienie kontaktów, czy wlotów odkurzacza centralnego, kratki wywietrznikowe...

A jak ktoś naprawdę chce się pobawić, to wklei nawet szyby (folia, cienka plexi) w dziury okienne i wstawi drzwi :)

podałem tylko alternatywne rozwiązanie :) te Twoje piano-kartony pewnie tez będą fajne, nie używałem więc nie wiem

Naprawdę łatwiej nimi. Ja z tego robiłam model. A te podłogowe zbyt łatwo pękają i są zbyt podatne na wyginanie. Choć pewnie sprawdziłyby się jako pokrycie dachu, bo lekkie i bardziej ich grubość pasuje.

Trafiłam przed chwilą na dom wybudowany w zeszłym roku w Norwegii http://trends.archiexpo.com/projects/snohettas-tilted-house-produces-zero-emissions/?utm_source=trends&utm_medium=email&utm_content=projects_image&utm_campaign=archiexpo_trends01-15_En

Myślę, że warto poczytać i poszukać większej ilości informacji, bo tu najwięcej jest ich tylko (niestety) na rysunku na końcu artykułu.

Nic nie zastąpi inwestycji w izolację! To najtańsze źródło bezobsługowej energii. Proste, bo opierające się na braku jej zużycia.

izolację tak trzeba dobrać aby przy średniej -5/-10 nie potrzeba było jakiś grzań innych niż z zysków bytowych ..

A bąki puszczają producenci różnych cudeniek do ogrzewania, jak słyszą o takich możliwościach, to im metan i siarkowodór z rzopki ucieka ..

Jeśli każdy budujący i modernizujący osiągał by zapotrzebowanie na moc 10-20 W/m2 to biznes z kociołkami popadł by ruinę ..

a tak co jakiś czas mącą wodę, bo są w swoim więzieniu przekonań.

ja jeszcze nie stosowałem ściany kolektorowoakumylacyjnej, ale fajnie muszą budynki wygladać : szkło, a za szkłem czarna cegła
są i inne rozwiązania na izolację transparętną .

Nie widzę niczego złego w wykorzystaniu tego co daje natura! ale to jest jak pisałem w nie smak tym co produkują różne cuda grzewcze. Każdy mając pasywny dom, wysłał by im sygnał→ paczka żyletek.

Mój projekt na autonomiczny dom, to dopiero jest jazda :D

Bardziej skupiłem się na oknach i ich osiągach, może tak napiszę.

jedynie gdzie można się zgodzić na instalację ogrzewania CWU za pomocą mikro kotła 5kW na wodę ? jeśli ktoś mieszka na wsi i ma swój las..

Edytowane przez מרכבה

.... wszystko należy " wypośrodkować " :)

- są Inwestorzy z bardzo dużym, średnim, ale i małym portfelem na cele budowlane. Dla tych ostatnich ( jak dla ogółu ) nie ma taryfy ulgowej, a poprzeczka dla minimalnego standardu jaki powinien spełniać budynek w zakresie " energo " jest mocno podwyższona ( i będzie jeszcze bardziej ).

Wzmaga się tylko kreatywność, aby połączyć ciekawą formę z ciekawą treścią.

Cóż pasywny nie musi wyglądać jak pudło tekturowe.

Czy tęsknicie za centralnym w maju, czerwcu, czy lipcu ? tęskni się wam za paleniem w śmieciuchach ..

jeśli można zrobić rozbrat z C.O przez 99% roku to należy to zrobić.